Rund smörgåstårta
Rund smörgåstårta av Hönökakor med två lager krämig fyllning och goda pålägg som räkor, ägg, skinka, ost, tomat, gurka med mera.
Tillagning
- Hacka löken fint.
- Stek den mjuk i smör. Sätt åt sidan att svalna.
- Vispa under tiden grädden hård.
- Häll av tonfisken. Mosa sönder tonfisk i en skål tillsammans med löken.
- Tillsätt crème fraiche, majonnäs, kaviar och citronpeppar. Rör ihop.
- Tillsätt vispad grädde och rör ihop. Ställ i kylen.
- Häll av persikor och fruktcocktail. Hacka smått och lägg i en skål.
- Vispa grädden hård.
- Blanda ihop hackad persika, fruktcocktail, crème fraiche och majonnäs.
- Tillsätt grädden och rör ihop.
- Lägg ut två halvor Hönökaka så de bildar en rund botten på ett tårtfat. Jag använde ett tårtfat med lock.
- Bred ut fyllningen av tonfisk i ett tjockt jämnt lager.
- Lägg på två till halvor Hönökaka. Rotera dem lite så att skarven ej hamnar på samma ställe som lagret under.
- Bred ut den andra fryllningen av fruktcocktail i ett jämnt tjockt lager.
- Lägg på resterande halvor Hönökaka. Rotera dem lite så att skarven ej hamnar på samma ställe som lagret under.
- Täck över med ett fuktat smörgåspapper och täck över helt med gladplast. Jag använde ett tårtfat med lock.
- Ställ i kylen över natten eller minst 8 timmar.
- Förbered påläggen du vill ha på.
- Koka ägg hårda 8-9 minuter. Skölj kalla. Skala och skiva dem. Förvara i kylen.
- Skölj citron. Skär i tunna skivor och sedan i kvarts bitar.
- Skölj tomater och skär i tunna klyftor. Ca 1/2 cm.
- Skölj och skiva gurka fint. Skär i halvor.
- Skär skinkskivorna i halvor.
- Hyvla ost.
- Skölj och plocka dill i små kvistar.
- Skölj sallad.
- Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål. Bred ut på och runt kanten på smörgåstårtan.
- Placera ut äggskivorna omlott i en cirkel ca 2 cm från kanten. Lägg resten av äggen i mitten.
- Rulla ostskivorna till rullar och placera innanför och på äggen i en cirkel.
- Rulla skinkskivorna till rullar eller små strutar och placera mellan ostskivorna.
- Placera tomatklyftor med 1-2 gurkskivor på utanför äggen i en cirkel. Tryck försiktigt in dem lite under äggskivorna så de fastna i majonnäs-röran och ej ramlar ner.
- Placera några gurkskivor mellan ost och skinkskivorna i mitten.
- Spritsa eller tryck ut en sträng av majonnäs på äggskivorna. Tanken är att räkorna ska fastna i majonnäsen.
- Fördela räkor runtom på äggen och lägg resten i mitten.
- Placera citronskivor mellan räkorna med några cm mellanrum samt i mitten.
- Lägg ut några små dillkvistar på räkorna.
- Tryck fast blad av sallad runt kanterna.
- Smörgåstårtan är klar att servera. God som den är eller med vindruvor och bitar av melon till.
Serveringsförslag
- Passar till fest, kalas, dop, studentfest, buffé, födelsdagar med mera.
- Servera gärna med frukt till som bitar av melon, jordgubbar och vindruvor. Lägg upp på fat och skålar vid sidan.
- Fler förslag på frukt att servera till är äpple eller päron. Kärna ur och skär i klyftor samt vänd i lite citron innan servering så de ej mörknar.
- Vidare passar några påsar grönsallad samt extra cockailtomater att servera till.
Framförhållning
Brödet med fyllningen ska läggas ihop dagen innan och stå en natt i kylen. Sedan garneras tårtan med pålägg innan servering. Den kan sedan stå i några timmar i kylen garnerad. Håll kyld fram till servering.
Portionsberäkning
Tårtan räcker till 8 stora eller 10 normala portioner.
Varianter
- Byt bröd mot landgångsbröd eller ljust bröd som rostbröd om du vill göra en vanlig fyrkantig smörgåstårta.
- Gör små portioner av smörgåstårtor av små polarkakor eller liknande. Följ receptet i övrigt.
- Du kan variera garnering som du önskar. Fler förslag är andra smörgåspålägg som rostbiff, salami, kalkon med mera.
- Byt osten mot dessertost i bitar som brie eller ädelost. Toppa då förslagsvis även med rostade valnötter.
- Lägg till rökt eller gravad lax. Rulla ihop små skivor.
- Kall kokt skivad potatis.
- Gott i fyllningen med fruktcocktail är även hackat äpple. Man kan även ha i hackad rökt skinka.
- Kan även toppas med frukt som jordgubbar, stenbitsrom på räkorna, gravad rullad lax med mera.
- Citron kan bytas mot apelsin
- Fint på som garnering på sidorna är även ärtskott.
- Lägg till kapris i fyllningen med tonfisk.
- Byt tonfisk i fyllningen mot böcklingpastej eller mosad varmrökt lax. Vegetarisk blir den med röra som pesto, mixad soltorkad tomat eller hummus.
Uppskattat näringsvärde per portion: 712 kcal