Hovmästarsås eller gravlaxsås

Hovmästarsås eller gravlaxsås. Hovmästarsås hade jag förmånen att se Tore Wretman laga och berätta om på Restauranghögskolan i Grythyttan. Såsen lagas med dill, senap, vinäger, salt och olja samt är klassisk till gravad lax och kokt potatis, till julbordet eller midsommar.

På finare restauranger gjordes hovmästarsåsen av hovmästaren inför gästen vid bordet, därav namnet hovmästarsås. Hovmästarn hade en vagn med alla ingredienser och showen kunde börja. Idag har få restauranger råd med sådan underhållning. Ett av Tores knep var att blanda dill med socker först. Då smälter sockret, dillsmaken framträder extra starkt och såsen blir magisk.

En variant av hovmästarsås är att tillsätta en äggula tillsammans med senapen, dillen och sockret samt sedan droppvis vispa i oljan till en majonnäsliknande hovmästarsås.

3 dl hovmästarsås, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 msk vanlig senap eller grovkornig senap
  • 1 msk Dijonsenap, fransk stark senap
  • 1,5 msk socker
  • 2 msk vinäger, vit typ vit balsamvinäger
  • 2 dl matolja som ex. solrosolja
  • 1 dl hackad dill

Tillagning

  1. Hacka dillen om du inte använder fryst hackad dill.
  2. Mosa ihop socker och dill i en skål (eller i en mortel) så att sockret löser sig med dillen till en röra.
  3. Tillsätt senap och vinäger. Rör.
  4. Droppa i olja sakta lite i taget i början och rör kraftigt.
  5. Tillsätt resten i liten men jämn stråle under omrörning.
  6. Smaka av hovmästarsåsen med salt och vitpeppar samt ev. vinäger, dill och socker.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept