Cheesecake med choklad och Digestivebotten

Introduktion och förberedelse

Cheesecake med choklad och Digestive-botten.

En variant på cheesecake som är lite elegant och tunnare samt påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex.

Kan bakas i god tid

Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten eller frysas och tinas i kylen några timmar innan servering.

Garnering

Chokladcheesecaken kan du garnera med riven choklad av valfri sort ex. mjölkchoklad och 70% mörkare fin choklad. Vit choklad blir också gott och fint.

Serveringsförslag

Förslag till servering är med rårörda bär, sylt, färska bär eller passionsfrukt. En klick vispad grädde eller vaniljglass passar också till.

Vintips

Serverar du chokladcheesecake som dessert på en middag så passar ett sött dessertvin med torkade druvor eller Commanderia till.

8 bitar cheesecake med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 50 g Digestivekex
  • 20 g smält smör
  • 1 msk socker
  • Cheesecakefyllning: 75 g mörk fin choklad 70% ex. Lindt
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 1 dl kesella (10%)
  • 0,5 dl socker
  • 2 tsk maizena
  • 1 ägg
  • Cheesecakegarnering: 30 gram hyvlad mörk choklad
  • 30 gram hyvlad ljus choklad, mjölkchoklad
  • 0,5 dl florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150ºC.
  2. Smält smör i en kastrull.
  3. Pensla tårtringen inuti med smält smör.
  4. Kör kexen i mixer.
  5. Rör ner smulorna i det smälta smöret och tillsätt socker.
  6. Pressa ner blandningen i botten av formen.
  7. Baka i ca 10 minuter.
  8. Bryt under tiden chokladen i bitar och smält i en bunke i mikrougn eller vattenbad.
  9. Tillsätt hälften av crème fraichen, lite i taget under omrörning.
  10. I en annan bunke blandar du resterande crème fraiche och kesella med sockret och maizenan, därefter häller du i chokladblandningen och till sist ägget.
  11. Häll cheesecakemassan i formen och baka i ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt stå i 10 minuter.
  12. Låt kallna. Låt gärna stå i kyl över natten.
  13. Innan servering garnerar du med hyvlad choklad och florsocker.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.