Cheesecake med vit choklad

En god vit chokladcheesecake med Digestive-botten som bakas i ugnen.

12 normala bitar cheesecake med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • Botten: 75 gram smör
  • 200 gram Digestivekex
  • Fyllning: 400 gram färskost naturell
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 0,5 msk maizena
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 150 gram vit choklad, ex. Lindt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smör i en kastrull.
  3. Smula kexen i en bunke och tillsätt smöret. Mosa ihop till en grov röra. Kan även mixas i matberedare.
  4. Ta fram en rund springform ca 24 cm diameter med löstagbar kant.
  5. Lägg i och tryck ut ett jämnt lager med den smulade Digestiven.
  6. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i 10 minuter.
  7. Gör under tiden fyllningen: förbered en bunke i ett hett vattenbad. Bryt sönder och smält den vita chokladen i bunken. Rör då och då.
  8. Vispa ihop Philadelphiaost (färskost), crème fraiche, maizena och socker i en stor bunke med elvisp.
  9. Vispa ner ett ägg i taget.
  10. Vispa ner den smälta vita chokladen.
  11. Ta ut Digestive-bottnen ur ugnen.
  12. Häll i cheesecake-smeten i formen och grädda 40 minuter. Täck ev. över med lite bakplåtspapper om den börjar brännas på toppen.
  13. Ta ut cheesecaken och låt den kallna något. Förvara övertäckt i kylen till servering.
  14. Skär ut tårtbitar (8 stora eller 12 normala) och servera cheesecaken med valfria tillbehör ex. rörda kokta hallon med lite socker, annan sylt som blåbär; passionsfruktspulp; vispad grädde eller crème fraiche; glass eller sorbet; färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar eller vinbär.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer