Baskisk cheesecake

Introduktion och förberedelse

Baskisk cheesecake eller ostkaka som är len och krämig i konsistensen.

En slags spansk variant på ostkaka som bakas mörkt brun med cream cheese naturell färskost, salt, ägg, grädde, socker, lite vetemjöl och vaniljsocker.

Serveringsförslag

  • Gott till dessert eller fika som den är. Man kan pudra över lite florsocker.
  • Jag pudrade lite florsocker samt hade lättvispad grädde samt rårörda hallon med socker till - lite som en svensk ostkaka.
  • Vidare passar jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt, rödavinbärssylt, krusbärssylt, körsbärssylt eller efter smak.
  • Du kan också råröra röda vinbär, krusbär, körsbär eller blåbär med socker och ha till.
  • Man kan även ha färska bär till eller garnera med.

Val av form

Jag bakade ostkakan i en rund springform på 18 cm diameter.

Framförhållning

Kakan ska stå i kylen i ett dygn så du får baka den någon dag innan helst.

Hållbarhet

Ostkakan håller i kylen minst en vecka.

Baskisk cheesecake är en slags ostkaka med färskost som bakas mörkt brun på toppen. Jag serverade som svensk ostkaka med lättvispad grädde och hallonsylt till men det är valfritt.
Baskisk cheesecake är en slags ostkaka med färskost som bakas mörkt brun på toppen. Jag serverade som svensk ostkaka med lättvispad grädde och hallonsylt till men det är valfritt.

6 stora eller 8 mindre bitar Baskisk cheesecake

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 dag 5 tim
  • Klart på: 1 dag 5 tim 10 min

Ingredienser

  • 600 gram cream cheese naturell färskost
  • 200 gram strösocker
  • 3 ägg, L stora
  • 2,25 dl grädde 36%
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk vetemjöl

Tillagning

  1. Ta fram färskost, ägg samt grädde och låt stå tills det är rumsvarmt.
  2. Sätt ugnen på 220 grader vanlig ugn.
  3. Klä en springform på 18 cm i diameter med dubbla bakplåtspapper. Du kan smörja formen med lite olja så sitter pappret fast lättare. Klipp bort en del av pappret som sticker upp men lämna minst en dem över kanten.
  4. Vispa socker, färskost samt vaniljsocker i en bunke med elvisp tills det är krämigt ca 3 minuter.
  5. Tillsätt och vispa i ett ägg i taget. Vispa ca 1 minut
  6. Vispa i grädden och salt.
  7. Sikta i vetemjölet och vispa ut det på låg hastighet ca 15 sekunder.
  8. Häll i smeten i formen med bakplåtspappret.
  9. Grädda ostkakan i mitten av ugnen i 45 minuter. Den ska blir rejält mörk och brun på toppen och nästan bränd men inte helt svart. Bränns den och mörknar för mycket mot slutet så kan du lägga över lite folie.
  10. Ta ut och låt kakan svalna i 4 timmar.
  11. Täck över med lite gladplast och ställ i kylen i 24 timmar innan servering.
  12. Ta bort kanten på springformen och lossa bakplåtspappret försiktigt från kanterna. Klipp bort pappret längs kanten av kakan. Skär upp i tårtbitar och servera.
  13. Servera i bitar som den är. Fint med lite florsocker över. Man kan också ha lättvispad grädde och rårörda hallon till likt en svensk ostkaka.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-28

Tillbehör och liknande recept: