Panerad torsk med dillmajonnäs
Introduktion och förberedelse
Panerad stekt torsk med dillmajonnäs och kokt potatis, citron samt en sallad med finriven morot, tärnad tomat och babyspenat.
Serveringsförslag
- Gott till är någon grönsallad, tomatsallad och kapris.
- Istället för kokt potatis kan man ta kokt blomkål, broccoli och gröna sojabönor till. Eller valfria kokta grönsaker.
- Råris, klyftpotatis, örtslungad färskpotatis eller bulgursallad passar också till.
Tips
Det går bra att ta ett halvt 35-grams paket fryst hackad dill respektive fryst hackad gräslök till såsen.
Val av torsk
Köp torsk eller fisk som är ex. Krav eller MSC märkt. Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg.
Istället för torsk så går kolja eller sej bra.
Tillagning
- Börja koka potatis.
- Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
- Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
- Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
- Knäck äggen och vispa ihop i en skål. Vänd torskbitarna i ägget.
- Lägg upp ströbröd på en tallrik och vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
- Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
- Stek torskbitarna på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
- Blanda dillmajonnäs: blanda majonnäs och gräddfil i en skål.
- Hacka dill och gräslök fint och rör ner i såsen.
- Smaka av dillmajonnäsen med salt och vitpeppar samt servera.
- Servera den stekta panerade torsken med dillmajonnäsen, kokt potatis samt ev. finrivna morötter, tärnad tomat och grönsallad och/eller fräst spenat till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal