Gravade morötter

Introduktion och förberedelse

Gravade morötter är en slags morotssallad av tunt skivade morötter som gravats eller marinerats i salt, socker, dill, rapsolja och lite kryddpeppar. 

Serveringsförslag

  • Gravade morötter passar utmärkt som vegetarisk rätt på julbord, smörgåsbord, till midsommar, påsk eller annan buffé.
  • Morötterna är även goda att servera som tillbehör till fisk som rökt lax, stekt sill, panerad spätta eller torsk, stekt eller grillad laxsida, varmrökt lax med mera.

Varianter

  • Jag tog vanliga orangea morötter men du kan även ta gula, lila, röda eller vita morötter. Eller blanda. 
  • Fryst hackad dill kan bytas mot färsk hackad dill. 
  • Kryddpeppar kan bytas mot vitpeppar eller svartpeppar. 
 
Förutom morötter behöver du salt, socker, dill, rapsolja samt kryddpeppar.
Förutom morötter behöver du salt, socker, dill, rapsolja samt kryddpeppar.
Skala morötterna och skär dem med en potatisskalare i tunna strimlor.
Skala morötterna och skär dem med en potatisskalare i tunna strimlor.
Lägg morötterna i en bunke.
Lägg morötterna i en bunke.
Tillsätt salt, socker, olja och stött kryddpeppar.
Tillsätt salt, socker, olja och stött kryddpeppar.
Tillsätt fryst eller färsk hackad dill.
Tillsätt fryst eller färsk hackad dill.
Blanda runt väl.
Blanda runt väl.
Låt stå ett dygn i kylen övertäckt.
Låt stå ett dygn i kylen övertäckt.
Lägg upp i skål, glasburk eller fat och servera. Garnera gärna med färsk dill.
Lägg upp i skål, glasburk eller fat och servera. Garnera gärna med färsk dill.

6-8 portioner gravade morötter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 500 gram morötter
  • 4 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl fryst eller färsk hackad dill
  • 1 msk rapsolja
  • 1 krm stött kryddpeppar

Tillagning

  1. Skala morötterna.
  2. Strimla dem i tunna skivor med potatisskalaren.
  3. Lägg i en skål.
  4. Tillsätt, socker, salt, rapsolja samt till. Blanda runt väl.
  5. Låt stå övertäckt i kylen i ett dygn.
  6. Lägg upp i skål, glasburk eller på fat.
  7. Garnera gärna med lite färska dillkvistar till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-12-10