Laxoff

Laxoff är min variant på Stroganoff med lax istället för falukorv. En slags laxgryta med tomatsås och krämig grädde, nyttiga gröna sojabönor samt smak av vitlök, lök och lite chili. Garnerad med lite strimlad salladslök. Gott med ris till.

Gott är även att ta i mer grönsaker som röd paprika, zucchini, champinjoner, gröna bönor, babyspenat, halverad cocktailtomater, sockerärtor, gröna ärtor, wokblandning med mera.

Tillbehör:

Gott med kokt ris som basmatiris, vildris, råris, jasminris eller matris; eller pasta, quinoa, bulgur eller pressad potatis till. Samt gärna ett gott bröd och en grönsallad eller annan sallad till.

4 portioner laxoff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 laxfiléer, ca 500 gram lax
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 2 burkar krossade tomater, totalt 400 gram
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk tomatpure
  • 3 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 125 gram gröna sojabönor (1/2 paket)
  • 4 små salladslökar eller 4 msk hackad persilja till garnering
  • 4 portioner ris till servering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Skala samt pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter i oljan.
  4. Tillsätt tomatpuré, oregano, salt, peppar, socker och chiliflakes samt stek någon halv minut.
  5. Tillsätt tomaterna, vatten och buljongtärning. Låt puttra i 20 minuter på medelvärme med lock. Rör då och då. Börja koka ris om du vill ha det till.
  6. Tillsätt sojabönorna till tomaterna och koka i fem minuter.
  7. Skölj och strimla salladslök eller hacka persilja.
  8. Skär laxen i strimlor som till en stroganoff. Eller i tärningar eller valfria grova bitar.
  9. Tillsätt laxen samt grädde till tomatgrunden och koka upp. Vänd runt och låt puttra i en minut.
  10. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chili.
  11. Garnera Laxoffen med strimlad salladslök eller hackad persilja.
  12. Servera med kokt ris eller annat tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer