Panerad torsk med dillmajonnäs

Panerad stekt torsk med dillmajonnäs och kokt potatis.
Istället för torsk så går kolja bra.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt.
Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg. Räkna runt 140 gram per portion.
Gott till är citron, riven morot, tärnad tomat och grönsallad. Vidare kan man ha kapris till.
Det går bra att ta ett halvt 35-grams paket fryst hackad dill respektive gräslök till såsen.

4 portioner panerad torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 3 msk matolja
  • 2 msk smör
  • 800 gram färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis
  • Dillmajonnäs: 1,5 dl majonnäs
  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja koka potatis.
  2. Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  3. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  4. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  5. Knäck äggen och vispa ihop i en skål. Vänd torskbitarna i ägget.
  6. Lägg upp ströbröd på en tallrik och vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  7. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  8. Stek torskbitarna på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  9. Blanda dillmajonnäs: blanda majonnäs och gräddfil i en skål.
  10. Hacka dill och gräslök fint och rör ner i såsen.
  11. Smaka av dillmajonnäsen med salt och vitpeppar samt servera.
  12. Servera den stekta panerade torsken med dillmajonnäsen, kokt potatis samt ev. finrivna morötter, tärnad tomat och grönsallad och/eller fräst spenat till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer