Skagenröra

Introduktion och förberedelse

Hemgjord skagenröra är en klassiker med räkor, majonnäs, citron och dill. Vidare har du i gräddfil eller crème fraiche.

Skala egna räkor eller köp färdigskalade. Godast blir det med stora fina handpillade räkor. Köp gärna MSC-märkta räkor.

En medelväg är att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några räkor med skal som du handpillar och skalar samt garnerar med.

Varianter

  • Blanda i matyoghurt istället för gräddfil eller créme fraiche. Eller färskost - då kan du få späda med lite vatten till önskad konsistens. Eller blanda lite av varje.
  • Du kan även laga hemgjord majonnäs.
  • 1 tsk finriven ingefära ger en lite modern smak.
  • Någon msk chilisås (ketchuptypen), något krm cayennepeppar eller några droppar tabasco kan också piffa upp röran.
  • Krabba, crabfish, hummer, kräftstjärtar blir också gott att blanda i.

Skagenröra till många

Vill du hålla ner på kostnaden om du ska ha laga en stor omgång skagenröra så kan du byta eller dryga ut med hackade crabsticks samt ta i fryst hackad dill och färdigpressad citronsaft.

Även hackade kräftstjärtar och tonfisk i vatten från burk är gott i.

Garnera sedan med lite fina stora räkor och färsk dill.

Skagenröra med dill i skål
Skagenröra kan du laga av handpillade räkor eller blanda några billigare räkor och garnera sedan med några fina stora handpillade räkor och färsk dill samt finhackad rödlök.

Serveringsförslag

Att dricka till

Mitt vintips till Skagenröra är ett mousserande som champagne eller cava; vidare funkar såklart ett vitt vin ex. ett smörigt ekfatslagrat vitt vin av chardonnay eller utan ekfatslagring från Chablis.

Lageröl eller en alkoholfri Ginger Beer funkar också.

4 portioner skagenröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram oskalade räkor eller 200 gram skalade räkor. Räkna 1 burk skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
  • 1/2 dl hackad dill
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche eller gräddfil
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 80 gram, 1 burk röd rom eller caviar (valfritt)

Tillagning

  1. Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
  2. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara ev. 2-3 stycken hela räkor till garnering.
  3. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Blanda med räkorna.
  4. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra.
  5. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
  6. Tillsätt rom om du vill ha det i.
  7. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylen.
E-mail
Medel: 3.9 (52 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept