Laxbullar med hummersås
Laxbullar med hummersås här serverade med rostad potatis och morot samt sallad.
Mixa laxfilé till laxfärs med lite ägg och grädde samt laga dina egna laxbullar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader om du vill ha rostad potatis och morot till. Putsa och dela potatisen i halvor. Skala och skär morot i grova bitar. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och peppar. Rosta i 25 minuter eller tills potatisen är mjuk. Börja annars koka ex. potatis om du vill ha det till istället.
- Hummersås: fräs smöret i en kastrull. Rör i mjölet samt tillsätt vatten lite i taget under omrörning till en jämn sås. Tillsätt hummerbuljong, grädde, vitpeppar, timjan och paprikapulver.
- Låt hummersåsen koka på låg värme och rör då och då.
- Laxbullar: skär lax i kuber (skär bort ev. skinn samt plocka ben). Lägg i en matberedare med kniv monterat.
- Tillsätt ägg och potatismjöl.
- Mixa laxen till en jämn färs några minuter.
- Forma ca 16 bullar av laxfärsen. Tips är att olja in händerna innan så klibbar ej laxfärsen fast så lätt. Lägg på en oljad bricka.
- Bryn laxbullarna runt om i smör ca 5 minuter. Salta och peppra dem under tiden.
- Häll gärna över hummersåsen i stekpannan med laxbullarna och låt puttra någon minut till.
- Servera laxbullarna med hummersåsen samt önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Laxbullarna serverade jag på bilden med enkel hummersås, rostad potatis och morot samt en sallad. Se nedan recept.
- Som sås passar även en vitvinssås till.
- Till laxbullarna passar det också med kokt potatis, potatismos, pressad potatis, färskpotatis eller primörer och delikatesspotatis som mandelpotatis eller sparrispotatis.
- Istället för potatis kan man servera kokt ris som råris, gnocchi, quinoa tagliatelle eller blomkålsmos till.
- Grönsaker som passar till är gröna ärtor, fräst spenat eller andra kokta grönsaker.
- Ett förslag till grönsakstillbehör är att strimla vårlök och morot, fräs i lite smör, tillsätt någon halv dl vatten, små kokta blomkålshuvuden och färsk babyspenat. Smaka av med salt och peppar.
- Förslag till sallad är strimlad isbergssallad, groddar, strimlad rödlök och skivad tomat samt dressing.
Tips
Du behöver en matberedare med kniv monterad för att mixa fiskfärsen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 567 kcal