Skagenröra

Introduktion och förberedelse

Hemgjord skagenröra är en klassiker med räkor, majonnäs, citron och dill. Vidare har du i gräddfil eller crème fraiche.

Serveringsförslag

Val av räkor

  • Du kan göra skagenröran med handpillade tinade frysta räkor eller köpa färdigskalade.
  • Godast blir det med handpillade räkor. Jag använde 90/120 Large men du kan köpa större eller mindre räkor om du önskar. Köp MSC-märkta räkor.
  • En medelväg är att använda färdigskalade lite billigare räkor i röran och sedan handpilla några räkor med skal till garnering att lägga överst.

Varianter

  • Blanda i matyoghurt istället för gräddfil eller créme fraiche. Eller färskost - då kan du få späda med lite vatten till önskad konsistens. Eller blanda lite av varje.
  • Du kan även laga hemgjord majonnäs.
  • 1 tsk finriven ingefära ger en lite modern smak.
  • Någon msk chilisås (ketchuptypen), något krm cayennepeppar eller några droppar tabasco kan också piffa upp röran.
  • Krabba, crabfish, hummer, kräftstjärtar blir också gott att blanda i.

Skagenröra till många

Vill du hålla ner på kostnaden om du ska ha laga en stor omgång skagenröra så kan du byta eller dryga ut med hackade crabsticks samt ta i fryst hackad dill och färdigpressad citronsaft. Även hackade kräftstjärtar och tonfisk i vatten från burk är gott i. Garnera sedan med färsk dill och gärna några fina handpillade räkor.

Skagenröra med dill i skål
Skagenröra kan du laga av handpillade räkor eller blanda några billigare räkor och garnera sedan med några fina stora handpillade räkor och färsk dill samt finhackad rödlök.

    Att dricka till

    Mitt vintips till Skagenröra är ett mousserande som champagne eller cava; vidare funkar såklart ett vitt vin ex. ett smörigt ekfatslagrat vitt vin av chardonnay eller utan ekfatslagring från Chablis.

    Lageröl eller en alkoholfri Ginger Beer funkar också.

    4 portioner skagenröra

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 5 min
    • Klart på: 15 min

    Ingredienser

    • 400 gram frysta oskalade räkor 90/120 Large; eller 200 gram skalade räkor; eller 1 burk skalade räkor i lag; eller ca 3-4 dl tinade frysta eller färska räkor utan skal
    • 1/2 dl hackad dill
    • 0,5 dl majonnäs
    • 1 dl crème fraiche eller gräddfil
    • 2 krm salt
    • 1/2 krm svart- eller vitpeppar
    • 2 tsk pressad citron
    • 2 msk finhackad rödlök
    • 80 gram, 1 burk röd rom eller caviar (valfritt)

    Tillagning

    1. Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
    2. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara ev. 2-3 stycken hela räkor till garnering.
    3. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Blanda med räkorna.
    4. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra.
    5. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
    6. Tillsätt rom om du vill ha det i.
    7. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylen.
    E-mail
    Medel: 3.8 (74 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-13