Pannacotta med Vin Santo-gelé

En god dessert med italiensk hemgjord pannacotta toppad med en gelé sött italienskt dessertvin - Vin Santo.

Servera gärna pannacottan med varsin italiensk mandelskorpa - biscotti. Man kan också garnera med något blad citronmeliss på varje pannacotta.

En variant av klassisk pannacotta med riktig grädde, vanilj, Vin Santo och lite kanel.

4 portioner pannacotta med Vin Santo-gelé

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl Vin Santo
  • 1 kanelstång
  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 gelatinblad
  • Vin Santo-gelé: 1 gelatinblad
  • 1 dl Vin Santo
  • 1 msk socker
  • 4 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered fyra glas, koppar eller andra små portionsformar. Räkna ca 1,5 dl per portion.
  2. Blötlägg gelatinbladen. Förslagsvis i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå 10 minuter.
  3. Blanda grädde, socker, vin santo och kanelstång i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten längs med och skrapa ur vaniljfröna och blanda i grädden. Lägg också i vaniljstängerna.
  4. Koka upp grädden. Rör så att sockret löser sig. Akta så det inte bränns och kokar över. Så fort det kokat upp ta kastrullen åt sidan.
  5. Krama ur gelatinbladen i handen lätt och vispa i grädden.
  6. Fördela i varsina fyra glas, koppar eller andra små portionsformar.
  7. Låt svalna något och ställ sedan i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  8. Gör under tiden gelé på Vin Santo genom att blötlägga ett gelatinblad i kallt vatten i 15 minuter.
  9. Värm sedan Vin Santo i en kastrull och rör ut sockret. Värm så att det sjuder.
  10. Ta av från värmen, krama ur gelatinbladet och rör ut det i den varma Vin Santon tills det löst sig.
  11. Låt svalna till rumstemperatur.
  12. Skeda sedan över 3 msk Vin Santo-gelé i varje kopp och ställ in att stelna i två timmar ytterligare.
  13. När pannacotta och gelé stelnat är det dags att njuta av desserten. Servera gärna med en mandelskorpa samt Vin Santo att dricka till såklart. Man kan också garnera med ett blad citronmeliss på varje pannacotta.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.