Pankopanerad torsk med varm dillsås
Pankopanerad torsk med varm dillsås, gröna ärtor och kokt morot. Gott och nyttigt.
Panera torsken med japanskt ströbröd Panko. Stek i smör och olja.
Tillagning
- Tina fisk i god tid.
- Förbered kokt ris eller potatis.
- DILLSÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör tills den löst sig.
- Tillsätt grädde och koka upp.
- Rör i maizenaredning och creme fraiche. Koka upp.
- Tillsätt och smaka av såsen med hackad dill, färskpressad citron och smaka av med salt. Håll varm.
- GRÖNSAKER: Skala och skär morot i stavar eller tärningar. Koka i 1 minuter i en panna. Häll av och vänd ev. runt med en klick smör och lite salt (valfritt).
- Koka ärtor i vatten enligt paket - typ 1 minut. Häll av. Håll varma.
- Panera och stek fisk: Blanda vetemjöl med salt och peppar på en djup tallrik.
- Vispa upp ägget i en andra djup tallrik.
- Lägg ströbröd i en tredje djup tallrik.
- Torka fisken torr med lite hushållspapper.
- Värm en stekpanna med smör och oljan till lite över medelvärme.
- Vänd fiskbitarna i mjölet, sedan ägg och sist ströbrödet. Lägg i stekpannan efter hand.
- Stek torsken på lite över medelvärme gyllenbryn på båda sidor och räkna 3-5 minuter på varje sida beroende på hur tjock fiskbiten är. Akta så det inte bränns. Sänk då värmen. Torsken är klar när fiskköttet faller lätt isär i mitten - skär lite i mitten på en bit och testa. Låt stå och vila några minuter.
- Servera fisken med den varma dillsåsen, morötterna, ärtorna samt kokt ris eller potatis eller valfria tillbehör. Garnera med färsk dill och servera med en klyfta citron om du vill.
Serveringsförslag
- Servera med en snabblagad varm sås med dill, grädde och citron.
- Andra tillbehör som passar till är en klyfta citron och kokt ris, råris, kokt potatis, pressad potatis, gnocchis eller mer grönsaker som broccoli och blomkål.
- Istället för varm dillsås kan du servera med en kall dillsås.
Tips
- Du kan ta torskfilé, ryggfilé av torsk, torskblock, sej eller vilken annan vit fiskfilé som helst. Även filé av plattfisk som spätta blir gott.
- Det finns fina styckfrysta fiskbitar att köpa. Tina fisken i kylen i en skål och täck med gladplast - förslagsvis kvällen innan eller på morgonen - så att den släpper vätska innan du tillagara den.
- Välj MSC-märkt fisk.
Varianter
- Ett annat förslag med samma dillsås är att hälla dillsåsen över torskrygg i en form och servera med kokt potatis, broccoli samt en linssallad.
- Panko kan bytas mot vanligt ströbröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 653 kcal