Inlagd smörgåsgurka

Västeråsgurkor eller saltgurka i ättikslag.
Små gurkor sk Västeråsgurkor blir jättegoda att lägga in.
Gott till leverpastejsmacka, söndagsstek och allt annat som smörgåsgurka är så gott till.
Här har jag valt att lägga in gurkorna med lite bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillfrön. Annat gott i är några blad från svarta vinbär; dillkronor; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära och strimlad gul lök.
Vill du ha extra krispig gurka kan du tillsätta 0,5 tsk alunpulver som du hittar i kryddhyllan.
Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge. Du kan diska burkarna i diskmaskin men helst ska du koka dem eller värma dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.
Tillagningstiden stämmer ej då kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckors inläggning.

1 sats inlagd smörgåsgurka

  • Förberedelse: 1 dag 1 tim
  • Tillagning: 3 dagar 2 tim 30 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 kg Västeråsgurkor små gurkor
  • 2 liter vatten
  • 0,5 dl grovt salt
  • Ättikslag: 4 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 liter vatten
  • 0,75 dl salt utan jod
  • 4 msk socker
  • 1 färsk pepparrot
  • 1,5 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 3 dillkronor eller några msk dillfrön

Tillagning

  1. Tvätta och borsta gurkorna i vatten.
  2. Rör ut 2 liter vatten med grovsalt i en stor bunke eller hink.
  3. Lägg ner gurkorna och låt stå svalt ett dygn.
  4. Ta sedan upp dem och fördela dem i glasburkar hela eller grovt skivade eller delade. Lägger du in dem hela så pricka gärna små hål i gurkorna med en gaffel så tränger lagen in bättre.
  5. Blanda ättikslagen med ättika, socker, vatten samt kryddor som , senapsfrön, skalad grovhackad pepparrot, dillkronor eller dillfrön samt vitpeppar i en kastrull.
  6. Koka upp lagen och rör tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.
  7. Häll lagen över gurkorna så att det täcker i burkarna.
  8. Sätt på lock. Förvara svalt och mörkt.
  9. Gurkan kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckor och håller flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
  10. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer