Friterad halloumi
Friterad halloumi blir knaprig och god samt får en fin yta.
Tillagning
- Häll oljan i en kastrull på ca 1-1,5 liter med lock. Sätt i en termometer. Värm till 180 grader.
- Skär halloumin i skivor, stavar eller tärningar.
- Fritera gyllenbrun i ca 2,5 minuter.
- Ta upp med hålslev eller pastaslev och lägg på en tallrik med hushållspapper.
Serveringsförslag
Jag hade min halloumi till pokebowl men den passar även till annan bowl, sallad, i tacos, pasta, wrap, till nudlar, ramen, på buffé eller som vegetariskt alternativ.
Varianter
- Istället för halloumi kan du ta svensk grillost eller liknande.
- Majsolja kan bytas mot frityrolja, solrosolja eller rapsolja.
Fritös eller kastrull
- Smidigast är att använda en fritös att fritera i.
- Nedan använde jag en 1,2 liters kastrull för jag friterade bara till 2 portioner. Då behöver du en hålslev eller pastaslev samt termometer och ett lock att lägga över om det skulle fatta eld.
Tänk på säkerheten
Ha alltid ett lock eller något att täppa över oljan med om den skulle fatta eld. Försök aldrig släcka med vatten (då exploderar oljan) utan kväv elden.
Överbliven olja
Oljan som blir över kan du låt svalna, sila och hälla tillbaka på samma förpackning. Den kan användas flera gånger. När du ska slänga gör du det på en återvinningscentral.
Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal