Fiskbiffar eller fiskburgare

Biffar eller burgare med fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad. Vidare kan de serveras som vanliga burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor. Fiskbiffar är också goda till potatismos, spenat och grönsaker.

Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren. Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk. Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat. Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.

4 portioner fiskbiffar eller fiskburgare

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram fisk, ta gärna hälften lax och hälften vit fisk som hajmal, alaska pollock, gädda, torskfile osv
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk maizena eller 2 msk ströbröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • 2 dl ströbröd, panko (japanskt ströbröd), sesamfrön eller polenta

Tillagning

  1. Förbered valfria tillbehör som potatis och sås som vitvinssås.
  2. FISKBIFFAR: Finhacka lök och dill samt lägg i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Skär fisken i grova tärningar och lägg i en matberedare med mixerkniv. Lägg i ägget, salt och peppar.
  5. Mixa fisken till en jämn färs någon minut.
  6. Tillsätt grädden under tiden du mixar färsen.
  7. Tillsätt ev. maizena eller ströbröd om färsen är för lös att forma till.
  8. Blanda fiskfärsen med dillen och rödlöken.
  9. Häll och sprid ut matolja på en bricka. Olja händerna.
  10. Forma 8 stycken 1 cm höga biffar.
  11. Vänd dem ev. i panering om du önskar - ströbröd, panko, sesamfrön eller polenta
  12. Stek fiskbiffarna några i taget i smör, matolja eller olivolja i 3-4 minuter på varje sida.
  13. Fiskbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.9 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer