Pannacotta med Vin Santo-gelé

Introduktion och förberedelse

En god dessert med italiensk hemgjord pannacotta toppad med en gelé sött italienskt dessertvin - Vin Santo.

En variant av klassisk pannacotta med riktig grädde, vanilj, Vin Santo och lite kanel.

Serveringsförslag

  • Servera gärna pannacottan med varsin italiensk mandelskorpa - biscotti.
  • Man kan också garnera med något blad citronmeliss på varje pannacotta.

Att dricka till

  • Lätt kyld Vin Santo passar såklart utmärkt till men även en halvsöt bubblande Moscato d'Asti.
  • Vidare passar en kopp espresso och en liten grappa till.

4 portioner pannacotta med Vin Santo-gelé

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl Vin Santo
  • 1 kanelstång
  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 gelatinblad
  • Vin Santo-gelé: 1 gelatinblad
  • 1 dl Vin Santo
  • 1 msk socker
  • 4 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered fyra glas, koppar eller andra små portionsformar. Räkna ca 1,5 dl per portion.
  2. Blötlägg gelatinbladen. Förslagsvis i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå 10 minuter.
  3. Blanda grädde, socker, vin santo och kanelstång i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten längs med och skrapa ur vaniljfröna och blanda i grädden. Lägg också i vaniljstängerna.
  4. Koka upp grädden. Rör så att sockret löser sig. Akta så det inte bränns och kokar över. Så fort det kokat upp ta kastrullen åt sidan.
  5. Krama ur gelatinbladen i handen lätt och vispa i grädden.
  6. Fördela i varsina fyra glas, koppar eller andra små portionsformar.
  7. Låt svalna något och ställ sedan i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  8. Gör under tiden gelé på Vin Santo genom att blötlägga ett gelatinblad i kallt vatten i 15 minuter.
  9. Värm sedan Vin Santo i en kastrull och rör ut sockret. Värm så att det sjuder.
  10. Ta av från värmen, krama ur gelatinbladet och rör ut det i den varma Vin Santon tills det löst sig.
  11. Låt svalna till rumstemperatur.
  12. Skeda sedan över 3 msk Vin Santo-gelé i varje kopp och ställ in att stelna i två timmar ytterligare.
  13. När pannacotta och gelé stelnat är det dags att njuta av desserten. Servera gärna med en mandelskorpa samt Vin Santo att dricka till såklart. Man kan också garnera med ett blad citronmeliss på varje pannacotta.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-05

Tillbehör och liknande recept:

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt. Vin plus...