Skagenröra

Hemgjord krämig skagenröra är en klassiker med räkor, majonnäs, crème fraiche, rödlök, citron och dill.

4 portioner skagenröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400-500 gram frysta oskalade räkor 90/120 Large; eller 200-300 gram räkor utan skal
  • 1/2 dl hackad dill
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 80 gram, 1 burk röd rom eller caviar (valfritt)
  • 4 dillkvistar eller 1 msk hackad dill till garnering (valfritt)
  • 4 klyftor citron till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
  2. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara hälften eller 4-8 hela räkor till garnering om du vill.
  3. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Blanda med de hackade räkorna. Gör eventuellt lite extra hackad dill och rödlök att ha till garnering.
  4. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra.
  5. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron.
  6. Tillsätt rom om du vill ha det i.
  7. Garnera gärna med hela räkor, samt hackad dill eller dillkvistar, hackad rödlök, citronklyftor och någon klick rom.
  8. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylen.
Skagenröra är god att servera som förrätt på smörstekt bröd garnerat med några handpillade stora räkor, citronklyfta, dill och finhackad rödlök.
Skagenröra är god att servera som förrätt på smörstekt bröd garnerat med några handpillade stora räkor, citronklyfta, dill och finhackad rödlök.

Serveringsförslag

Val av räkor

  • Godast blir det med handpillade räkor. Jag använde 90/120 Large men du kan köpa större eller mindre räkor om du önskar. Eller använda frysta skalade räkor eller räkor i lag.
  • Köp MSC-märkta räkor.
  • En medelväg är att använda färdigskalade lite billigare räkor i röran och sedan handpilla några räkor med skal till garnering att lägga överst.

Varianter

  • Blanda i matyoghurt istället för gräddfil eller créme fraiche. Eller färskost - då kan du få späda med lite vatten till önskad konsistens. Eller blanda lite av varje.
  • Du kan laga skagenröran med köpt eller hemgjord majonnäs.
  • 1 tsk finriven ingefära är gott i.
  • Någon msk chilisås (ketchuptypen), något krm cayennepeppar eller några droppar tabasco kan också piffa upp röran.
  • Krabba, crabfish, hummer, kräftstjärtar blir också gott att blanda i.

Skagenröra till många

Vill du hålla ner på kostnaden om du ska ha laga en stor omgång skagenröra så kan du dryga ut med hackade crabsticks samt använda fryst hackad dill och färdigpressad citronsaft. Även hackade kräftstjärtar är gott i. Garnera sedan med färsk dill och gärna några fina handpillade räkor.

    Att dricka till

    • Mitt vintips till Skagenröra är ett mousserande som champagne eller cava; vidare funkar såklart ett vitt vin ex. ett smörigt ekfatslagrat vitt vin av chardonnay eller utan ekfatslagring från Chablis.
    • Lageröl eller en alkoholfri Ginger Beer funkar också.

    Skagenröra kan du laga av handpillade räkor eller blanda några billigare räkor och garnera sedan med några fina stora handpillade räkor och färsk dill samt finhackad rödlök.
    Skagenröra kan du laga av handpillade räkor eller blanda några billigare räkor och garnera sedan med några fina stora handpillade räkor och färsk dill samt finhackad rödlök.

    E-mail
    Medel: 3.8 (79 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-06