Lingonchutney
Lingonchutney eller het lingonsylt. Det här är en lite hetare variant av rårörda lingon smaksatt med chili och kryddor.
Tillagning
- Smält sockret ljusbrunt under omrörning i en kastrull.
- Tillsätt lingon samt vinäger, rör och låt koka på låg värme.
- Skölj chili och dela den. Rensa ut kärnor och blomfäste. Strimla chilin och lägg i med lingonen.
- Skala och pressa vitlök samt tillsätt till lingonen.
- Tillsätt garam masala, curry, ingefära, salt och kanelstång.
- Låt koka på låg värme i 20 minuter.
- Häll på burkar och sätt på lock. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- God att servera istället för klassisk lingonsylt, till grytor, husmanskost.
- Eller istället för Cumberlandsås till paté och terrin.
Konserverar sig själv
Det speciella med lingon är att de innehåller bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens.
Chutnyn håller i månader svalt och mörkt. Öppnad lingonchutney förvaras i kyl. Sterilisera dock gärna burkar om du vill spara den länge.
Varianter
- Istället för frysta lingon kan du ta färska rensade lingon.
- Annat gott att koka med är äpplen. Ersätt hälften av lingonen med skalat tärnat äpple och koka tills äpplena blivit mos.
Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal