Laxcheesecake

Introduktion och förberedelse

Laxcheesecake med kavring och krämig fyllning av färskost, lax, citron, dill och rom.

Serveringsförslag

  • Passar som bufférätt och tillbehör till midsommar, påsk, jul, smörgåsbord och sillbord.
  • Passar även som förrätt med en grönsallad till.

Varianter

  • Byt ut lax mot matjessill för matjestårta.
  • En variant är att göra laxtårta utan gelatin och med rökt lax.
  • Byt ut lax mot hackade räkor och/eller crabsticks för en skagencheesecake.
  • Det är valfritt att baka kavringsbottnen och det går bra att endast trycka ut den i formen.
  • Crème fraiche kan bytas mot gräddfil eller smetana.
  • Färskost kan bytas mot kesella.
  • Istället för en rund springform kan du använda 1-2 avlånga brödformar. Klä med plastfolie så du kan lyfta upp tårtan fint.

Garnering

Du kan garnera cheesecaken som du vill.

  • Jag garnerade med hackad dill, gräslök, stenbitsrom och citron i små klyftor.
  • Andra förslag som passar till garnering är tunt skivad rödlök, tärnad gurka, krasse eller rädisor.
  • Extra lyxigt blir det med klickar av löjrom på toppen.

En slags cheesecake eller tårta med kavringsbotten med krämig fyllning av lax, dill, rom, citron, färskost och crème fraiche.
En slags cheesecake eller tårta med kavringsbotten med krämig fyllning av lax, dill, rom, citron, färskost och crème fraiche.

12 portioner laxcheesecake

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 45 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 10 skivor kavring, ca 300 gram
  • 4 gelatinblad
  • 150 gram gravad lax
  • 1 citron
  • 2 dl crème fraiche
  • 250 gram färskost, naturell
  • 2 msk hackad dill, fryst eller färsk
  • 75 gram röd stenbitsrom, 1 burk
  • GARNERING: 10 gram hackad gräslök
  • 10 gram hackad dill

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Mixa eller finhacka kavringen och mosa ihop till en smulig blandning med det smälta smöret.
  3. Fördela och tryck ut kavringsblandningen i botten samt några cm upp på kanten i en rund springform 22-24 cm diameter med löstagbar kant. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp bort det som sticker ut - då blir tårtan lättare att flytta över till ett serveringsfat senare.
  4. MED OBAKAD BOTTEN: Ställ kavringsbottnen i kylen i 30 minuter.
  5. MED BAKAD BOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Grädda bottnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  6. FYLLNING: Lägg gelatinbladen i lite vatten i en skål.
  7. Hacka den gravad laxen i små bitar. Lägg i en bunke.
  8. Skölj citronen. Riv skalet och pressa saften från halva citronen. Skär den andra halvan i 12 små klyftor - spara dessa övertäckta i kylen till senare för garnering.
  9. Finhacka dill. Lägg 2 msk färsk dill (eller ta fryst dill) med laxen och spara resten i en skål i kylen till garnering senare.
  10. Finhacka gräslök och spara i en skål i kylen till garnering senare.
  11. Tillsätt crème fraiche, färskost och citronskal till laxen. Rör ihop.
  12. Ta upp gelatinbladen ur vattnet. Lägg i kastrullen med citronsaften och värm försiktigt så att gelatinet smälter under omrörning. Ta av från värmen. Blanda med lite av laxröran. Tillsätt till resten av laxröran och blanda väl.
  13. Häll fyllningen i formen.
  14. Ställ laxcheesecaken att stelna i kylen i minst 4 timmar, över natten eller något dygn innan servering. Täck över med gladplast.
  15. Vid servering garnerar du laxcheesecaken som du önskar. Jag garnerade med en hög hackad gräslök och dill i mitten. Sedan små högar stenbitsrom och en liten klyfta citron på varje tänkt bit.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-08