Cheesecake med choklad och Digestivebotten

Cheesecake med choklad och Digestive-botten. En variant på cheesecake som är lite elegant och tunnare samt påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex.

Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten eller frysas och tinas i kylen några timmar innan servering.

Chokladcheesecaken kan du garnera med riven choklad av valfri sort ex. mjölkchoklad och 70% mörkare fin choklad. Vit choklad blir också gott och fint. Förslag till servering är med rårörda bär, sylt, färska bär eller passionsfrukt. En klick vispad grädde eller vaniljglass passar också till.

Vintips:

Serverar du chokladcheesecake som dessert på en middag så passar ett sött dessertvin med torkade druvor eller Commanderia till.

8 bitar cheesecake med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 50 g Digestivekex
  • 20 g smält smör
  • 1 msk socker
  • Cheesecakefyllning: 75 g mörk fin choklad 70% ex. Lindt
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1 dl kesella (10%)
  • 0,5 dl socker
  • 2 tsk maizena
  • 1 ägg
  • Cheesecakegarnering: 30 gram hyvlad mörk choklad
  • 30 gram hyvlad ljus choklad, mjölkchoklad
  • 0,5 dl florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150ºC.
  2. Smält smör i en kastrull.
  3. Pensla tårtringen inuti med smält smör.
  4. Kör kexen i mixer.
  5. Rör ner smulorna i det smälta smöret och tillsätt socker.
  6. Pressa ner blandningen i botten av formen.
  7. Baka i ca 10 minuter.
  8. Bryt under tiden chokladen i bitar och smält i en bunke i mikrougn eller vattenbad.
  9. Tillsätt hälften av crème fraichen, lite i taget under omrörning.
  10. I en annan bunke blandar du resterande crème fraiche och kesella med sockret och maizenan, därefter häller du i chokladblandningen och till sist ägget.
  11. Häll cheesecakemassan i formen och baka i ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt stå i 10 minuter.
  12. Låt kallna. Låt gärna stå i kyl över natten.
  13. Innan servering garnerar du med hyvlad choklad och florsocker.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer