Rund smörgåstårta

Rund smörgåstårta av Hönökakor med två lager krämig fyllning och goda pålägg som räkor, ägg, skinka, ost, tomat, gurka med mera. 

10 portioner smörgåstårta

  • Förberedelse: 8 tim 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 9 tim 10 min

Ingredienser

  • 6 halvor Hönökaka
  • FYLLNING 1: 0,75 dl crème fraiche
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 0,75 dl majonnäs 
  • 2 msk kaviar 
  • ½ gul lök, 50 gram
  • 1 msk smör
  • 1 burk 120 gram tonfisk i vatten el olja
  • 2 krm citronpeppar
  • FYLLNING 2: 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1/2 burk (425 gram) fruktcocktail (415 gram)
  • 3 persikohalvor, 150 gram, hackade
  • BRED PÅ: 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs att bre på och runt
  • GARNERING TOPPEN: 8 hårdkokta ägg
  • 1/2 tub (275 gram) majonnäs
  • 2 tomater, ca 280 gram
  • ½ gurka
  • 5 gram färsk dill
  • 1/2 citron, 70 gram 
  • 7 stora skivor rökt skinka, ca 140 gram
  • 10 skivor ost som Port Salut, ca 220 gram
  • 300 gram skalade räkor
  • GARNERING KANT: 1/3 påse babyspenat eller späd sallad, 20 gram

Tillagning

  1. Hacka löken fint.
  2. Stek den mjuk i smör. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Vispa under tiden grädden hård.
  4. Häll av tonfisken. Mosa sönder tonfisk i en skål tillsammans med löken.
  5. Tillsätt crème fraiche, majonnäs, kaviar och citronpeppar. Rör ihop.
  6. Tillsätt vispad grädde och rör ihop. Ställ i kylen.
  7. Häll av persikor och fruktcocktail. Hacka smått och lägg i en skål.
  8. Vispa grädden hård.
  9. Blanda ihop hackad persika, fruktcocktail, crème fraiche och majonnäs.
  10. Tillsätt grädden och rör ihop.
  11. Lägg ut två halvor Hönökaka så de bildar en rund botten på ett tårtfat. Jag använde ett tårtfat med lock.
  12. Bred ut fyllningen av tonfisk i ett tjockt jämnt lager.
  13. Lägg på två till halvor Hönökaka. Rotera dem lite så att skarven ej hamnar på samma ställe som lagret under.
  14. Bred ut den andra fryllningen av fruktcocktail i ett jämnt tjockt lager.
  15. Lägg på resterande halvor Hönökaka. Rotera dem lite så att skarven ej hamnar på samma ställe som lagret under.
  16. Täck över med ett fuktat smörgåspapper och täck över helt med gladplast. Jag använde ett tårtfat med lock.
  17. Ställ i kylen över natten eller minst 8 timmar.
  18. Förbered påläggen du vill ha på.
  19. Koka ägg hårda 8-9 minuter. Skölj kalla. Skala och skiva dem. Förvara i kylen.
  20. Skölj citron. Skär i tunna skivor och sedan i kvarts bitar.
  21. Skölj tomater och skär i tunna klyftor. Ca 1/2 cm.
  22. Skölj och skiva gurka fint. Skär i halvor.
  23. Skär skinkskivorna i halvor.
  24. Hyvla ost.
  25. Skölj och plocka dill i små kvistar.
  26. Skölj sallad.
  27. Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål. Bred ut på och runt kanten på smörgåstårtan.
  28. Placera ut äggskivorna omlott i en cirkel ca 2 cm från kanten. Lägg resten av äggen i mitten.
  29. Rulla ostskivorna till rullar och placera innanför och på äggen i en cirkel.
  30. Rulla skinkskivorna till rullar eller små strutar och placera mellan ostskivorna.
  31. Placera tomatklyftor med 1-2 gurkskivor på utanför äggen i en cirkel. Tryck försiktigt in dem lite under äggskivorna så de fastna i majonnäs-röran och ej ramlar ner.
  32. Placera några gurkskivor mellan ost och skinkskivorna i mitten.
  33. Spritsa eller tryck ut en sträng av majonnäs på äggskivorna. Tanken är att räkorna ska fastna i majonnäsen.
  34. Fördela räkor runtom på äggen och lägg resten i mitten.
  35. Placera citronskivor mellan räkorna med några cm mellanrum samt i mitten.
  36. Lägg ut några små dillkvistar på räkorna.
  37. Tryck fast blad av sallad runt kanterna.
  38. Smörgåstårtan är klar att servera. God som den är eller med vindruvor och bitar av melon till.
Ingredienser till fyllningarna: crème fraiche, grädde, majonnäs, citronpeppar, smör, lök, tonfisk; hönökakor; persikor, fruktcocktail, crème fraiche, grädde och majonnäs.
Ingredienser till fyllningarna: crème fraiche, grädde, majonnäs, citronpeppar, smör, lök, tonfisk; hönökakor; persikor, fruktcocktail, crème fraiche, grädde och majonnäs.
Hacka löken fint.
Hacka löken fint.
Stek löken mjuk i smör.
Stek löken mjuk i smör.
Vispa grädden hård.
Vispa grädden hård.
Häll av tonfisk och mosa ihop med löken i en skål.
Häll av tonfisk och mosa ihop med löken i en skål.
Tillsätt majonnäs, créme fraiche och citronpeppar samt kaviar.
Tillsätt majonnäs, créme fraiche och citronpeppar samt kaviar.
Rör ihop.
Rör ihop.
Tillsätt grädden och rör ihop. Låt stå i kylen medan du gör den andra fyllningen.
Tillsätt grädden och rör ihop. Låt stå i kylen medan du gör den andra fyllningen.
Hacka persikor smått.
Hacka persikor smått.
Hacka fruktcocktail smått.
Hacka fruktcocktail smått.
Lägg upp i en skål.
Lägg upp i en skål.
Vispa grädden hård.
Vispa grädden hård.
Tillsätt majonnäs, crème fraiche och grädde.
Tillsätt majonnäs, crème fraiche och grädde.
Blanda ihop till en röra.
Blanda ihop till en röra.
Lägg ihop två halvor Hönökaka till en rund botten på ett fat. Jag använde ett tårtfat med lock.
Lägg ihop två halvor Hönökaka till en rund botten på ett fat. Jag använde ett tårtfat med lock.
Bred ut tonfiskfyllningen i ett jämnt tjockt lager.
Bred ut tonfiskfyllningen i ett jämnt tjockt lager.
Lägg på Hönökakor och rotera dem så skarven ej kommer på samma ställe som brödet under.
Lägg på Hönökakor och rotera dem så skarven ej kommer på samma ställe som brödet under.
Bred ut den andra fyllningen med persika och fruktcocktail i ett jämnt tjockt lager.
Bred ut den andra fyllningen med persika och fruktcocktail i ett jämnt tjockt lager.
Lägg på Hönökakor och rotera dem så skarven ej kommer på samma ställe som brödet under.
Lägg på Hönökakor och rotera dem så skarven ej kommer på samma ställe som brödet under.
Täck över smörgåstårtan med ett fuktat smörgåspapper.
Täck över smörgåstårtan med ett fuktat smörgåspapper.
Täck över. Jag använde ett tårtfat med lock. Ställ i kylen över natten.
Täck över. Jag använde ett tårtfat med lock. Ställ i kylen över natten.
Förbered det du vill ha på din smörgåstårta. Förslagsvis hårdkokta skivade ägg, citron, dill, majonnäs, crème fraiche, räkor, späd sallad, tomater, gurka, skinka och ost.
Förbered det du vill ha på din smörgåstårta. Förslagsvis hårdkokta skivade ägg, citron, dill, majonnäs, crème fraiche, räkor, späd sallad, tomater, gurka, skinka och ost.
 Blanda majonnäs och crème fraiche.
Blanda majonnäs och crème fraiche.
Ta fram smörgåstårtan ur kylen.
Ta fram smörgåstårtan ur kylen.
Bred ut majonnäs och crème fraiche-röran på och runt smörgåstårtan.
Bred ut majonnäs och crème fraiche-röran på och runt smörgåstårtan.
Lägg ut skivat ägg omlott i en cirkel någon cm från kanten. Blir det ägg över lägg det i mitten.
Lägg ut skivat ägg omlott i en cirkel någon cm från kanten. Blir det ägg över lägg det i mitten.
Rulla ihop skivor av ost och lägg strax innanför och på äggen.
Rulla ihop skivor av ost och lägg strax innanför och på äggen.
Rulla ihop halva bitar av rökt skinka och placera mellan ostrullarna.
Rulla ihop halva bitar av rökt skinka och placera mellan ostrullarna.
Placera och stick in små klyftor tomat med någon halv skiva gurka längs kanterna in under äggskivorna.
Placera och stick in små klyftor tomat med någon halv skiva gurka längs kanterna in under äggskivorna.
Tryck försiktigt in tomat och gurka under äggen och i majonnäs-röran så de ej trillar ner.
Tryck försiktigt in tomat och gurka under äggen och i majonnäs-röran så de ej trillar ner.
Ringla en sträng majonnäs på äggen - här ska räkorna fastna i majonnäsen.
Ringla en sträng majonnäs på äggen - här ska räkorna fastna i majonnäsen.
Fördela på räkor på majonnäsen Lägg resten i mitten. Placera ut små citronbitar samt små dillkvistar här och där mellan räkorna.
Fördela på räkor på majonnäsen. Lägg resten i mitten. Placera ut små citronbitar samt små dillkvistar här och där mellan räkorna. Stick ner några gurkskivor i mitten mellan ost och skinkrullarna.
Tryck fast späd grönsallad som babyspenat och liknande runt kanterna. Klart att servera.
Tryck fast späd grönsallad som babyspenat och liknande runt kanterna. Klart att servera.
Servera gärna med vindruvor och bitar av melon.
Servera gärna med vindruvor och bitar av melon.
En bit smörgåstårta med krämig och saftig fyllning samt massor med gott pålägg.
En bit smörgåstårta med krämig och saftig fyllning samt massor med gott pålägg.

Serveringsförslag

  • Passar till fest, kalas, dop, studentfest, buffé, födelsdagar med mera. 
  • Servera gärna med frukt till som bitar av melon, jordgubbar och vindruvor. Lägg upp på fat och skålar vid sidan. 
  • Fler förslag på frukt att servera till är äpple eller päron. Kärna ur och skär i klyftor samt vänd i lite citron innan servering så de ej mörknar. 
  • Vidare passar några påsar grönsallad samt extra cockailtomater att servera till. 

Framförhållning

Brödet med fyllningen ska läggas ihop dagen innan och stå en natt i kylen. Sedan garneras tårtan med pålägg innan servering. Den kan sedan stå i några timmar i kylen garnerad. Håll kyld fram till servering. 

Portionsberäkning

Tårtan räcker till 8 stora eller 10 normala portioner. 

Varianter

  • Byt bröd mot landgångsbröd eller ljust bröd som rostbröd om du vill göra en vanlig fyrkantig smörgåstårta. 
  • Gör små portioner av smörgåstårtor av små polarkakor eller liknande. Följ receptet i övrigt. 
  • Du kan variera garnering som du önskar. Fler förslag är andra smörgåspålägg som rostbiff, salami, kalkon med mera.
  • Byt osten mot dessertost i bitar som brie eller ädelost. Toppa då förslagsvis även med rostade valnötter. 
  • Lägg till rökt eller gravad lax. Rulla ihop små skivor. 
  • Kall kokt skivad potatis.
  • Gott i fyllningen med fruktcocktail är även hackat äpple. Man kan även ha i hackad rökt skinka. 
  • Kan även toppas med frukt som jordgubbar, stenbitsrom på räkorna, gravad rullad lax med mera. 
  • Citron kan bytas mot apelsin 
  • Fint på som garnering på sidorna är även ärtskott. 
  • Lägg till kapris i fyllningen med tonfisk.
  • Byt tonfisk i fyllningen mot böcklingpastej eller mosad varmrökt lax. Vegetarisk blir den med röra som pesto, mixad soltorkad tomat eller hummus.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 712 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-21

Tillbehör och liknande: