Fiskpinnar av torsk

Hemgjorda fiskpinnar. Panerade med ägg och ströbröd. Goda med kokt potatis, dillsås, citron och finriven morot.
Räkna 4 portionsbitar torsk eller ett torskblock.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Du kan använda färsk torsk i portionsbitar eller fryst torsk i block och skära ut stora bitar ur blocket (mindre bitar ramlar lätt sönder). Blir också gott med gös eller annan vit fast fisk.

4 portioner fiskpinnar av torsk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör
  • 4 msk matolja
  • Tillbehör: 2 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 3 msk hackad dill
  • 800 gram potatis
  • 4 morötter
  • 1 citron

Tillagning

  1. Börja skala, halvera och koka potatisen mjuk i ca 20 minuter.
  2. Skölj och skär ut fyra klyftor ur citronen (att servera till fisken).
  3. Skala morötterna och finriv dem i en skål. Pressa ner lite citronsaft så att morötterna inte mörknar.
  4. Torka fisken torr med lite hushållspapper. Skär torsken i lagom stora bitar.
  5. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik.
  6. Vispa upp äggen i en djup tallrik.
  7. Lägg upp ströbröd på en tredje tallrik.
  8. Vänd varje fiskpinne först i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Lägg på en tallrik vid sidan efterhand.
  9. Värm en eller två stekpannor.
  10. Stek fiskpinnarna i smör och olja på medelvärme i ca 4 minuter på varje sida.
  11. Blanda gräddfil, majonnäs och dill med 1 msk pressad citron till en sås.
  12. Servera fiskpinnarna med kokt potatis, citron, finrivna morötter och dillsåsen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer