Laxoff

Laxoff är min variant på Stroganoff med lax istället för falukorv. En slags laxgryta med tomatsås och krämig grädde, nyttiga gröna sojabönor samt smak av vitlök, lök och lite chili. Garnerad med lite strimlad salladslök. Gott med ris till.

Gott är även att ta i mer grönsaker som röd paprika, zucchini, champinjoner, gröna bönor, babyspenat, halverad cocktailtomater, sockerärtor, gröna ärtor, wokblandning med mera.

Tillbehör:

Gott med kokt ris som basmatiris, vildris, råris, jasminris eller matris; eller pasta, quinoa, bulgur eller pressad potatis till. Samt gärna ett gott bröd och en grönsallad eller annan sallad till.

4 portioner laxoff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 laxfiléer, ca 500 gram lax
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 2 burkar krossade tomater, totalt 400 gram
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk tomatpure
  • 3 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 125 gram gröna sojabönor (1/2 paket)
  • 4 små salladslökar eller 4 msk hackad persilja till garnering
  • 4 portioner ris till servering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Skala samt pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter i oljan.
  4. Tillsätt tomatpuré, oregano, salt, peppar, socker och chiliflakes samt stek någon halv minut.
  5. Tillsätt tomaterna, vatten och buljongtärning. Låt puttra i 20 minuter på medelvärme med lock. Rör då och då. Börja koka ris om du vill ha det till.
  6. Tillsätt sojabönorna till tomaterna och koka i fem minuter.
  7. Skölj och strimla salladslök eller hacka persilja.
  8. Skär laxen i strimlor som till en stroganoff. Eller i tärningar eller valfria grova bitar.
  9. Tillsätt laxen samt grädde till tomatgrunden och koka upp. Vänd runt och låt puttra i en minut.
  10. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chili.
  11. Garnera Laxoffen med strimlad salladslök eller hackad persilja.
  12. Servera med kokt ris eller annat tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.