Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt.

Dessertrecept Vin plus dessert blir magiskt ihop. 1+1 blir 3. Så gott är det!

En välgjord citrontårta med sött dessertvin är en klockren kombination. Eftersom citrontårta är sötsur så är den ett säkert kort till allt slags dessertvin. Det går ej att misslyckas. En annan älskad klassiker är cheesecake som kan varieras på många olika vis och förberedas i god tid. 

När Carl-Jan Granqvist vill visa upp sina antika koppar beställer han frysta bär med kolasås, så kallad Tjinuskisås. Den smaksätts med ingefära. Ett gott dessertvin till är ett måste. Mitt förslag är en ungersk tokaji.

Vill du baka - men bara lite - så prova att baka ett pajskal. Till gästerna kan du kalla det tarte (franska) som låter lite finare - fyll med vanlig hårt vispad vaniljvisp (eller kalla det vaniljkräm) samt massor av färska bär eller rårörda bär från frysen. Genialiskt enkelt och supergott. 

Citrontårta med trädgårdsbär

Bland de godast desserter man kan baka. Söt och sur i ett. Baka en citrontarte så räcker den till 10 portioner. Håller sig länge övertäckt i kylen. Smidig att baka i förväg då den bara blir godare. 

Snabba trädgårdsbär - en slags sylt till dessert och citrontarten ovan

Recept 10 portioner
3 dl socker
8 dl blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär osv
Koka upp socker och bär i en kastrull. Låt svalna. En kanelstång är gott i. Servera till citrontarte, fusktarte eller cheesecake.

Frysta bär med Tjinuskisås Ungersk Tokajer är ett säkert kort till Carl-Jans dessertfavorit frysta bär med varm Tjinuskisås (rysk kolasås med ingefära).

Frysta bär med tjinuskisås

Frysta bär kan ingen säga är så svårt att få till. De finns ju dessutom färdiga frysdisken. Du kan välja vilka bär du vill (utom möjligen jordgubbar). Förslag är lingon, blåbär, hallon, hjortron, vinbär eller björnbär. Något mer avancerat är att koka ihop en kolasås av sirap, smör, socker och grädde samt den hemliga ingrediensen: ingefära. Kolasåsen kan du förbereda i god tid och värma. Häll såsen varm över de frysta bären. Servera med ett gott sött vin som Tokaji. 

Cheesecake - en älskad klassiker

Den amerikanska ostkakan så kallad cheesecake är populär över hela världen. Botten görs av Digestivekex och smör sedan fylls den med färskost, ägg, lite socker samt någon smaksättning. Kakan kan varieras i det oändliga. Jag gillar varianten med kanel i smeten, toppad av äppelbitar i en gelé smaksatt med Muscatvin. Topping kan också varieras eller hoppas över helt. Cheesecake kan även göras som portionsbakelser. Prova med dessertvin från Kalifornien eller Australien.

Cheesecake på olika vis

Ett grundrecept på cheescake. En cheesecake är rätt lätt att laga i god tid och låta den stå i kylen och bli ännu godare fram till servering. Kan också frysas och tinas i kylen. En tårta räcker till många upp till 10 portioner. Man mosar ihop en botten av kex och smör. Fyller sedan med en blandning av färskost, ägg och socker. Sedan bakar man denna på låg värme. Eller så behöver man inte baka den utan använder gelatin istället för ägg. 

Variera ditt recept på cheesecake:

Smaksätt smeten genom att vända ner något av följande innan smeten hälls i form. 

  • Vit choklad - tillsätt 50 gram smält vit choklad
  • Citron - tillsätt rivet skal av en citron
  • Kaffe - tillsätt 1 dl kaffelikör
  • Hallon eller blårbär - tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
  • Passionsfrukt - tillsätt fruktkött från 6 stycken.

Glasering eller topping av cheesecake

Vispa en burk naturell crème fraiche och smaksätt med något av nedan. Bred i ett lager över den kalla cheesecaken.

  • Vanilj - tillsätt 2 msk vaniljsocker.
  • Choklad - tillsätt 1 msk kakao och en msk florsocker.
  • Mint - smaksätt med några droppar pepparmyntsolja samt 2 msk florsocker. 

Enkel och snabb tårta med bär Pajskal eller tarteskal är kanske en utmaning för en del men egentligen är det riktigt enkelt att baka ett själv. Knåda ihop lite deg, låt den vila och tryck ut i en pajform som du sedan gräddar av. Det blir riktigt gott och knaprigt. Fyll sedan med vaniljvisp eller vispad grädde med vaniljsocker samt toppa med färska bär eller frysta rårörda bär. En lat och enkel tårta

Lata enkla tårtan

Fyll ett pajskal (tarteskal) med hårt vispad vaniljvisp. En slags tarte fylld med vaniljkräm. Toppa med goda färska bär eller med trädgårdsbärssylt och pudra över lite florsocker. Kan även garneras med citronmeliss och pistagenötter eller flagad rostad mandel. 

Alla Receptfavoriters recept på desserter >>

Läs mer om vin till dessert, sött vin, dessertvin. Muscat och Tokaji

Läs mer om dessertvin och söta vintips till dessert. 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer