Vegetarisk currygryta

Vegetarisk currygryta med grönsaker. Paprika, purjolök, fänkål och champinjoner i god currysås.
God med basmatiris, råris eller kokt matvete. Även mango chutney och blandad grönsallad med strimlad rödlök passar till. Gott på är också att strö över rostade cashewnötter vid servering.
Med sojagrädde istället för vanlig grädde blir grytan vegansk.
Gillar du färsk koriander kan du vända i någon dl grovhackad sådan på slutet.
Du kan ta andra grönsaker efter tycke ex. morot, bambuskott, minimajs, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, zucchini, äggplanta, färsk spenat osv.

4 portioner vegetarisk currygryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 msk matolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 purjolök
  • 8 champinjoner
  • 4 salladslökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 3 dl grädde eller sojagrädde
  • 1 tsk koriander, malen
  • 1 tsk spiskummin, malen
  • 2 tsk curry
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, malen
  • 1 msk mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris eller förbered annat tillbehör.
  2. Skala vitlök och lök.
  3. Hacka löken, lägg på en bricka och pressa över vitlöken.
  4. Dela den halva fänkålen och skär bort innersta grova stammen. Strimla den i 0,5 cm strimlor. Lägg på brickan.
  5. Skölj och tärna paprika och lägg på brickan.
  6. Dela och skölj purjolöken och strimla den sedan. Lägg på brickan.
  7. Rensa och skär varje svamp i fyra klyftor. Lägg på brickan.
  8. Skölj salladslökarna. Skär bort rotfästet. Strimla löken och lägg på brickan.
  9. Nu är det dags att fräsa allt i omgångar.
  10. Lägg lök och pressad vitlök i en kastrull eller stekpanna med höga kanter och tillsätt någon msk olja. Fräs några minuter under omrörning. Lägg över i en skål.
  11. Fräs fånkålen några minuter i lite olja under omrörning och lägg i skålen med löken.
  12. Fräs paprikan några minuter i lite olja under omrörning och lägg i skålen med lök och fänkål.
  13. Fräs därefter svamp sedan purjolök på samma vis.
  14. Lägg ihop lök, fänkål, paprika, svamp och purjolök i en stor kastrull eller gryta.
  15. Tillsätt koriander, spiskummin, curry, cayennepeppar, salt, svartpeppar och gurkmeja. Rör om och fräs någon minut.
  16. Pudra över vetemjöl och rör om.
  17. Tillsätt vatten och mjölk och koka upp under omrörning.
  18. Smaka av currygrytan med mango chutney, salt och ev. mer cayenne samt curry.
  19. Innan servering så rör du i salladslöken.
  20. Servera currygrytan med kokt ris, blandad grönsallad med strimlad rödlök samt mango chutney. Gott på är också rostade cashewnötter.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer