Pankopanerad torsk med varm dillsås

Introduktion och förberedelse

Pankopanerad torsk med varm dillsås, gröna ärtor och kokt morot. Gott och nyttigt.

Panera torsken med japanskt ströbröd Panko. Stek i smör och olja.

Serveringsförslag

  • Servera med en snabblagad varm sås med dill, grädde och citron.
  • Andra tillbehör som passar till är en klyfta citron och kokt ris, råris, kokt potatis, pressad potatis, gnocchis eller mer grönsaker som broccoli och blomkål.
  • Istället för varm dillsås kan du servera med en kall dillsås.

Tips

  • Du kan ta torskfilé, ryggfilé av torsk, torskblock, sej eller vilken annan vit fiskfilé som helst. Även filé av plattfisk som spätta blir gott.
  • Det finns fina styckfrysta fiskbitar att köpa. Tina fisken i kylen i en skål och täck med gladplast - förslagsvis kvällen innan eller på morgonen - så att den släpper vätska innan du tillagara den.
  • Välj MSC-märkt fisk.

Varianter

3 port pankopanerad torsk med varm dillsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • DILLSÅS: 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 msk citronsaft, färskpressad citron
  • 1,5 msk hackad dill (helst färsk men fryst går bra)
  • PANERAD TORSK: 3 torskfiléer i portionsbitar på ca 130 gram
  • 1/2 vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 1,5 dl panko ströbröd
  • 3 msk smör
  • 3 msk olja som solros-, majs- eller rapsolja
  • TILLBEHÖR: 3 morötter
  • 150 gram gröna ärtor
  • 3 portioner kokt ris eller kokt potatis
  • GARNERING: 3 kvistar färsk dill till garnering (valfritt)
  • 3 klyftor citron (valfritt)

Tillagning

  1. Tina fisk i god tid.
  2. Förbered kokt ris eller potatis.
  3. DILLSÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör tills den löst sig.
  4. Tillsätt grädde och koka upp.
  5. Rör i maizenaredning och creme fraiche. Koka upp.
  6. Tillsätt och smaka av såsen med hackad dill, färskpressad citron och smaka av med salt. Håll varm.
  7. GRÖNSAKER: Skala och skär morot i stavar eller tärningar. Koka i 1 minuter i en panna. Häll av och vänd ev. runt med en klick smör och lite salt (valfritt).
  8. Koka ärtor i vatten enligt paket - typ 1 minut. Häll av. Håll varma.
  9. Panera och stek fisk: Blanda vetemjöl med salt och peppar på en djup tallrik.
  10. Vispa upp ägget i en andra djup tallrik.
  11. Lägg ströbröd i en tredje djup tallrik.
  12. Torka fisken torr med lite hushållspapper.
  13. Värm en stekpanna med smör och oljan till lite över medelvärme.
  14. Vänd fiskbitarna i mjölet, sedan ägg och sist ströbrödet. Lägg i stekpannan efter hand.
  15. Stek torsken på lite över medelvärme gyllenbryn på båda sidor och räkna 3-5 minuter på varje sida beroende på hur tjock fiskbiten är. Akta så det inte bränns. Sänk då värmen. Torsken är klar när fiskköttet faller lätt isär i mitten - skär lite i mitten på en bit och testa. Låt stå och vila några minuter.
  16. Servera fisken med den varma dillsåsen, morötterna, ärtorna samt kokt ris eller potatis eller valfria tillbehör. Garnera med färsk dill och servera med en klyfta citron om du vill.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 653 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-24