Laxoff
Laxoff är min variant på Stroganoff med lax istället för falukorv.
En slags laxgryta med tomatsås och krämig grädde, nyttiga gröna sojabönor samt smak av vitlök, lök och lite chili.
Tillagning
- Skala och hacka lök.
- Skala samt pressa vitlök.
- Fräs lök och vitlök i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter i oljan.
- Tillsätt tomatpuré, oregano, salt, peppar, socker och chiliflakes samt stek någon halv minut.
- Tillsätt tomaterna, vatten och buljongtärning. Låt puttra i 20 minuter på medelvärme med lock. Rör då och då. Börja koka ris om du vill ha det till.
- Tillsätt sojabönorna till tomaterna och koka i fem minuter.
- Skölj och strimla salladslök eller hacka persilja.
- Skär laxen i strimlor som till en stroganoff. Eller i tärningar eller valfria grova bitar.
- Tillsätt laxen samt grädde till tomatgrunden och koka upp. Vänd runt och låt puttra i en minut.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chili.
- Garnera Laxoffen med strimlad salladslök eller hackad persilja.
- Servera med kokt ris eller annat tillbehör.
Serveringsförslag
- Garnera gärna med lite strimlad salladslök, persilja, gräslök eller dill.
- Gott med kokt ris som basmatiris, vildris, råris, jasminris eller matris;
- Eller pasta, quinoa, bulgur eller pressad potatis till.
- Vidare passar ett gott surdegsbröd eller annat valfritt hembakt bröd och en grönsallad eller annan sallad till.
Varianter
Gott är även att ta i mer grönsaker som röd paprika, zucchini, champinjoner, gröna bönor, babyspenat, halverad cocktailtomater, sockerärtor, gröna ärtor, wokblandning med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 507 kcal