Panerad torsk med dillmajonnäs

Introduktion och förberedelse för tillagning

Panerad stekt torsk med dillmajonnäs och kokt potatis, citron samt en sallad med finriven morot, tärnad tomat och babyspenat. Istället för torsk så går kolja eller sej bra.

Köp torsk eller fisk som är ex. Krav eller MSC märkt. Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg. Räkna runt 140 gram per portion.

Gott till är någon grönsallad, tomatsallad och kapris. Istället för kokt potatis kan man ta kokt blomkål, broccoli och gröna sojabönor till. Eller valfria kokta grönsaker. Råris, klyftpotatis eller bulgursallad passar också till.

Det går bra att ta ett halvt 35-grams paket fryst hackad dill respektive gräslök till såsen.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram torskfilé
  • 2 dl mjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 3 msk matolja
  • 2 msk smör
  • 800 gram färskpotatisar, delikatesspotatis eller fast potatis
  • Dillmajonnäs: 1,5 dl majonnäs
  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Börja koka potatis.
  2. Skär torsken i fyra eller fler mindre bitar.
  3. Lägg upp mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  4. Torka torskbitarna torra med lite papper. Vänd dem i mjölet runt om.
  5. Knäck äggen och vispa ihop i en skål. Vänd torskbitarna i ägget.
  6. Lägg upp ströbröd på en tallrik och vänd torskbitarna runt om i ströbrödet.
  7. Värm en stekpanna och tillsätt olja och smör.
  8. Stek torskbitarna på medelvärme i 4-5 minuter på varje sida. De ska få färg och bli genomstekta. Stek ev. några minuter längre på lägre värme och med lock.
  9. Blanda dillmajonnäs: blanda majonnäs och gräddfil i en skål.
  10. Hacka dill och gräslök fint och rör ner i såsen.
  11. Smaka av dillmajonnäsen med salt och vitpeppar samt servera.
  12. Servera den stekta panerade torsken med dillmajonnäsen, kokt potatis samt ev. finrivna morötter, tärnad tomat och grönsallad och/eller fräst spenat till.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.