Fisklåda med spätta, räkor och potatis
Introduktion och förberedelse
Fisklåda med spätta, räkor, potatis, grädde, tomat, purjolök, dill och citron. En variant på fiskgratäng med kokt potatis. Sås och allt i ett.
Du behöver en 1 ugnsform i storlek som en halv långpanna. Fisklådan går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Fisklåda är gott med kokta ärtor, kokt blomkål, cocktailtomater, citronklyfta samt knäckebröd, smör och ost.
Lådan kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras i kylen.
Till servering så värms sedan fisklådan i ugnen. Gott är också att ersätta hälften av potatisen med kålrot och palsternacka som på bilden.
Tillagning
- Tina spättor och räkor om du köpt frysta.
- Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka mjuka 15-20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
- Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i ugnsformen.
- Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
- Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
- Skiva kokt potatis grovt och fördela i botten på ugnsformen.
- Dela spättorna i halvor.
- Rulla ihop spättafiléerna och lägg på potatisen.
- Strö över räkor, hackad dill, purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
- Fördela grädde och citronsaft över fisk och potatis.
- Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen tills fisklådan är genomvarm.
- Servera fisklådan förslagsvis med kokta gröna ärtor, blomkål, citronklyftor samt salt. Knäckebröd passar också till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 759 kcal