Vegan quinoasallad

Introduktion och förberedelse

En sallad med quinoa som passar för alla - veganer, vegetarianer och omnivorer. Quinoasalladen är gott tillbehör till det mesta ex. istället för pasta, ris eller potatis. Funkar varm, kall eller ljummen. Nyttig är den också.

Här med quinoa i olika färger - vit, röd och svart - kul med lite färg! Quinoa Tricolore från Garant samt Gott liv från ICA har blandningar - vidare finns ekologiska Urtekram Go Green, Risenta eller Saltå kvarn med vit, röd och svart.

Man kan ta enbart en sort quinoa också. Svart, vit eller röd quinoa går bra. Här är salladen med tomater, salladslök, paprika, olivolja, bladspenat, chiliflakes och bladspenat.

Varianter:

Man kan ha i hackad vitlök samt andra byta och blanda i andra grönsaker också som riven morot, zucchini, annan grönsallad, fräst purjolök, fräst strimlad kål, riven rödkål, kokta bönor, kokta linser, kokt bulgur, oliver, soltorkade strimlade tomater, grillad aubergine, kokt tärnad potatis, kokt blomkål, broccoli, gröna bönor, gröna sojabönor, kokta klyftade rödbetor osv.

Tillbehör:

Som vegan rätt så kan du förslagsvis servera quinoasalladen med rödbetsfalafel och tahinisås (blanda sesampasta tahini med olivolja och lite vatten samt citronsaft). Vegetarianer kan ha stekt halloumiost till. Vidare funkar stekt lax eller kyckling till eller valfritt.

Goda rester:

Blir det quinoasallad över så håller den i kylen någon dag och blir jättegod att ta med som matlåda till jobblunch eller liknande.

4 port quinoasallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 dl quinoablandning i olika färger eller enbart vit, röd eller svart quinoa
  • 4 dl vatten till kokning quinoa
  • 1 tsk salt till kokning quinoa
  • 65 gram babyspenat (1 påse)
  • 1 röd paprika
  • 8 salladslökar
  • 10 körsbärstomater
  • 4 krm chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj quinoan i hett vatten. Häll av.
  2. Koka quinoan i 10 minuter under lock i dubbelt så mycket vatten (här 2 dl quinoa och 4 dl vatten) samt 1 tsk salt. Låt sedan stå 5 minuter extra under lock.
  3. Skölj och tärna paprika fint. Stek den med chiliflakes på medelvärme i olivolja några minuter. Vill du ha vitlök i så kan du pressa i en halv klyfta vitlök nu.
  4. Skölj och strimla salladslök. Skölj och dela tomater.
  5. Blanda salladslöken, tomater och quinoa samt stek och vänd runt en minut på låg värme.
  6. Skölj bladspenat och tillsätt den.
  7. Smaka av quinoasalladen med salt, peppar, citronsaft och ev. mer olivolja.
  8. Lägg ev. upp i en salladskål eller på fat vid servering. Kan garneras med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept