Gravade morötter
Introduktion och förberedelse
Gravade morötter är en slags morotssallad av tunt skivade morötter som gravats eller marinerats i salt, socker, dill, rapsolja och lite kryddpeppar.
Serveringsförslag
- Gravade morötter passar utmärkt som vegetarisk rätt på julbord, smörgåsbord, till midsommar, påsk eller annan buffé.
- Morötterna är även goda att servera som tillbehör till fisk som rökt lax, stekt sill, panerad spätta eller torsk, stekt eller grillad laxsida, varmrökt lax med mera.
Varianter
- Jag tog vanliga orangea morötter men du kan även ta gula, lila, röda eller vita morötter. Eller blanda.
- Fryst hackad dill kan bytas mot färsk hackad dill.
- Kryddpeppar kan bytas mot vitpeppar eller svartpeppar.
Tillagning
- Skala morötterna.
- Strimla dem i tunna skivor med potatisskalaren.
- Lägg i en skål.
- Tillsätt, socker, salt, rapsolja samt till. Blanda runt väl.
- Låt stå övertäckt i kylen i ett dygn.
- Lägg upp i skål, glasburk eller på fat.
- Garnera gärna med lite färska dillkvistar till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal