Vegetarisk currygryta

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk currygryta med grönsaker. Paprika, purjolök, fänkål och champinjoner i god currysås.

Serveringsförslag

  • God med basmatiris, råris, matvete, blomkålsris eller indiskt ris.
  • Jag hade även till mango chutney och blandad grönsallad med strimlad rödlök.
  • Du kan göra en egen chutney och/eller picklad mango och ha till.
  • Överkurs är att laga grytan med eget currypulver.
  • Gott på är också att strö över rostade cashewnötter, jordnötter, mandel, pumpafrön, rostad lök, färsk hackad koriander och/eller russin vid servering.

Varianter

  • Med sojagrädde istället för vanlig grädde blir grytan vegansk.
  • Gillar du färsk koriander kan du vända i någon dl grovhackad sådan på slutet.
  • Du kan ta andra grönsaker efter tycke ex. morot, bambuskott, minimajs, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, zucchini, äggplanta, färsk spenat osv.
  • Extra lättlagat blir det med en påse frysta blandade grönsaker som wokmix eller liknande.

Vegetarisk currygryta med grönsaker serverad med ris, chutney och grönsallad på tallrik.
Vegetarisk currygryta med grönsaker serverad med ris, chutney och grönsallad med rödlök.

4 portioner vegetarisk currygryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 msk matolja som rapsolja, solrosolja eller majsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 purjolök
  • 8 champinjoner
  • 4 salladslökar eller en halv purjolök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 3 dl grädde, havregrädde eller sojagrädde
  • 1 tsk koriander, malen
  • 1 tsk spiskummin, malen
  • 2 tsk curry
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, malen
  • 1 msk mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris eller förbered annat tillbehör.
  2. Skala vitlök och lök.
  3. Hacka löken, lägg på en bricka och pressa över vitlöken.
  4. Dela den halva fänkålen och skär bort innersta grova stammen. Strimla den i 0,5 cm strimlor. Lägg på brickan.
  5. Skölj och tärna paprika och lägg på brickan.
  6. Dela och skölj purjolöken och strimla den sedan. Lägg på brickan.
  7. Rensa och skär varje svamp i fyra klyftor. Lägg på brickan.
  8. Skölj salladslökarna. Skär bort rotfästet. Strimla löken och lägg på brickan.
  9. Nu är det dags att fräsa allt i omgångar.
  10. Lägg lök och pressad vitlök i en kastrull eller stekpanna med höga kanter och tillsätt någon msk olja. Fräs några minuter under omrörning. Lägg över i en skål.
  11. Fräs fånkålen några minuter i lite olja under omrörning och lägg i skålen med löken.
  12. Fräs paprikan några minuter i lite olja under omrörning och lägg i skålen med lök och fänkål.
  13. Fräs därefter svamp sedan purjolök på samma vis.
  14. Lägg ihop lök, fänkål, paprika, svamp och purjolök i en stor kastrull eller gryta.
  15. Tillsätt koriander, spiskummin, curry, cayennepeppar, salt, svartpeppar och gurkmeja. Rör om och fräs någon minut.
  16. Pudra över vetemjöl och rör om.
  17. Tillsätt vatten och mjölk och koka upp under omrörning.
  18. Smaka av currygrytan med mango chutney, salt och ev. mer cayenne samt curry.
  19. Innan servering så rör du i salladslöken.
  20. Servera currygrytan med kokt ris, blandad grönsallad med strimlad rödlök samt mango chutney. Gott på är också rostade cashewnötter.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-12

Liknande recept: