Fiskfärs till queneller och fiskbullar

Introduktion och förberedelse

Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader. Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.

Alla ingredienser ska vara kalla. Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.

Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.

Serveringsförslag

Fiskbullar är gott med kokt potatis, potatismos, kokt ris som råris, gnocchi, quinoa samt vitvinssås och gröna ärtor, fräst spenat eller andra kokta grönsaker.

Vidare passar pressad potatis, färskpotatis eller primörer och delikatesspotatis som mandelpotatis eller sparrispotatis, blancherad bladspenat, tagliatelle eller blomkålsmos till.

Ett förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.

Gratinera med ost

Gott och festligt är att gratinera fiskbullarna toppade med vitvinssås samt riven ost som mozzarella, gratängost eller annan riven ost så de får färg. Strö över hackad färsk dill, gräslök eller persilja till servering.

Som terrine

Vidare kan du också göra fiskterrine eller en slags paté som du sedan kan skiva upp till buffé eller förrätt.

Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott att servera med en kall romsås eller örtsås.

4 portioner fiskfärs queneller

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram fiskfilé förslagsvis 250 gram lax och resten vit fisk som torsk, gädda eller gös
  • 2 ägg
  • 4 krm salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl hackad dill (valfritt)
  • 0,5 dl hackad rödlök (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka dill och rödlök (valfri smaksättning) samt lägg i en skål.
  2. Förbered valfria tillbehör som potatis och vitvinssås.
  3. Skär fisken i grova kuber och mal den i kvarn eller mixa i matberedare (med kniv). Kör någon minut till en färs.
  4. Tillsätt ägg och kryddor i smeten samt mixa lite till.
  5. Tillsätt sedan grädden lite i taget under kraftig omrörning eller mixning någon minut och tills färsen är slät.
  6. Blanda fiskfärsen med hackad dill och rödlök i skålen. Du kan också ha i en pressad vitlök om du önskar.
  7. Stek gärna en msk som smakprov i en panna och smaka om det behövs mer kryddor.
  8. Nu är fiskfärsen klar att användas till det du önskar queneller, fiskbullar, terrine eller att fylla fiskrulader.
  9. FISKBULLAR: Vill laga fiskbullar så oljar du en bricka samt händerna med matolja. Rulla små fiskbullar och stek i runt om 10 minuter på medelvärme i matolja, smör eller olivolja.
  10. QUENELLER: Koka upp någon lite fiskbuljong eller vatten i en panna med höga kanter. Forma ägg eller queneller med en stor matsked samt lägga försiktigt i buljongen eller vattnet. Doppa skeden i kallt vatten mellan varje quenell så lossar den lättare från skeden. Koka quenellerna i ca 10 minuter på medelvärme.
  11. TERRIN: Häll färsen i en smord och bröad avlång terrinform eller brödform, ca 1,5 liter. Varva ev. med ett lager räkor, kräftstjärtar, crabsticks, fräst spenat eller annat valfritt. Baka terrinen i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt terrinen vila 15 innan du stjälper upp den på ett fat. Servera med ex. en kall sås som romsås eller örtsås samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 4.1 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 450 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.