Fiskpinnar av torsk

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hemgjorda fiskpinnar. Panerade med ägg och ströbröd. Goda med kokt potatis, dillsås, citron och finriven morot.

Räkna 4 portionsbitar torsk eller ett torskblock. Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Du kan använda färsk torsk i portionsbitar eller fryst torsk i block och skära ut stora bitar ur blocket (mindre bitar ramlar lätt sönder). Blir också gott med gös eller annan vit fast fisk.

4 portioner fiskpinnar av torsk

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör
  • 4 msk matolja
  • Tillbehör: 2 dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs
  • 3 msk hackad dill
  • 800 gram potatis
  • 4 morötter
  • 1 citron

Tillagning

  1. Börja skala, halvera och koka potatisen mjuk i ca 20 minuter.
  2. Skölj och skär ut fyra klyftor ur citronen (att servera till fisken).
  3. Skala morötterna och finriv dem i en skål. Pressa ner lite citronsaft så att morötterna inte mörknar.
  4. Torka fisken torr med lite hushållspapper. Skär torsken i lagom stora bitar.
  5. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik.
  6. Vispa upp äggen i en djup tallrik.
  7. Lägg upp ströbröd på en tredje tallrik.
  8. Vänd varje fiskpinne först i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Lägg på en tallrik vid sidan efterhand.
  9. Värm en eller två stekpannor.
  10. Stek fiskpinnarna i smör och olja på medelvärme i ca 4 minuter på varje sida.
  11. Blanda gräddfil, majonnäs och dill med 1 msk pressad citron till en sås.
  12. Servera fiskpinnarna med kokt potatis, citron, finrivna morötter och dillsåsen.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.