Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt.
En välgjord citrontårta med sött dessertvin är en klockren kombination. Eftersom citrontårta är sötsur så är den ett säkert kort till allt slags dessertvin. Det går ej att misslyckas. En annan älskad klassiker är cheesecake som kan varieras på många olika vis och förberedas i god tid.
När Carl-Jan Granqvist vill visa upp sina antika koppar beställer han frysta bär med kolasås, så kallad Tjinuskisås. Den smaksätts med ingefära. Ett gott dessertvin till är ett måste. Mitt förslag är en ungersk tokaji.
Vill du baka - men bara lite - så prova att baka ett pajskal. Till gästerna kan du kalla det tarte (franska) som låter lite finare - fyll med vanlig hårt vispad vaniljvisp (eller kalla det vaniljkräm) samt massor av färska bär eller rårörda bär från frysen. Genialiskt enkelt och supergott.
Citrontårta med trädgårdsbär
Bland de godast desserter man kan baka. Söt och sur i ett. Baka en citrontarte så räcker den till 10 portioner. Håller sig länge övertäckt i kylen. Smidig att baka i förväg då den bara blir godare.
Snabba trädgårdsbär - en slags sylt till dessert och citrontarten ovan
Recept 10 portioner
3 dl socker
8 dl blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär osv
Koka upp socker och bär i en kastrull. Låt svalna. En kanelstång är gott i. Servera till citrontarte, fusktarte eller cheesecake.
Frysta bär med tjinuskisås
Frysta bär kan ingen säga är så svårt att få till. De finns ju dessutom färdiga frysdisken. Du kan välja vilka bär du vill (utom möjligen jordgubbar). Förslag är lingon, blåbär, hallon, hjortron, vinbär eller björnbär. Något mer avancerat är att koka ihop en kolasås av sirap, smör, socker och grädde samt den hemliga ingrediensen: ingefära. Kolasåsen kan du förbereda i god tid och värma. Häll såsen varm över de frysta bären. Servera med ett gott sött vin som Tokaji.
Cheesecake - en älskad klassiker
Den amerikanska ostkakan så kallad cheesecake är populär över hela världen. Botten görs av Digestivekex och smör sedan fylls den med färskost, ägg, lite socker samt någon smaksättning. Kakan kan varieras i det oändliga. Jag gillar varianten med kanel i smeten, toppad av äppelbitar i en gelé smaksatt med Muscatvin. Topping kan också varieras eller hoppas över helt. Cheesecake kan även göras som portionsbakelser. Prova med dessertvin från Kalifornien eller Australien.
Cheesecake på olika vis
Ett grundrecept på cheescake. En cheesecake är rätt lätt att laga i god tid och låta den stå i kylen och bli ännu godare fram till servering. Kan också frysas och tinas i kylen. En tårta räcker till många upp till 10 portioner. Man mosar ihop en botten av kex och smör. Fyller sedan med en blandning av färskost, ägg och socker. Sedan bakar man denna på låg värme. Eller så behöver man inte baka den utan använder gelatin istället för ägg.
Variera ditt recept på cheesecake:
Smaksätt smeten genom att vända ner något av följande innan smeten hälls i form.
- Vit choklad - tillsätt 50 gram smält vit choklad
- Citron - tillsätt rivet skal av en citron
- Kaffe - tillsätt 1 dl kaffelikör
- Hallon eller blårbär - tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
- Passionsfrukt - tillsätt fruktkött från 6 stycken.
Glasering eller topping av cheesecake
Vispa en burk naturell crème fraiche och smaksätt med något av nedan. Bred i ett lager över den kalla cheesecaken.
- Vanilj - tillsätt 2 msk vaniljsocker.
- Choklad - tillsätt 1 msk kakao och en msk florsocker.
- Mint - smaksätt med några droppar pepparmyntsolja samt 2 msk florsocker.
Lata enkla tårtan
Fyll ett pajskal (tarteskal) med hårt vispad vaniljvisp. En slags tarte fylld med vaniljkräm. Toppa med goda färska bär eller med trädgårdsbärssylt och pudra över lite florsocker. Kan även garneras med citronmeliss och pistagenötter eller flagad rostad mandel.