Laxbullar med hummersås

Introduktion och förberedelse

Laxbullar med hummersås här serverade med rostad potatis och morot samt sallad.

Mixa laxfilé till laxfärs med lite ägg och grädde samt laga dina egna laxbullar.

Du behöver en matberedare med kniv monterad för att mixa fiskfärsen.

Serveringsförslag

  • Laxbullarna serverade jag på bilden med enkel hummersås, rostad potatis och morot samt en sallad. Se nedan recept.
  • Som sås passar även en vitvinssås till.
  • Till laxbullarna passar det också med kokt potatis, potatismos, pressad potatis, färskpotatis eller primörer och delikatesspotatis som mandelpotatis eller sparrispotatis.
  • Istället för potatis kan man servera kokt ris som råris, gnocchi, quinoa tagliatelle eller blomkålsmos till.
  • Grönsaker som passar till är gröna ärtor, fräst spenat eller andra kokta grönsaker.
  • Ett förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
  • Förslag till sallad är strimlad isbergssallad, groddar, strimlad rödlök och skivad tomat samt dressing.

4 portioner laxbullar med hummersås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram lax
  • 1 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk smör att steka i
  • Hummersås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 3 msk koncentrerad flytande hummerbuljong
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm timjan
  • 1 krm paprikapulver
  • Tillbehör: 600 gram delikatesspotatis eller fin färskpotatis
  • 3 morötter
  • 1 msk majsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader om du vill ha rostad potatis och morot till. Putsa och dela potatisen i halvor. Skala och skär morot i grova bitar. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och peppar. Rosta i 25 minuter eller tills potatisen är mjuk. Börja annars koka ex. potatis om du vill ha det till istället.
  2. Hummersås: fräs smöret i en kastrull. Rör i mjölet samt tillsätt vatten lite i taget under omrörning till en jämn sås. Tillsätt hummerbuljong, grädde, vitpeppar, timjan och paprikapulver.
  3. Låt hummersåsen koka på låg värme och rör då och då.
  4. Laxbullar: skär lax i kuber (skär bort ev. skinn samt plocka ben). Lägg i en matberedare med kniv monterat.
  5. Tillsätt ägg och potatismjöl.
  6. Mixa laxen till en jämn färs några minuter.
  7. Forma ca 16 bullar av laxfärsen. Tips är att olja in händerna innan så klibbar ej laxfärsen fast så lätt. Lägg på en oljad bricka.
  8. Bryn laxbullarna runt om i smör ca 5 minuter. Salta och peppra dem under tiden.
  9. Häll gärna över hummersåsen i stekpannan med laxbullarna och låt puttra någon minut till.
  10. Servera laxbullarna med hummersåsen samt önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 567 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.