Laxbullar med hummersås

Laxbullar med hummersås, rostad potatis och morot samt sallad. Mixa lax till laxfärs och rulla dina egna laxbullar. Också gott med kokt eller pressad potatis; ris eller pasta.
Du behöver en matberedare med kniv monterad för att mixa laxen till laxfärs.
Förslag till sallad är strimlad isbergssallad, groddar, strimlad rödlök och skivad tomat samt dressing.

4 portioner laxbullar med hummersås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram lax
  • 1 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk smör att steka i
  • Hummersås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 3 msk koncentrerad flytande hummerbuljong
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm timjan
  • 1 krm paprikapulver
  • Tillbehör: 600 gram delikatesspotatis eller fin färskpotatis
  • 3 morötter
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader om du vill ha rostad potatis och morot till. Putsa och dela potatisen i halvor. Skala och skär morot i grova bitar. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och peppar. Rosta i 25 minuter eller tills potatisen är mjuk. Börja annars koka ex. potatis om du vill ha det till istället.
  2. Hummersås: fräs smöret i en kastrull. Rör i mjölet samt tillsätt vatten lite i taget under omrörning till en jämn sås. Tillsätt hummerbuljong, grädde, vitpeppar, timjan och paprikapulver.
  3. Låt hummersåsen koka på låg värme och rör då och då.
  4. Laxbullar: skär lax i kuber (skär bort ev. skinn samt plocka ben). Lägg i en matberedare med kniv monterat.
  5. Tillsätt ägg och potatismjöl.
  6. Mixa laxen till en jämn färs några minuter.
  7. Forma ca 16 bullar av laxfärsen. Tips är att olja in händerna innan så klibbar ej laxfärsen fast så lätt. Lägg på en oljad bricka.
  8. Bryn laxbullarna runt om i smör ca 5 minuter. Salta och peppra dem under tiden.
  9. Häll gärna över hummersåsen i stekpannan med laxbullarna och låt puttra någon minut till.
  10. Servera laxbullarna med hummersåsen samt önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer