Rårakor med räkröra

Små rårakor toppade med räkröra av handpillade räkor, dill, citron, majonnäs och crème fraiche.

7 portioner rårakor med räkröra, 14 rårakor, 2 vardera

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram oskalade räkor, 70/90 Large, räkna ca 45 räkor
  • 4 msk majonnäs
  • 2 tsk pressad citron
  • 4 msk crème fraiche
  • 10 gram dill
  • 200 gram fast potatis, skalad
  • 30 gram smör att steka i
  • 2 msk matolja som olivolja att steka i

Tillagning

  1. Tina räkorna i kylen i god tid. Skala dem.
  2. Plocka 14 små dillvippor till garnering. Hacka resten.
  3. Blanda räkor, pressad citron, majonnäs och dill i en skål.
  4. Vänd i crème fraiche. Ställ i kylen i god tid eller medan du steker rårakorna.
  5. Skala potatis. Riv den grovt på rivjärn.
  6. Stek små rårakor i en stor non-stick stekpanna förslagsvis hälften i taget. Ta först en msk smör och en msk olja. Värm upp. Lägg i små högar med riven potatis på ca 3-4 cm diameter. Platta till dem något. Stek 5 minuter på varje sida på lite över medelvärme till gyllenbrun färg. Lägg över på assietter eller fat efter hand. Upprepa med resten av potatisen tills du har 14 rårakor.
  7. Servera rårakorna med räkröran vid sidan eller fördela röra på rårakorna bröden - toppa varje råraka med en hög röra av 3 räkor.
  8. Garnera varje råraka med en liten dillvippa.
  9. Servera direkt med en liten gaffel och servett.
Du behöver räkor, citron, majonnäs, crème fraiche och dill samt fast potatis och smör.
Du behöver räkor, citron, majonnäs, crème fraiche och dill samt fast potatis och smör.
Plocka små dillvippor till garnering och hacka resten fint.
Plocka små dillvippor till garnering och hacka resten fint.
Rör först ihop räkor, pressad citron, dill och majonnäs.
Rör först ihop räkor, pressad citron, dill och majonnäs.
Vänd sedan i crème fraiche.
Vänd sedan i crème fraiche.
Skala och riv potatisen grovt.
Skala och riv potatisen grovt.
Stek små högar av potatis - rårakor i omgångar i smör i en non-stick panna.
Stek små högar av potatis - rårakor i omgångar i smör i en non-stick panna.
Stek på lite över medelvärme några minuter på varje sida tills de har fin färg.
Stek på lite över medelvärme några minuter på varje sida tills de har fin färg.
Lägg upp rårakorna på assietter eller på ett fat.
Lägg upp rårakorna på assietter eller på ett fat.
Servera två rårakor vardera med räkröran och dillen.
Servera två rårakor vardera med räkröran och dillen.
Fördela gärna räkröran på rårakorna - räkna 3 räkor på varje råraka.
Fördela gärna räkröran på rårakorna - räkna 3 räkor på varje råraka.

Serveringsförslag

Rårakorna passar innan maten som varma snittar, tilltugg och aptitretare till fest och buffé.

Varianter

  • Du kan byta rårakor mot smörstekt ljust toastbröd.
  • Du kan ta annan storlek på räkor om du önskar och även färdigskalade räkor går bra.
  • Blir även gott att byta ut alla eller en del av räkorna mot hackade kräftstjärtar, surimisticks, krabba eller varmrökt lax.
  • Potatis kan bytas ut delvis mot sötpotatis, zucchini, palsternacka, rotselleri, kålrot och/eller morot.
  • Kan även garneras med en 1/2 tsk rom som stenbitsrom eller löjrom.

Att dricka till

Goda till en fördrink, glas valfritt kylt vitt vin, öl eller mousserande som champagne, cava eller prosecco.

Knapriga smörstekta små rårakor toppade med räkröra blir goda som tilltugg och aptitretare innan maten.
Knapriga smörstekta små rårakor toppade med räkröra blir goda som tilltugg och aptitretare innan maten.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-25

Tillbehör och liknande:

Tilltugg till cocktailparty

Tilltugg till cocktailfesten. Recept och tips. Om konsten att mingla, dricka drinkar och äta snittar...