Smörgåstårta Skagen med räkor

Hemgjord smörgåstårta med Skagenröra med räkor, ägg och dill. En god, snabb och klassisk smörgåstårta med räkfyllning. Du kan också köpa färdig skagenröra.

10 bitar smörgåstårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 9 skivor vitt landgångsbröd
  • Fyllning skagenröra: 500 gram skalade räkor i lag
  • 4 hårdkokta ägg
  • 0,5 dl finhackad gräslök
  • 0,5 dl finhackad dill
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 krm salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • Garnering: 2 dl majonnäs
  • 1 dl finklippt gräslök eller dill
  • 50 gram löjrom eller röd stenbitsrom
  • 1 färsk gurka
  • 10 klyftor citron
  • 20 räkor med skal

Tillagning

  1. Lägg brödet tre och tre. Skär bort kanterna på brödet. Gör tre rundlar med hjälp av en form, tallrik eller skär efter en mall, ca 22 cm i diameter.
  2. Hacka räkorna utan skal grovt.
  3. Hacka äggen och blanda med räkor, gräslök och dill samt creme fraiche till en röra. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Lägg en av brödbottnarna på ett serveringsfat. Bred på hälften av fyllningen. Täck med nästa botten och bred på resten av fyllningen. Lägg på de återstående bröden och tryck till. Bred majonnäs ovanpå och runt kanterna. Strö på hackad gräslök och dill.
  5. Skala räkorna till garneringen.
  6. Bred eller klicka ut löjrom eller kaviar ovanpå och dekorera med räkor.
  7. Garnera runt kanten och på toppen med gurkskivor och citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.2 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept