Inlagd smörgåsgurka
Gör din egen inlagda smörgåsgurka av små fina och knapriga Västeråsgurkor, röd spetspaprika, bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillkronor.
Tillagning
- Tvätta och borsta gurkorna rena i vatten.
- Rör ut 1,2 liter vatten med salt i en stor bunke eller kanna. Rör tills saltet löst sig.
- Pricka hål i gurkorna med en potatissticka eller baksticka.
- Lägg gurkorna i en skål eller bunke och slå saltlagen över. Låt stå övertäckta i ett dygn eller över natten i rumstemperatur.
- Ta upp gurkorna ur saltlagen samt skölj av. Skär dem i ca 5 mm skivor.
- Lägg gurkbitarna i en stor bunke och tillsätt ättiksprit, socker, vatten, senapsfrön, peppar och salt. Vänd runt.
- Dela och rensa samt skölj bort kärnor från paprikan. Skär i strimlor. Lägg med gurkan.
- Skala och skär pepparrot i skivor. Lägg med gurkan.
- Klipp över dillkronor och klipp bort stjälkarna. Lägg med gurkan.
- Ställ att vattna sig några timmar. Tryck sedan ner gurkan i lagen.
- Fördela gurkan, paprikan och dillen i rena glasburkar med lock. Fördela över lagen som är kvar och tryck ner gurkan. Se till att du får minst en bit pepparrot i varje burk.
- Låt stå mörkt och svalt - förslagsvis i kylen i 3 veckor att mogna och få smak. Ta fram burkarna med gurka efter några dagar och tryck ner gurkan så den ligger under lagen.
- Håller sig ca 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stick ej ner några fingrar i burken.
- Öppnad burk smörgåsgurka förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Gott som pålägg till mackor - speciellt leverpastej eller vegopastej - och som tillbehör till söndagsstek, husmanskost med mera.
Val av gurka
- Västeråsgurkor är goda att salta in. Du kan ta andra små gurkor också.
- Använd helt felfria gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.
- Västeråsgurkor kallas även frilandsgurka, druvgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.
Varianter på smaksättning
- Annat gott i är några blad från svarta vinbär; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära; skivad eller strimlad gul lök, rödlök, schalottenlök eller små steklökar.
- Tar du i lite mer ättika, vatten och socker så får du en ättiksgurka - annars är det nästan samma sak.
Tips
- Jag la gurkan i tre glasburkar med lock på vardera 0,5 liter. Du kan ta andra storlekar också. Det blir ca 1,5 liter gurka.
- Receptet kan dubbleras och lagas med 2 kg gurka.
Hållbarhet
- Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge.
- Hållbarheten är 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stoppa aldrig ner fingrarna i en inläggning.
- För att öka hållbarheten kan du tillsätta 1-2 krm natriumbensoat per liter lag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal