Fisklåda med spätta, räkor och potatis
Introduktion och förberedelse
Fisklåda med spätta, räkor, potatis, grädde, tomat, purjolök, dill och citron.
En variant på fiskgratäng med kokt potatis. Sås och allt i ett.
Serveringsförslag
Fisklåda är gott med kokta ärtor, kokt blomkål, cocktailtomater, citronklyfta samt knäckebröd, smör och ost.
Tips
- Du behöver en 1 ugnsform i storlek som en halv långpanna.
- Fisklådan går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
- Lådan kan förberedas och läggas ihop innan samt förvaras i kylen.
- Till servering så värms sedan fisklådan i ugnen.
- Gott är också att ersätta hälften av potatisen med kålrot och palsternacka som på bilden.
Tillagning
- Tina spättor och räkor om du köpt frysta.
- Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka mjuka 15-20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
- Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i ugnsformen.
- Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken. Skala och strimla rödlöken.
- Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
- Skiva kokt potatis grovt och fördela i botten på ugnsformen.
- Dela spättorna i halvor.
- Rulla ihop spättafiléerna och lägg på potatisen.
- Strö över räkor, hackad dill, purjolök, rödlök, salt och vit- eller svartpeppar.
- Fördela grädde och citronsaft över fisk och potatis.
- Grädda i 25 minuter i nedre delen av ugnen tills fisklådan är genomvarm.
- Servera fisklådan förslagsvis med kokta gröna ärtor, blomkål, citronklyftor samt salt. Knäckebröd passar också till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 759 kcal