Inlagd smörgåsgurka

Gör din egen inlagda smörgåsgurka av små fina och knapriga Västeråsgurkor, röd spetspaprika, bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillkronor.

1,5 liter smörgåsgurka

  • Förberedelse: 1 dag 5 tim
  • Tillagning: 21 dagar 2 tim
  • Klart på: 22 dagar 7 tim

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurkor, ca 20 stycken
  • 1,2 liter vatten
  • 0,75 dl hushållssalt, gärna utan jod
  • LAG: 1,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk salt, gärna utan jod
  • 1 tsk hel svart- eller vitpeppar
  • 1 msk gula eller bruna senapsfrön. Eller blanda.
  • 30 gram pepparrot (valfritt)
  • 1 röd spetspaprika (valfritt)
  • 5 dillkronor utan stjälk (valfritt)

Tillagning

  1. Tvätta och borsta gurkorna rena i vatten.
  2. Rör ut 1,2 liter vatten med salt i en stor bunke eller kanna. Rör tills saltet löst sig.
  3. Pricka hål i gurkorna med en potatissticka eller baksticka.
  4. Lägg gurkorna i en skål eller bunke och slå saltlagen över. Låt stå övertäckta i ett dygn eller över natten i rumstemperatur.
  5. Ta upp gurkorna ur saltlagen samt skölj av. Skär dem i ca 5 mm skivor.
  6. Lägg gurkbitarna i en stor bunke och tillsätt ättiksprit, socker, vatten, senapsfrön, peppar och salt. Vänd runt.
  7. Dela och rensa samt skölj bort kärnor från paprikan. Skär i strimlor. Lägg med gurkan.
  8. Skala och skär pepparrot i skivor. Lägg med gurkan.
  9. Klipp över dillkronor och klipp bort stjälkarna. Lägg med gurkan.
  10. Ställ att vattna sig några timmar. Tryck sedan ner gurkan i lagen.
  11. Fördela gurkan, paprikan och dillen i rena glasburkar med lock. Fördela över lagen som är kvar och tryck ner gurkan. Se till att du får minst en bit pepparrot i varje burk.
  12. Låt stå mörkt och svalt - förslagsvis i kylen i 3 veckor att mogna och få smak. Ta fram burkarna med gurka efter några dagar och tryck ner gurkan så den ligger under lagen.
  13. Håller sig ca 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stick ej ner några fingrar i burken.
  14. Öppnad burk smörgåsgurka förvaras i kylen.
Färsk svensk Västeråsgurka till salu på torget.
Färsk svensk Västeråsgurka till salu på torget.
Ingredienser till smörgåsgurkan: Västeråsgurka, senapsfrön, hel svartpeppar, pepparrot, spetspaprika, ättika, socker, salt och dillkronor utanför bild.
Ingredienser till smörgåsgurkan: Västeråsgurka, senapsfrön, hel svartpeppar, pepparrot, spetspaprika, ättika, socker, salt och dillkronor utanför bild.
Skrubba gurkorna väl, pricka några hål i varje och lägg i saltlag - vatten och salt blandat.
Skrubba gurkorna väl, pricka några hål i varje och lägg i saltlag - vatten och salt blandat. Låt stå ett dygn.
Skölj av gurkan och skiva den 5 mm tjock. Skiva paprika och pepparrot. Lägg i en stor bunke.
Skölj av gurkan och skiva den 5 mm tjock. Skiva paprika och pepparrot. Lägg i en stor bunke.
Blanda gurkskivorna med socker, ättika, salt, senapsfrön, pepparkorn, pepparrot och dillkronor.
Blanda gurkskivorna med socker, ättika, salt, senapsfrön, pepparkorn, pepparrot och dillkronor.
Gurkorna vattnar sig själva till en lag.
Gurkorna vattnar sig själva till en lag.
Efter några timmar har det bildats en lag.
Efter några timmar har det bildats en lag.
Fördela gurka, paprika, dillkronor, pepparrot samt lag i glasburkar med lock.
Fördela gurka, paprika, dillkronor, pepparrot samt lag i glasburkar med lock.
Smörgåsgurkan är god och går att äta efter bara några dygn i kylen men blir godast efter några veckor.
Smörgåsgurkan är god och går att äta efter bara några dygn i kylen men blir godast efter några veckor.

Serveringsförslag

Gott som pålägg till mackor - speciellt leverpastej eller vegopastej - och som tillbehör till söndagsstek, husmanskost med mera.

Val av gurka

  • Västeråsgurkor är goda att salta in. Du kan ta andra små gurkor också.
  • Använd helt felfria gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.
  • Västeråsgurkor kallas även frilandsgurka, druvgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.

Varianter på smaksättning

  • Annat gott i är några blad från svarta vinbär; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära; skivad eller strimlad gul lök, rödlök, schalottenlök eller små steklökar.
  • Tar du i lite mer ättika, vatten och socker så får du en ättiksgurka - annars är det nästan samma sak.

Tips

  • Jag la gurkan i tre glasburkar med lock på vardera 0,5 liter. Du kan ta andra storlekar också. Det blir ca 1,5 liter gurka.
  • Receptet kan dubbleras och lagas med 2 kg gurka.

Hållbarhet

  • Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge.
  • Hållbarheten är 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stoppa aldrig ner fingrarna i en inläggning.
  • För att öka hållbarheten kan du tillsätta 1-2 krm natriumbensoat per liter lag.

Inlagd smörgåsgurka med paprika och schalottenlök i burk.
En variant på inlagd smörgåsgurka med senapsfrön, skivad paprika och schalottenlök.

E-mail
Medel: 3.7 (162 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-04

Tillbehör och liknande: