Inlagd smörgåsgurka

Lägg in din egen smörgåsgurka av Västeråsgurkor eller inläggningsgurkor. Det blir sötsura salta gurkor som håller länge i ättikslag.

Gott till leverpastejsmacka, söndagsstek, husmanskost och allt annat som smörgåsgurka är så gott till.

Här har jag valt att lägga in gurkorna med lite bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillfrön. Annat gott i är några blad från svarta vinbär; dillkronor; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära och strimlad gul lök.

Vill du ha extra krispig gurka kan du tillsätta 0,5 tsk alunpulver som du hittar i kryddhyllan.

Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge. Du kan diska burkarna i diskmaskin men helst ska du koka dem eller värma dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.

1 sats inlagd smörgåsgurka

  • Förberedelse: 1 dag 1 tim
  • Tillagning: 3 dagar 2 tim 30 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 kg Västeråsgurkor eller andra små inläggningsgurkor
  • 2 liter vatten
  • 0,5 dl grovt salt
  • Ättikslag: 4 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 liter vatten
  • 0,75 dl salt utan jod
  • 4 msk socker
  • 1 hel eller en bit färsk pepparrot, ca 50 gram
  • 1,5 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 3 dillkronor eller några msk dillfrön

Tillagning

  1. Tvätta och borsta gurkorna i vatten.
  2. Rör ut 2 liter vatten med grovsalt i en stor bunke eller hink.
  3. Lägg ner gurkorna och låt stå svalt ett dygn.
  4. Ta sedan upp dem och fördela dem i glasburkar hela eller grovt skivade eller delade. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre.
  5. Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt kryddor som , senapsfrön, skalad grovhackad pepparrot, dillkronor eller dillfrön samt vitpeppar i en kastrull.
  6. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.
  7. Häll lagen över gurkorna så att det täcker i burkarna.
  8. Sätt på lock. Förvara svalt och mörkt.
  9. Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
  10. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (43 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer