Cheesecake med vit choklad
En god vit chokladcheesecake med Digestive-botten som bakas i ugnen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smör i en kastrull.
- Smula kexen i en bunke och tillsätt smöret. Mosa ihop till en grov röra. Kan även mixas i matberedare.
- Ta fram en rund springform ca 24 cm diameter med löstagbar kant.
- Lägg i och tryck ut ett jämnt lager med den smulade Digestiven.
- Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i 10 minuter.
- Gör under tiden fyllningen: förbered en bunke i ett hett vattenbad. Bryt sönder och smält den vita chokladen i bunken. Rör då och då. Det går även att smälta chokladen i en skål i bitar i mikron försiktigt - ta ut och rör ofta.
- Vispa ihop Philadelphiaost (färskost), crème fraiche, maizena och socker i en stor bunke med elvisp.
- Vispa ner ett ägg i taget.
- Vispa ner den smälta vita chokladen.
- Ta ut Digestive-bottnen ur ugnen.
- Häll i cheesecake-smeten i formen och grädda 40 minuter. Täck ev. över med lite bakplåtspapper om den börjar brännas på toppen.
- Ta ut cheesecaken och låt den kallna något. Förvara övertäckt i kylen till servering.
- Skär ut tårtbitar (8 stora eller 12 normala) och servera cheesecaken med valfria tillbehör ex. rörda kokta hallon med lite socker, annan sylt som blåbär; passionsfruktspulp; vispad grädde eller crème fraiche; glass eller sorbet; färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar eller vinbär.
Serveringsförslag
- God till dessert, efterrätt till fest eller buffé.
- Kan serveras med valfria tillbehör ex. rårörda hallon kokta hallon med lite socker, annan sylt som blåbär; passionsfruktspulp; vispad grädde eller crème fraiche; glass eller sorbet; färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar eller vinbär.
Att dricka till
Serverar du cheesecaken till dessert kan du ha ett sött dessertvin till som Sauternes, Icewein eller Trockenbeerenauslese. Eller Tokaji.
Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal