Inlagd smörgåsgurka
Introduktion och förberedelse
Gör din egen inlagda smörgåsgurka av små fina och knapriga Västeråsgurkor. Det blir sötsura och lite salta gurkor som håller länge i ättikslag.
Här har jag valt att lägga in gurkorna med lite bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillfrön.
Serveringsförslag
Gott som pålägg till mackor - speciellt leverpastej eller vegopastej - och som tillbehör till söndagsstek, husmanskost med mera.
Val av gurka
- Västeråsgurka kallas de lite större inläggningsgurkorna - de är goda att salta in. Du kan ta andra små gurkor också.
- Räkna ca 15 stycken 10 cm långa Västeråsgurkor.
- Använd helt felfria gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.
- Västeråsgurkor kallas även frilandsgurka, druvgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.
Val av salt
Till lagen ska du använda vanligt salt utan jod.
Varianter på smaksättning
Annat gott i är några blad från svarta vinbär; skivad röd paprika; dillkronor; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära; skivad eller strimlad gul lök, rödlök, schalottenlök eller små steklökar.
Du kan ha några msk mer socker i ättikslagen för en sötare gurka.
Hållbarhet
- Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge. Du kan diska burkarna i diskmaskin men helst ska du koka dem eller värma dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.
- Hållbarheten är 6-12 månader mörkt och svalt.
- Öppnad burk förvaras i kylen.
- Stoppa aldrig ner fingrarna i en inläggning.

Tillagning
- Tvätta och borsta gurkorna i vatten.
- Rör ut 2 liter vatten med grovsalt i en stor bunke eller hink.
- Lägg ner gurkorna och låt stå svalt ett dygn.
- Ta sedan upp dem och fördela dem i glasburkar. Du kan behålla dem hela eller så skär du dem i grova skivor eller delar som du vill. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre.
- Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt kryddor som , senapsfrön, skalad grovhackad pepparrot, dillkronor eller dillfrön samt vitpeppar i en kastrull. Eller de grönsaker och smaker du gillar.
- Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.
- Häll lagen över gurkorna så att det täcker i burkarna. Varva dem med eventuella andra grönsaker du kokt med lagen om du vill det.
- Sätt på lock. Förvara svalt och mörkt.
- Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
- Öppnad burk smörgåsgurka förvaras i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal