Vegetarisk currygryta
Vegetarisk currygryta med grönsaker. Paprika, purjolök, fänkål och champinjoner i god currysås.
Tillagning
- Börja koka ris eller förbered annat tillbehör.
- Skala vitlök och lök.
- Hacka löken, lägg på en bricka och pressa över vitlöken.
- Dela den halva fänkålen och skär bort innersta grova stammen. Strimla den i 0,5 cm strimlor. Lägg på brickan.
- Skölj och tärna paprika och lägg på brickan.
- Dela och skölj purjolöken och strimla den sedan. Lägg på brickan.
- Rensa och skär varje svamp i fyra klyftor. Lägg på brickan.
- Skölj salladslökarna. Skär bort rotfästet. Strimla löken och lägg på brickan.
- Nu är det dags att fräsa allt i omgångar.
- Lägg lök och pressad vitlök i en kastrull eller stekpanna med höga kanter och tillsätt någon msk olja. Fräs några minuter under omrörning. Lägg över i en skål.
- Fräs fånkålen några minuter i lite olja under omrörning och lägg i skålen med löken.
- Fräs paprikan några minuter i lite olja under omrörning och lägg i skålen med lök och fänkål.
- Fräs därefter svamp sedan purjolök på samma vis.
- Lägg ihop lök, fänkål, paprika, svamp och purjolök i en stor kastrull eller gryta.
- Tillsätt koriander, spiskummin, curry, cayennepeppar, salt, svartpeppar och gurkmeja. Rör om och fräs någon minut.
- Pudra över vetemjöl och rör om.
- Tillsätt vatten och mjölk och koka upp under omrörning.
- Smaka av currygrytan med mango chutney, salt och ev. mer cayenne samt curry.
- Innan servering så rör du i salladslöken.
- Servera currygrytan med kokt ris, blandad grönsallad med strimlad rödlök samt mango chutney. Gott på är också rostade cashewnötter.
Serveringsförslag
- God med basmatiris, råris, matvete, blomkålsris eller indiskt ris.
- Jag hade även till mango chutney och blandad grönsallad med strimlad rödlök.
- Du kan göra en egen chutney och/eller picklad mango och ha till.
- Överkurs är att laga grytan med eget currypulver.
- Gott på är också att strö över rostade cashewnötter, jordnötter, mandel, pumpafrön, rostad lök, färsk hackad koriander och/eller russin vid servering.
Varianter
- Med sojagrädde istället för vanlig grädde blir grytan vegansk.
- Gillar du färsk koriander kan du vända i någon dl grovhackad sådan på slutet.
- Du kan ta andra grönsaker efter tycke ex. morot, bambuskott, minimajs, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, zucchini, äggplanta, färsk spenat osv.
- Extra lättlagat blir det med en påse frysta blandade grönsaker som wokmix eller liknande.
Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal