Cheesecake på olika vis

Recept på varianter av amerikansk cheesecake - en slags ostkaka. Botten görs av Digestivekex och smör sedan antingen bakas den med ägg eller görs kall med gelatin. Färskost, lite socker samt någon smaksättning är grunden. Hemgjord cheesecake kan varieras i det oändliga.
SMAKSÄTTNING AV CHEESECAKE: Vit chokladcheesecake: tillsätt 50 gram smält vit choklad
Citroncheesecake: tillsätt rivet skal av en citron
Kaffecheesecake: tillsätt 1 dl kaffelikör
Hallon- eller blårbärscheesecake: tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
Passionsfruktscheesecake: tillsätt fruktkött från 6 stycken passionsfrukter.
GARNERING AV CHEESECAKE: Färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
Cheesecake kan även göras som portionsbakelser portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.
Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.

12 bitar cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • BOTTEN TILL CHEESECAKE: 75 gram smör
  • 30 Digestivekex
  • OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: 4 gelatinblad
  • 400 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: 120 g äggvita, cirka 4 st
  • 400 g cream cheese, naturell färskost ex. Philadelphiaost
  • 80 g äggula, cirka 4 st
  • 150 g socker
  • 1 lime
  • 30 g vetemjöl
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. BOTTEN TILL CHEESECAKE: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv skal av lime.
  9. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  12. BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: Sätt ugnen på 160 grader.
  13. Vispa äggvitor fasta i några minuter. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
  14. Vispa cream cheese och mjukt smör någon minut krämigt i en stor bunke.
  15. Tillsätt hälften av sockret och vispa någon minut till.
  16. Riv skal av lime.
  17. Rör ner limeskal, mjöl och vaniljsocker.
  18. Vispa i en äggula i taget.
  19. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
  20. Tillsätt ev. smaksättning ex. smält vit choklad.
  21. Blanda i den vispade äggvitan till en jämn smet.
  22. Häll smeten i formen.
  23. Baka i cirka 50 minuter i mitten av ugnen. Kolla så den inte bränns - då kan du lägga över lite folie eller bakplåtspapper de sista tio minuterna.
  24. Låt stå på eftervärme 15 minuter.
  25. Ta ut cheesecaken och kyl.
  26. SERVERA: Servera cheesecake som den är eller med färska bär, sylt på trädgårdsbär eller fruktkött från några passionsfrukter.
  27. Garnera din cheesecake med förslagsvis färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer