Inlagd smörgåsgurka

Introduktion och förberedelse

Gör din egen inlagda smörgåsgurka av små fina och knapriga Västeråsgurkor, röd spetspaprika, bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillkronor.

Serveringsförslag

Gott som pålägg till mackor - speciellt leverpastej eller vegopastej - och som tillbehör till söndagsstek, husmanskost med mera.

Val av gurka

  • Västeråsgurkor är goda att salta in. Du kan ta andra små gurkor också.
  • Använd helt felfria gurkor eller var noga med att skära bort fula delar på gurkorna.
  • Västeråsgurkor kallas även frilandsgurka, druvgurka eller inläggningsgurka. De är i säsong mellan juli och september.

Varianter på smaksättning

  • Annat gott i är några blad från svarta vinbär; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära; skivad eller strimlad gul lök, rödlök, schalottenlök eller små steklökar.
  • Tar du i lite mer ättika, vatten och socker så får du en ättiksgurka - annars är det nästan samma sak.

Tips

  • Jag la gurkan i tre glasburkar med lock på vardera 0,5 liter. Du kan ta andra storlekar också. Det blir ca 1,5 liter gurka.
  • Receptet kan dubbleras och lagas med 2 kg gurka.

Hållbarhet

  • Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge.
  • Hållbarheten är 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stoppa aldrig ner fingrarna i en inläggning.
  • För att öka hållbarheten kan du tillsätta 1-2 krm natriumbensoat per liter lag.

Inlagd smörgåsgurka med paprika och schalottenlök i burk.
En variant på inlagd smörgåsgurka med senapsfrön, skivad paprika och schalottenlök.

1,5 liter smörgåsgurka

  • Förberedelse: 1 dag 5 tim
  • Tillagning: 21 dagar 2 tim
  • Klart på: 22 dagar 7 tim

Ingredienser

  • 1 kg Västeråsgurkor, ca 20 stycken
  • 1,2 liter vatten
  • 0,75 dl hushållssalt, gärna utan jod
  • LAG: 1,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 tsk salt, gärna utan jod
  • 1 tsk hel svart- eller vitpeppar
  • 1 msk gula eller bruna senapsfrön. Eller blanda.
  • 30 gram pepparrot (valfritt)
  • 1 röd spetspaprika (valfritt)
  • 5 dillkronor utan stjälk (valfritt)

Tillagning

  1. Tvätta och borsta gurkorna rena i vatten.
  2. Rör ut 1,2 liter vatten med salt i en stor bunke eller kanna. Rör tills saltet löst sig.
  3. Pricka hål i gurkorna med en potatissticka eller baksticka.
  4. Lägg gurkorna i en skål eller bunke och slå saltlagen över. Låt stå övertäckta i ett dygn eller över natten i rumstemperatur.
  5. Ta upp gurkorna ur saltlagen samt skölj av. Skär dem i ca 5 mm skivor.
  6. Lägg gurkbitarna i en stor bunke och tillsätt ättiksprit, socker, vatten, senapsfrön, peppar och salt. Vänd runt.
  7. Dela och rensa samt skölj bort kärnor från paprikan. Skär i strimlor. Lägg med gurkan.
  8. Skala och skär pepparrot i skivor. Lägg med gurkan.
  9. Klipp över dillkronor och klipp bort stjälkarna. Lägg med gurkan.
  10. Ställ att vattna sig några timmar. Tryck sedan ner gurkan i lagen.
  11. Fördela gurkan, paprikan och dillen i rena glasburkar med lock. Fördela över lagen som är kvar och tryck ner gurkan. Se till att du får minst en bit pepparrot i varje burk.
  12. Låt stå mörkt och svalt - förslagsvis i kylen i 3 veckor att mogna och få smak. Ta fram burkarna med gurka efter några dagar och tryck ner gurkan så den ligger under lagen.
  13. Håller sig ca 6 månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. Stick ej ner några fingrar i burken.
  14. Öppnad burk smörgåsgurka förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (160 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 35 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-04

Tillbehör och liknande recept: