Fiskfärs till queneller och fiskbullar

Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader. Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.

Alla ingredienser ska vara kalla. Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.

Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.

Fiskbullar är gott med kokt potatis, potatismos, kokt ris som råris, gnocchi, quinoa samt vitvinssås och gröna ärtor, fräst spenat eller andra kokta grönsaker.

Du kan också gratinera bullarna med vitvinssås samt riven ost.

Vidare kan du också göra fiskterrine eller en slags paté som du sedan kan skiva upp till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.

4 portioner fiskfärs queneller

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram fiskfilé förslagsvis 250 gram lax och resten vit fisk som torsk, gädda eller gös
  • 2 ägg
  • 4 krm salt
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl hackad dill (valfritt)
  • 0,5 dl hackad rödlök (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka dill och rödlök (valfri smaksättning) samt lägg i en skål.
  2. Förbered valfria tillbehör som potatis och vitvinssås.
  3. Skär fisken i grova kuber och mal den i kvarn eller mixa i matberedare (med kniv). Kör någon minut till en färs.
  4. Tillsätt ägg och kryddor i smeten samt mixa lite till.
  5. Tillsätt sedan grädden lite i taget under kraftig omrörning eller mixning någon minut och tills färsen är slät.
  6. Blanda fiskfärsen med hackad dill och rödlök i skålen. Du kan också ha i en pressad vitlök om du önskar.
  7. Stek gärna en msk som smakprov i en panna och smaka om det behövs mer kryddor.
  8. Nu är fiskfärsen klar att användas till det du önskar queneller, fiskbullar, terrine eller att fylla fiskrulader.
  9. FISKBULLAR: Vill laga fiskbullar så oljar du en bricka samt händerna med matolja. Rulla små fiskbullar och stek i runt om 10 minuter på medelvärme i matolja, smör eller olivolja.
  10. QUENELLER: Koka upp någon lite fiskbuljong eller vatten i en panna med höga kanter. Forma ägg eller queneller med en stor matsked samt lägga försiktigt i buljongen eller vattnet. Doppa skeden i kallt vatten mellan varje quenell så lossar den lättare från skeden. Koka quenellerna i ca 10 minuter på medelvärme.
  11. TERRIN: Häll färsen i en smord och bröad avlång terrinform eller brödform, ca 1,5 liter. Varva ev. med ett lager räkor, kräftstjärtar, crabsticks, fräst spenat eller annat valfritt. Baka terrinen i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt terrinen vila 15 innan du stjälper upp den på ett fat. Servera med ex. en kall sås som romsås eller örtsås samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer