Fiskbiffar

Introduktion och förberedelse

Stekta fiskbiffar av fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad.

Istället för kokt potatis kan du servera med potatismos, kokt ris som råris, gnocchi, quinoa samt fräst spenat och kokta grönsaker.

Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren. Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk.

Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat.

Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.

Alternativ som burgare

Vidare kan de serveras burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor.

Som bröd kan du ta rostade eller grillade hamburgerbröd, två eller en stor delad skiva surdegsbröd eller ljust bondbröd. Vidare är picklad rödlök, inlagd smörgåsgurka eller bostongurka gott att toppa med.

Som dressing och sås kan du ta vanlig majonnäs. Varianter är att blanda med ketchup eller chilisås. Du kan göra hamburgerdressing, caesardressing, gurkmajonnäs, dillkräm eller het Srirachamajonnäs också.

4 portioner fiskbiffar eller fiskburgare

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram fisk, ta gärna hälften lax och hälften vit fisk som hajmal, alaska pollock, gädda, torskfile osv
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk maizena eller 2 msk ströbröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • 2 dl ströbröd, panko (japanskt ströbröd), sesamfrön eller polenta

Tillagning

  1. Förbered valfria tillbehör som potatis och sås som vitvinssås.
  2. FISKBIFFAR: Finhacka lök och dill samt lägg i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Skär fisken i grova tärningar och lägg i en matberedare med mixerkniv. Lägg i ägget, salt och peppar.
  5. Mixa fisken till en jämn färs någon minut.
  6. Tillsätt grädden under tiden du mixar färsen.
  7. Tillsätt ev. maizena eller ströbröd om färsen är för lös att forma till.
  8. Blanda fiskfärsen med dillen och rödlöken.
  9. Häll och sprid ut matolja på en bricka. Olja händerna.
  10. Forma 8 stycken 1 cm höga biffar.
  11. Vänd dem ev. i panering om du önskar - ströbröd, panko, sesamfrön eller polenta
  12. Stek fiskbiffarna några i taget i smör, matolja eller olivolja i 3-4 minuter på varje sida.
  13. Fiskbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (29 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer