Rödbetssallad med dill, rödlök och kapris

Introduktion och förberedelse

Rödbetssallad med dill, rödlök, kapris samt olivolja. En rödbetssallad utan majonnäs.

Söta rödbetor, salt kapris och syrlig ättika blir mycket gott ihop.

Serveringsförslag

Ett gott tillbehör på buffé, till fisk, smörgåsbord, sill, stekt inlagd sill med mera.

Kan förberedas

  • En rödbetssallad som är nyttig, god och kan förberedas och förvaras i kylen.
  • Receptet går utmärkt att dubblera om du ex. har många rödbetor eller lagar till fler. Förvara sedan i kylen.

Val av rödbetor

Du kan ta färska rödbetor och koka själv eller köpa de färdigkokta som finns i vacuumförpackade. Inlagda rödbetor blir också gott.

Varianter

Istället för dill kan du ta bladpersilja om du ex. vill servera rödbetssalladen till annat än fisk. Eller ta både och.

4 portioner rödbetssallad med dill

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 6 rödbetor, färska eller vacuumförpackade kokta eller inlagda
  • 2 msk dill, finhackad
  • 0,5 dl kapris
  • 1 st rödlök, finhackad
  • 1 msk ättika (eller vinäger eller citron)
  • 2 msk olivolja eller skirat smör

Tillagning

  1. MED FÄRSKA RÖDBETOR: Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
  2. Häll av rödbetorna och skölj dem kalla. Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
  3. Lägg upp dem på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar.
  4. MED FÖRKOKTA RÖDBETOR: Skär bort eventuella fula delar.
  5. Tärna de kokta rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.
  6. MED INLAGDA RÖDBETOR: Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål. Du behöver ej tillsätta ättika.
  7. Hacka dill, kapris och rödlök.
  8. Blanda hackad dill, kapris och rödlök med rödbetorna. Tillsätt olivolja eller skirat smör. Smaka ev. av med lite salt (kaprisen är dock salt).
  9. Rödbetssalladen är klar att servera. Hit kan du förbereda och ha rödbetssalladen i kylen tills det är dags att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.