Inlagd smörgåsgurka

Introduktion och förberedelse

Gör din egen inlagda smörgåsgurka av små fina och knapriga Västeråsgurkor. Det blir sötsura och lite salta gurkor som håller länge i ättikslag.

Gott som pålägg till mackor - speciellt leverpastej eller vegopastej - och som tillbehör till söndagsstek, husmanskost med mera.

Västeråsgurkor kallas även frilandsgurka, druvgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.

Här har jag valt att lägga in gurkorna med lite bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillfrön.

Varianter på smaksättning

Annat gott i är några blad från svarta vinbär; skivad röd paprika; dillkronor; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära; skivad eller strimlad gul lök, rödlök, schalottenlök eller små steklökar.

Extra krispig gurka

Vill du ha extra krispig gurka kan du tillsätta 0,5 tsk alunpulver som du hittar i kryddhyllan.

Extra hållbar gurka

Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge. Du kan diska burkarna i diskmaskin men helst ska du koka dem eller värma dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.

Inlagd smörgåsgurka med paprika och schalottenlök i burk.
En variant på inlagd smörgåsgurka med senapsfrön, skivad paprika och schalottenlök.

1 sats inlagd smörgåsgurka

  • Förberedelse: 1 dag 1 tim
  • Tillagning: 3 dagar 2 tim 30 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 kg Västeråsgurkor eller andra små inläggningsgurkor
  • 2 liter vatten
  • 0,5 dl grovt salt
  • Ättikslag: 4 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 liter vatten
  • 0,75 dl salt utan jod
  • 4 msk socker
  • 1 hel eller en bit färsk pepparrot, ca 50 gram
  • 1,5 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 3 dillkronor eller några msk dillfrön

Tillagning

  1. Tvätta och borsta gurkorna i vatten.
  2. Rör ut 2 liter vatten med grovsalt i en stor bunke eller hink.
  3. Lägg ner gurkorna och låt stå svalt ett dygn.
  4. Ta sedan upp dem och fördela dem i glasburkar. Du kan behålla dem hela eller så skär du dem i grova skivor eller delar som du vill. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre.
  5. Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt kryddor som , senapsfrön, skalad grovhackad pepparrot, dillkronor eller dillfrön samt vitpeppar i en kastrull. Eller de grönsaker och smaker du gillar.
  6. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.
  7. Häll lagen över gurkorna så att det täcker i burkarna. Varva dem med eventuella andra grönsaker du kokt med lagen om du vill det.
  8. Sätt på lock. Förvara svalt och mörkt.
  9. Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
  10. Öppnad burk smörgåsgurka förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (59 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.