Inlagd smörgåsgurka

Introduktion och förberedelse

Gör din egen inlagda smörgåsgurka av små fina och knapriga Västeråsgurkor. Det blir sötsura och lite salta gurkor som håller länge i ättikslag.

Här har jag valt att lägga in gurkorna med lite bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillfrön.

Serveringsförslag

Gott som pålägg till mackor - speciellt leverpastej eller vegopastej - och som tillbehör till söndagsstek, husmanskost med mera.

Val av gurka

  • Västeråsgurka kallas de lite större inläggningsgurkorna - de är goda att salta in. Du kan ta andra små gurkor också.
  • Räkna ca 15 stycken 10 cm långa Västeråsgurkor.
  • Använd helt felfria gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.
  • Västeråsgurkor kallas även frilandsgurka, druvgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.

Val av salt

Till lagen ska du använda vanligt salt utan jod. Jod ger annars en bäsk bismak. Du ska ej använda mineralsalt heller.

Varianter på smaksättning

Annat gott i är några blad från svarta vinbär; skivad röd paprika; dillkronor; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära; skivad eller strimlad gul lök, rödlök, schalottenlök eller små steklökar.

Hållbarhet

  • Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge. Du kan diska burkarna i diskmaskin men helst ska du koka dem eller värma dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.
  • Hållbarheten är 6-12 månader mörkt och svalt.
  • Öppnad burk förvaras i kylen.
  • Stoppa aldrig ner fingrarna i en inläggning.

Inlagd smörgåsgurka med paprika och schalottenlök i burk.
En variant på inlagd smörgåsgurka med senapsfrön, skivad paprika och schalottenlök.

1 sats inlagd smörgåsgurka

  • Förberedelse: 1 dag 1 tim
  • Tillagning: 3 dagar 2 tim 30 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 kg Västeråsgurkor eller andra små inläggningsgurkor
  • 2 liter vatten
  • 0,5 dl grovt salt
  • ÄTTIKSLAG: 4 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 liter vatten
  • 0,75 dl salt utan jod, EJ mineralsalt
  • 4 msk socker
  • 1 hel eller en bit färsk pepparrot, ca 50 gram
  • 1,5 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 3 dillkronor eller några msk dillfrön

Tillagning

  1. Tvätta och borsta gurkorna i vatten.
  2. Rör ut 2 liter vatten med grovsalt i en stor bunke eller hink.
  3. Lägg ner gurkorna och låt stå svalt ett dygn.
  4. Ta sedan upp dem och fördela dem i glasburkar. Du kan behålla dem hela eller så skär du dem i grova skivor eller delar som du vill. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre.
  5. Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt kryddor som , senapsfrön, skalad grovhackad pepparrot, dillkronor eller dillfrön samt vitpeppar i en kastrull. Eller de grönsaker och smaker du gillar.
  6. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.
  7. Häll lagen över gurkorna så att det täcker i burkarna. Varva dem med eventuella andra grönsaker du kokt med lagen om du vill det.
  8. Sätt på lock. Förvara svalt och mörkt.
  9. Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
  10. Öppnad burk smörgåsgurka förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.9 (77 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-17