Spröda klenäter

Introduktion och förberedelse

Tunna och spröda klenäter utan bakpulver - en variant på vanliga klenäter. Klenäterna friteras i kokosfett och vänds i strösocker.

Kallas även klenor eller klenätter.

Tips

  • Klenäterna ska serveras nygjorda eller inom någon dag sedan blir de snabbt lite torra.
  • Frys in dem i burkar med bakplåtspapper mellan om du vill förbereda dem i god tid. Ta fram och tina samt värm gärna på i mikro eller ugnen till servering samt vänd i lite nytt socker om du önskar det.

Fritera säkert

Enklast är det att fritera i en fritös. Friterar du i en gryta så ha ett lock redo att lägga över om det skulle fatta eld. Försök aldrig att släcka brinnande fett med vatten.

Varianter

  • Istället för citronskal kan du smaksätta klenäterna med 6 stötta kardemummakärnor.
  • Istället för vanligt socker kan du vända dem i kanel och socker - blanda 2 dl strösocker med en msk kanel.
  • Gott är även med kardemummasocker - blanda 2 dl strösocker med 2 msk stött kardemumma.
  • Vill du ha fluffigare klenäter kan du baka mina klenäter med bakpulver i degen.

Dessa klenäter bakas utan bakpulver i degen och passar dig som vill ha tunna och spröda klenäter.
Dessa klenäter bakas utan bakpulver i degen och passar dig som vill ha tunna och spröda klenäter.

45 st klenäter

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk citronskal
  • 40 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 krm ättiksprit 12%
  • 1 msk konjak eller brännvin (eller vatten)
  • 1 kg kokosfett att fritera i
  • 2 dl strösocker att vända klenäterna i

Tillagning

  1. Smält smör och ställ att svalna till fingertemperatur.
  2. Vispa äggulor, socker och salt i en skål någon minut.
  3. Tillsätt riven citron. Vispa i smält smör, ättiksprit och vatten, konjak eller brännvin (eller vatten).
  4. Tillsätt mjölet och knåda hastigt ihop till en deg. Det kan behövas några msk mjöl extra för en deg som precis släpper och ej är kladdig men lös och smidig. Låt vila i kylen i minst två timmar.
  5. Kavla ut degen tunt ca 3-4 mm. Skär i 2-3 cm smala remsor/längder. Gärna med sporre efter linjal. Skär sedan på snedden i bitar som är ca 10 cm långa. Skär sedan ett snitt i mitten på varje bit. Vik genom hålet in den nedre änden och drag den helt genom och tillbaka till utgångsläget. Då snurrar sig liksom klenäter runt sig själv. Lägg upp på en bricka tills du har gjort alla.
  6. Förbered en tallrik med hushållspapper samt en tallrik med strösocker att vända klenäterna i när du friterat dem.
  7. Dags att fritera. Värm kokosfettet till 180 grader. Du kan göra ett prov genom att testfritera lite av smeten först. Det ska bubbla om det du friterar. Fritera klenäterna ca 1 minut tills de har färg på undersidan och vänd sedan med en gaffel eller stekpincett samt fritera andra sidan 1 minut till. De ska vara ljust bruna.
  8. Lägg dem på ett fat med hushållspapper.
  9. Vänd klenäterna i strösocker direkt efter du friterat dem så fastnar sockret bäst. Akta så du ej bränner dig.
  10. Låt oljan bli varm igen under tiden du vänder dem i socker. Fortsätt fritera klenäter tills de är slut.
  11. Tips om du ej äter klenäterna direkt är att låta dem svalna helt och sedan frysa in dem. Ta fram och tina. Extra goda blir de om man mikrar dem lite försiktigt och vänder i lite nytt strösocker precis innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-20