Vegan quinoasallad

En sallad med quinoa som passar för alla - veganer, vegetarianer och omnivorer. Quinoasalladen är gott tillbehör till det mesta ex. istället för pasta, ris eller potatis. Funkar varm, kall eller ljummen. Nyttig är den också. 

Här med quinoa i olika färger - vit, röd och svart - kul med lite färg! Quinoa Tricolore från Garant samt Gott liv från ICA har blandningar - vidare finns ekologiska Urtekram Go Green, Risenta eller Saltå kvarn med vit, röd och svart. Man kan ta en sort också som enbart svart, vit eller röd quinoa också såklart. Här är salladen med tomater, salladslök, paprika, olivolja, bladspenat, chiliflakes och bladspenat. Man kan ha i hackad vitlök samt andra byta och blanda i andra grönsaker också som riven morot, zucchini, annan grönsallad, fräst purjolök, fräst strimlad kål, riven rödkål, kokta bönor, kokta linser, kokt bulgur, oliver, soltorkade strimlade tomater, grillad aubergine, kokt tärnad potatis, kokt blomkål, broccoli, gröna bönor, gröna sojabönor, kokta klyftade rödbetor osv. 

Som vegan rätt så kan du förslagsvis servera quinoasalladen med rödbetsfalafel och tahinisås (blanda sesampasta tahini med olivolja och lite vatten samt citronsaft). Vegetarianer kan ha stekt halloumiost till. Vidare funkar stekt lax eller kyckling till eller valfritt. 

Blir det quinoasallad över så håller den i kylen någon dag och funkar fint att ta med till jobblunch ev. med. 

4 port quinoasallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl quinoablandning i olika färger eller enbart vit, röd eller svart quinoa
  • 4 dl vatten till kokning quinoa
  • 1 tsk salt till kokning quinoa
  • 65 gram babyspenat (1 påse)
  • 1 röd paprika
  • 8 salladslökar
  • 10 körsbärstomater
  • 4 krm chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj quinoan i hett vatten. Häll av.
  2. Koka quinoan i 10 minuter under lock i dubbelt så mycket vatten (här 2 dl quinoa och 4 dl vatten) samt 1 tsk salt. Låt sedan stå 5 minuter extra under lock.
  3. Skölj och tärna paprika fint. Stek den med chiliflakes på medelvärme i olivolja några minuter. Vill du ha vitlök i så kan du pressa i en halv klyfta vitlök nu.
  4. Skölj och strimla salladslök. Skölj och dela tomater.
  5. Blanda salladslöken, tomater och quinoa samt stek och vänd runt en minut på låg värme.
  6. Skölj bladspenat och tillsätt den.
  7. Smaka av quinoasalladen med salt, peppar, citronsaft och ev. mer olivolja.
  8. Lägg ev. upp i en salladskål eller på fat vid servering. Kan garneras med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer