Lingonchutney

Introduktion och förberedelse

Lingonchutney eller het lingonsylt. Det här är en lite hetare variant av rårörda lingon smaksatt med chili och kryddor.

Serveringsförslag

  • God att servera istället för klassisk lingonsylt, till grytor, husmanskost.
  • Eller istället för Cumberlandsås till paté och terrin.

Konserverar sig själv

Det speciella med lingon är att de innehåller bensoesyra vilket gör att de konserverar sig själva. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens.

Chutnyn håller i månader svalt och mörkt. Öppnad lingonchutney förvaras i kyl. Sterilisera dock gärna burkar om du vill spara den länge.

Varianter

  • Istället för frysta lingon kan du ta färska rensade lingon.
  • Annat gott att koka med är äpplen. Ersätt hälften av lingonen med skalat tärnat äpple och koka tills äpplena blivit mos.

7 dl lingonchutney

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
  • 750 gram frysta eller färska lingon
  • 1/2 dl lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger
  • 5 cm hackad grön chili som jalapeno eller 1 röd spansk chilipeppar eller valfri sorts chili efter tycke
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/3 tsk garam masala
  • 1/2 tsk currypulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk torkad ingefära
  • 1 liten stång kanel

Tillagning

  1. Smält sockret ljusbrunt under omrörning i en kastrull.
  2. Tillsätt lingon samt vinäger, rör och låt koka på låg värme.
  3. Skölj chili och dela den. Rensa ut kärnor och blomfäste. Strimla chilin och lägg i med lingonen.
  4. Skala och pressa vitlök samt tillsätt till lingonen.
  5. Tillsätt garam masala, curry, ingefära, salt och kanelstång.
  6. Låt koka på låg värme i 20 minuter.
  7. Häll på burkar och sätt på lock. Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.4 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 30 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-15