Fisklåda med spätta, räkor och potatis

Fisklåda med spätta, räkor, potatis, grädde, tomat, purjolök, dill och citron. En variant på fiskgratäng med kokt potatis. Sås och allt i ett.

Du behöver en 1 ugnsform i storlek som en halv långpanna. Fisklådan går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.

Fisklåda är gott med kokta ärtor, kokt blomkål, cocktailtomater, citronklyfta samt knäckebröd, smör och ost.
Fisklådan kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras i kylen. Till servering så värms sedan fisklådan i ugnen. Gott är också att ersätta hälften av potatisen med kålrot och palsternacka som på bilden.

4 portioner fisklåda

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram spättafilé
  • 2 dl skalade räkor
  • 35 gram fryst dill eller någon dl färsk finhackad dill
  • 800 gram kokt fast potatis
  • 3,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • 1 rödlök
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk smör att smörja formen med

Tillagning

  1. Tina spättor och räkor om du köpt frysta.
  2. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka mjuka 15-20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
  4. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i ugnsformen.
  5. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
  6. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  7. Skiva kokt potatis grovt och fördela i botten på ugnsformen.
  8. Dela spättorna i halvor.
  9. Rulla ihop spättafiléerna och lägg på potatisen.
  10. Strö över räkor, hackad dill, purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
  11. Fördela grädde och citronsaft över fisk och potatis.
  12. Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen tills fisklådan är genomvarm.
  13. Servera fisklådan förslagsvis med kokta gröna ärtor, blomkål, citronklyftor samt salt. Knäckebröd passar också till.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer