Panerad torsk med dillmajonnäs

Panerad stekt torsk med dillmajonnäs och kokt potatis.
Istället för torsk så går kolja bra.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt.
Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg. Räkna runt 140 gram per portion.
Gott till är citron, riven morot, tärnad tomat och grönsallad. Vidare kan man ha kapris till.
Det går bra att ta ett halvt 35-grams paket fryst hackad dill respektive gräslök till såsen.

4 portioner panerad torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 3 msk matolja
  • 2 msk smör
  • 800 gram färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis
  • Dillmajonnäs: 1,5 dl majonnäs
  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja koka potatis.
  2. Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  3. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  4. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  5. Knäck äggen och vispa ihop i en skål. Vänd torskbitarna i ägget.
  6. Lägg upp ströbröd på en tallrik och vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  7. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  8. Stek torskbitarna på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  9. Blanda dillmajonnäs: blanda majonnäs och gräddfil i en skål.
  10. Hacka dill och gräslök fint och rör ner i såsen.
  11. Smaka av dillmajonnäsen med salt och vitpeppar samt servera.
  12. Servera den stekta panerade torsken med dillmajonnäsen, kokt potatis samt ev. finrivna morötter, tärnad tomat och grönsallad och/eller fräst spenat till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer