Laxcheesecake
Laxcheesecake med kavring och krämig fyllning av färskost, lax, citron, dill och rom.
Tillagning
- Smält smör i en kastrull.
- Mixa eller finhacka kavringen och mosa ihop till en smulig blandning med det smälta smöret.
- Fördela och tryck ut kavringsblandningen i botten samt några cm upp på kanten i en rund springform 22-24 cm diameter med löstagbar kant. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen och klipp bort det som sticker ut - då blir tårtan lättare att flytta över till ett serveringsfat senare.
- MED OBAKAD BOTTEN: Ställ kavringsbottnen i kylen i 30 minuter.
- MED BAKAD BOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn. Grädda bottnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
- FYLLNING: Lägg gelatinbladen i lite vatten i en skål.
- Hacka den gravad laxen i små bitar. Lägg i en bunke.
- Skölj citronen. Riv skalet och pressa saften från halva citronen. Skär den andra halvan i 12 små klyftor - spara dessa övertäckta i kylen till senare för garnering.
- Finhacka dill. Lägg 2 msk färsk dill (eller ta fryst dill) med laxen och spara resten i en skål i kylen till garnering senare.
- Finhacka gräslök och spara i en skål i kylen till garnering senare.
- Tillsätt crème fraiche, färskost och citronskal till laxen. Rör ihop.
- Ta upp gelatinbladen ur vattnet. Lägg i kastrullen med citronsaften och värm försiktigt så att gelatinet smälter under omrörning. Ta av från värmen. Blanda med lite av laxröran. Tillsätt till resten av laxröran och blanda väl.
- Häll fyllningen i formen.
- Ställ laxcheesecaken att stelna i kylen i minst 4 timmar, över natten eller något dygn innan servering. Täck över med gladplast.
- Vid servering garnerar du laxcheesecaken som du önskar. Jag garnerade med en hög hackad gräslök och dill i mitten. Sedan små högar stenbitsrom och en liten klyfta citron på varje tänkt bit.
Serveringsförslag
- Passar som bufférätt och tillbehör till midsommar, påsk, jul, smörgåsbord och sillbord.
- Passar även som förrätt med en grönsallad till.
Varianter
- Byt ut lax mot matjessill för matjestårta.
- En variant är att göra laxtårta utan gelatin och med rökt lax.
- Byt ut lax mot hackade räkor och/eller crabsticks för en skagencheesecake.
- Det är valfritt att baka kavringsbottnen och det går bra att endast trycka ut den i formen.
- Crème fraiche kan bytas mot gräddfil eller smetana.
- Färskost kan bytas mot kesella.
- Istället för en rund springform kan du använda 1-2 avlånga brödformar. Klä med plastfolie så du kan lyfta upp tårtan fint.
Garnering
Du kan garnera cheesecaken som du vill.
- Jag garnerade med hackad dill, gräslök, stenbitsrom och citron i små klyftor.
- Andra förslag som passar till garnering är tunt skivad rödlök, tärnad gurka, krasse eller rädisor.
- Extra lyxigt blir det med klickar av löjrom på toppen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 223 kcal