Panerad torsk med dillmajonnäs

Panerad stekt torsk med dillmajonnäs och kokt potatis, citron samt en sallad med finriven morot, tärnad tomat och babyspenat.

4 portioner panerad torsk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé 140-150 gram per portion
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 3 msk matolja
  • 2 msk smör
  • 800 gram färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis
  • DILLMAJONNÄS: 1,5 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja koka potatis.
  2. Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  3. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  4. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  5. Knäck äggen och vispa ihop i en skål. Vänd torskbitarna i ägget.
  6. Lägg upp ströbröd på en tallrik och vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  7. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  8. Stek torskbitarna på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  9. Blanda dillmajonnäs: blanda majonnäs och gräddfil i en skål.
  10. Hacka dill och gräslök fint och rör ner i såsen.
  11. Smaka av dillmajonnäsen med salt och vitpeppar samt servera.
  12. Servera den stekta panerade torsken med dillmajonnäsen, kokt potatis samt ev. finrivna morötter, tärnad tomat och grönsallad och/eller fräst spenat till.

Serveringsförslag

Tips

Det går bra att ta ett halvt 35-grams paket fryst hackad dill respektive fryst hackad gräslök till såsen.

Val av torsk

  • Köp torsk eller fisk som är ex. Krav eller MSC märkt. Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg.
  • Istället för torsk så går kolja eller sej bra.
E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-28