Fiskfärs queneller fiskbullar

Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader.
Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.
Alla ingredienser ska vara kalla.
Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.
Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.
Vanligtvis serverade med vitvinssås med gröna ärtor, vårgrönsaker, ris eller potatis. Du kan också gratinera dem med vitvinssås samt riven ost.
Vidare kan du också göra fiskterrine till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.
Fiskbullar, fiskburgare och fiskbiffar blir också gott såklart.

4 portioner fiskfärs queneller

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram fiskfilé förslagsvis 250 gram lax och resten vit fisk som torsk, gädda eller gös
  • 2 ägg
  • 4 krm salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl hackad dill (valfritt)
  • 0,5 dl hackad rödlök (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka dill och rödlök (valfri smaksättning) samt lägg i en skål.
  2. Förbered valfria tillbehör som potatis och vitvinssås.
  3. Skär fisken i grova kuber och mal den i kvarn eller mixa i matberedare (med kniv). Kör någon minut till en färs.
  4. Tillsätt ägg och kryddor i smeten samt mixa lite till.
  5. Tillsätt sedan grädden lite i taget under kraftig omrörning eller mixning någon minut och tills färsen är slät.
  6. Blanda fiskfärsen med hackad dill och rödlök i skålen. Du kan också ha i en pressad vitlök om du önskar.
  7. Stek gärna en msk som smakprov i en panna och smaka om det behövs mer kryddor.
  8. Nu är fiskfärsen klar att användas till det du önskar queneller, fiskbullar, terrine eller att fylla fiskrulader.
  9. FISKBULLAR: Vill laga fiskbullar så oljar du en bricka samt händerna med matolja. Rulla små fiskbullar och stek i runt om 10 minuter på medelvärme i matolja, smör eller olivolja.
  10. QUENELLER: Koka upp någon lite fiskbuljong eller vatten i en panna med höga kanter. Forma ägg eller queneller med en stor matsked samt lägga försiktigt i buljongen eller vattnet. Doppa skeden i kallt vatten mellan varje quenell så lossar den lättare från skeden. Koka quenellerna i ca 10 minuter på medelvärme.
  11. TERRIN: Häll färsen i en smord och bröad avlång terrinform eller brödform, ca 1,5 liter. Varva ev. med ett lager räkor, kräftstjärtar, crabsticks, fräst spenat eller annat valfritt. Baka terrinen i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt terrinen vila 15 innan du stjälper upp den på ett fat. Servera med ex. en kall sås som romsås eller örtsås samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer