Cheesecake på olika vis

Recept på varianter av amerikansk cheesecake - en slags ostkaka. Botten görs av Digestivekex och smör sedan antingen bakas cheesecaken i ugnen med ägg eller rörs ihop kall och stelnar med gelatin.

Färskost, lite socker samt någon smaksättning är grunden i smeten. Hemgjord cheesecake kan varieras i det oändliga.

Varianter på smak av fyllning:

  • Vit chokladcheesecake: tillsätt 50 gram smält vit choklad
  • Citroncheesecake: tillsätt rivet skal av en citron
  • Kaffecheesecake: tillsätt 1 dl kaffelikör
  • Hallon- eller blårbärscheesecake: tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär i smeten. Du kan använda färska eller frysta bär. Garnera gärna med färska bär på toppen till servering. 
  • Passionsfruktscheesecake: tillsätt fruktkött från 6 stycken passionsfrukter.

Tips till garnering:

  • Färska bär, skivad kiwi (obs använd ej kiwi på cheesecake med gelatin då det bryter ner gelatinet), fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.

Cheesecaken kan även lagas i portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.

Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.

12 bitar cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • BOTTEN TILL CHEESECAKE: 75 gram smör
  • 20 Digestivekex
  • OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: 4 gelatinblad
  • 400 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 1 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: 120 g äggvita, cirka 4 st
  • 400 g cream cheese, naturell färskost ex. Philadelphiaost
  • 80 g äggula, cirka 4 st
  • 150 g socker
  • 1 lime
  • 30 g vetemjöl eller 1,5 dl
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. BOTTEN TILL CHEESECAKE: Sätt ugn på 175 grader. Det är dock valfritt att baka botten men blir lite godare.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp några cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv skal av lime.
  9. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker, vaniljsocker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp. Vill du ha bär som fyllning så kan du sprida ut en tredjedel av bären i kexbottnen.
  11. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen. Vill du ha smaksättning så vänd ner ex. bär. Bred ut fyllningen i formen. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst två timmar gärna över natten.
  12. BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: Sätt ugnen på 160 grader.
  13. Vispa äggvitor fasta i några minuter. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
  14. Vispa cream cheese och mjukt smör någon minut krämigt i en stor bunke.
  15. Tillsätt hälften av sockret och vispa någon minut till.
  16. Riv skal av lime.
  17. Rör ner limeskal, mjöl och vaniljsocker.
  18. Vispa i en äggula i taget.
  19. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
  20. Tillsätt ev. smaksättning som bär, passionsfrukt eller hackad eller smält vit choklad.
  21. Blanda och vänd i den vispade äggvitan till en jämn smet.
  22. Häll smeten i formen.
  23. Baka i cirka 50 minuter i mitten av ugnen. Kolla så den inte bränns - då kan du lägga över lite folie eller bakplåtspapper de sista tio minuterna.
  24. Låt stå på eftervärme 15 minuter.
  25. Ta ut cheesecaken och kyl.
  26. SERVERA: Servera cheesecake som den är eller med färska bär, sylt på trädgårdsbär eller fruktkött från några passionsfrukter.
  27. Garnera din cheesecake med förslagsvis färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer