Rårakor med räkröra
Små rårakor toppade med räkröra av handpillade räkor, dill, citron, majonnäs och crème fraiche.
Tillagning
- Tina räkorna i kylen i god tid. Skala dem.
- Plocka 14 små dillvippor till garnering. Hacka resten.
- Blanda räkor, pressad citron, majonnäs och dill i en skål.
- Vänd i crème fraiche. Ställ i kylen i god tid eller medan du steker rårakorna.
- Skala potatis. Riv den grovt på rivjärn.
- Stek små rårakor i en stor non-stick stekpanna förslagsvis hälften i taget. Ta först en msk smör och en msk olja. Värm upp. Lägg i små högar med riven potatis på ca 3-4 cm diameter. Platta till dem något. Stek 5 minuter på varje sida på lite över medelvärme till gyllenbrun färg. Lägg över på assietter eller fat efter hand. Upprepa med resten av potatisen tills du har 14 rårakor.
- Servera rårakorna med räkröran vid sidan eller fördela röra på rårakorna bröden - toppa varje råraka med en hög röra av 3 räkor.
- Garnera varje råraka med en liten dillvippa.
- Servera direkt med en liten gaffel och servett.
Serveringsförslag
Rårakorna passar innan maten som varma snittar, tilltugg och aptitretare till fest och buffé.
Varianter
- Du kan byta rårakor mot smörstekt ljust toastbröd.
- Du kan ta annan storlek på räkor om du önskar och även färdigskalade räkor går bra.
- Blir även gott att byta ut alla eller en del av räkorna mot hackade kräftstjärtar, surimisticks, krabba eller varmrökt lax.
- Potatis kan bytas ut delvis mot sötpotatis, zucchini, palsternacka, rotselleri, kålrot och/eller morot.
- Kan även garneras med en 1/2 tsk rom som stenbitsrom eller löjrom.
Att dricka till
Goda till en fördrink, glas valfritt kylt vitt vin, öl eller mousserande som champagne, cava eller prosecco.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal