Rödbetssallad med dill, rödlök och kapris

Rödbetssallad med dill, rödlök, kapris samt olivolja (utan majonnäs) är ett gott tillbehör på buffé, till fisk, smörgåsbord, sill, stekt inlagd sill mm.
En rödbetssallad utan majonnäs som är nyttig, god och kan förberedas och förvaras i kylen.
Istället för dill kan du ta bladpersilja om du ex. vill servera rödbetssalladen till annat än fisk. Eller ta både och.
Receptet går utmärkt att dubblera om du ex. har många rödbetor eller lagar till fler. Förvara sedan i kylen.

4 portioner rödbetssallad med dill

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 6 rödbetor, färska eller inlagda
  • 2 msk dill, finhackad
  • 0,5 dl kapris
  • 1 st rödlök, finhackad
  • 1 msk ättika (eller vinäger eller citron)
  • 2 msk olivolja eller skirat smör

Tillagning

  1. Med färska rödbetor: Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
  2. Häll av rödbetorna och skölj dem kalla. Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
  3. Lägg upp dem på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar.
  4. Tärna rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.
  5. Med inlagda rödbetor: Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål. Du behöver ej tillsätta ättika.
  6. Hacka dill, kapris och rödlök.
  7. Blanda hackad dill, kapris och rödlök med rödbetorna. Tillsätt olivolja eller skirat smör. Smaka ev. av med lite salt (kaprisen är dock salt).
  8. Rödbetssalladen är klar att servera. Hit kan du förbereda och ha rödbetssalladen i kylen tills det är dags att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer