Fiskbiffar

Stekta fiskbiffar av fiskfärs du kan servera med kokt potatis, vitvinssås samt gröna ärtor och sallad.

Istället för kokt potatis kan du servera med potatismos, kokt ris som råris, gnocchi, quinoa samt fräst spenat och kokta grönsaker.

Fråga efter fiskfärs i fiskdisken eller som här mal fiskbitar i matberedaren. Du kan ta hälften lax och hälften vit fisk.

Färsen kan du smaksätta med 1/2 dl frysta provencalska kryddor; hackad ansjovis och gräslök; kapris, rödlök och rödbetor; kaviar; hackad basilika; hackade svart oliver och soltorkad tomat.

Fisk som passar till färs är lax, torsk, gädda, plattfiskfileer, hajmal eller alaska pollock.

Alternativ som burgare

Vidare kan de serveras burgare med stekt bröd, dressing, tomatskivor, sallad och rödlöksskivor.

Som bröd kan du ta rostade eller grillade hamburgerbröd, två eller en stor delad skiva surdegsbröd eller ljust bondbröd. Vidare är picklad rödlök, inlagd smörgåsgurka eller bostongurka gott att toppa med.

Som dressing och sås kan du ta vanlig majonnäs. Varianter är att blanda med ketchup eller chilisås. Du kan göra hamburgerdressing, caesardressing, gurkmajonnäs, dillkräm eller het Srirachamajonnäs också.

4 portioner fiskbiffar eller fiskburgare

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram fisk, ta gärna hälften lax och hälften vit fisk som hajmal, alaska pollock, gädda, torskfile osv
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk maizena eller 2 msk ströbröd
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk matolja
  • 4 msk smör
  • 2 dl ströbröd, panko (japanskt ströbröd), sesamfrön eller polenta

Tillagning

  1. Förbered valfria tillbehör som potatis och sås som vitvinssås.
  2. FISKBIFFAR: Finhacka lök och dill samt lägg i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Skär fisken i grova tärningar och lägg i en matberedare med mixerkniv. Lägg i ägget, salt och peppar.
  5. Mixa fisken till en jämn färs någon minut.
  6. Tillsätt grädden under tiden du mixar färsen.
  7. Tillsätt ev. maizena eller ströbröd om färsen är för lös att forma till.
  8. Blanda fiskfärsen med dillen och rödlöken.
  9. Häll och sprid ut matolja på en bricka. Olja händerna.
  10. Forma 8 stycken 1 cm höga biffar.
  11. Vänd dem ev. i panering om du önskar - ströbröd, panko, sesamfrön eller polenta
  12. Stek fiskbiffarna några i taget i smör, matolja eller olivolja i 3-4 minuter på varje sida.
  13. Fiskbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (23 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer