Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör

Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör är en klassiker. Ett gott tillbehör till vit fisk som flundra, gös, torsk, rockavinge, hälleflundra, bergtunga, piggvar, rödtunga, slätvar, sjötunga mm.
Servera med kokt delikatesspotatis eller färskpotatis och citronklyfta.
Fänkålssallad med tunnt skivad marinerad fänkål i vinäger, olivolja, dill, salt och peppar passar också till (skiva i matberedare eller mandolin).

4 portioner stekt fisk med rödbetor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé portionsbitar eller motsvarande större portionsbitar med ben som flundra, fråga i fiskdisken
  • 12 potatisar, skalade eller fina med skal
  • 2 msk dill, finhackad
  • 0,5 dl kapris
  • 4 rödbetor, färska eller inlagda
  • 1 st rödlök, finhackad
  • 50 g smör salt och peppar
  • Fänkålssallad: 1 fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk fin vinäger
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Med färska rödbetor: Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
  2. Koka potatisar i 20 minuter.
  3. Häll av rödbetorna och skölj dem kalla. Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
  4. Lägg upp rödbetorna på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar. Tärna rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.
  5. Med inlagda rödbetor: Koka potatis. Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål.
  6. Hacka dill, kapris, rödbetor, rödlök och värm med smält smör i en kastrull. Fräs i några minuter och krydda med salt och peppar.
  7. Stek eller grilla fisken några minuter i en grillpanna (utan fett) tills fiskköttet blivit precis fast in till mitten. Du kan också steka i en stekpanna med någon msk smör. Stek skinnsidan ner först om den är kvar. Är det tjocka fiskbitar kan det vara ide att sätt in hela pannan i ugnen på 175 grader i 5 - 10 minuter och låta fisken bli fast och klar där.
  8. Blanda ner dill i rödbetsröran och servera fisken med färskpotatis, citronklyfta och ev. fänkålssallad.
  9. Fänkålssallad: Skär bort botten på fänkålen, dela den i fyra klyftor på längden. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla varje del så tunt du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare om du lagar till många.
  10. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  11. Hacka dill eller bladpersilja om du önskar samt tillsätt det.
  12. Tillsätt fänkålen och massera in marinaden med händerna några minuter (tvätta händerna innan). Då mjuknar fänkålen.
  13. Smaka av fänkålssalladen med ev. mer salt, vinäger och vitpeppar.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer