Fisklåda med spätta, räkor och potatis

Fisklåda med spätta, räkor, potatis, grädde, tomat, purjolök, dill och citron. En variant på fiskgratäng med kokt potatis. Sås och allt i ett.

Du behöver en 1 ugnsform i storlek som en halv långpanna. Fisklådan går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.

Fisklåda är gott med kokta ärtor, kokt blomkål, cocktailtomater, citronklyfta samt knäckebröd, smör och ost.

Lådan kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras i kylen.

Till servering så värms sedan fisklådan i ugnen. Gott är också att ersätta hälften av potatisen med kålrot och palsternacka som på bilden.

4 portioner fisklåda

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram spättafilé
  • 2 dl skalade räkor
  • 35 gram fryst dill eller någon dl färsk finhackad dill
  • 800 gram kokt fast potatis
  • 3,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk smör att smörja formen med

Tillagning

  1. Tina spättor och räkor om du köpt frysta.
  2. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka mjuka 15-20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i ugnsformen.
  5. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
  6. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  7. Skiva kokt potatis grovt och fördela i botten på ugnsformen.
  8. Dela spättorna i halvor.
  9. Rulla ihop spättafiléerna och lägg på potatisen.
  10. Strö över räkor, hackad dill, purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  11. Fördela grädde och citronsaft över fisk och potatis.
  12. Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen tills fisklådan är genomvarm.
  13. Servera fisklådan förslagsvis med kokta gröna ärtor, blomkål, citronklyftor samt salt. Knäckebröd passar också till.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept