Panerad torsk med gräddfilsås
Introduktion och förberedelse
Panerad torsk med gräddfilsås med dill och citron samt kokt potatis, citronklyfta, babyspenat, tomat och dillkvistar. Istället för torsk så går kolja eller sej bra. Köp torsk eller fisk som är ex. Krav eller MSC märkt. Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg och norsk Skrei-torsk. Räkna runt 140 gram per portion.
Istället för kokt potatis kan man ta kokt blomkål, broccoli och gröna sojabönor till. Eller valfria kokta grönsaker. Råris, klyftpotatis eller bulgursallad passar också till.
Tillagning
- Börja koka potatis.
- Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
- Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
- Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
- Knäck äggen och vispa ihop i en skål. Vänd torskbitarna i ägget.
- Lägg upp ströbröd på en tallrik och vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
- Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
- Stek torskbitarna på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
- Skölj, plocka och hacka färsk sill fint om du köpt det.
- Gräslöksås: Hacka dill och gräslök fint och rör ner i såsen.
- Blanda gräddfilen i en skål med majonnäs, hackad dill, salt, citronsaft och olivolja. Smaka av med ev. mer salt, citron och lite vitpeppar om du vill. Lägg upp i en skål och garnera ev. med mer hackad dill eller gräslök.
- Servera den stekta panerade torsken med gräslöksåsen, kokt potatis samt babyspenat under och tomater till samt garnera med färsk dill och citronklyfta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal