Cheesecake med botten av pepparkaka

Cheesecake med botten av pepparkaka istället för Digestivekex. Pepparkakscheesecake är som en vanlig cheesecake men botten är av smulade pepparkakor. Här är två varianter - en bakad med ägg och en obakad kallrörd cheesecake med gelatinblad.

Variationer:

  • Vit chokladcheesecake: tillsätt 50 gram smält vit choklad
  • Citroncheesecake: tillsätt rivet skal av en citron
  • Kaffecheesecake: tillsätt 1 dl kaffelikör
  • Hallon- eller blårbärscheesecake: tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
  • Passionsfruktscheesecake: tillsätt fruktkött från 6 stycken passionsfrukter.

Tips på servering:

Garnera och toppa med färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär. Cheesecake kan även göras som portionsbakelser portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.

Vintips:

Till cheesecake passar ett sött dessertvin från Kalifornien eller Australien bland annat.

12 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • BOTTEN TILL CHEESECAKE: 75 gram smör
  • 30 Digestivekex
  • OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: 4 gelatinblad
  • 400 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: 120 g äggvita, cirka 4 st
  • 400 g cream cheese, naturell färskost ex. Philadelphiaost
  • 80 g äggula, cirka 4 st
  • 150 g socker
  • 1 lime
  • 30 g vetemjöl
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet.
  2. Sätt ugn på 175 grader. Skär smör i bitar.
  3. Krossa kex i mixer eller för hand.
  4. Tillsätt smör och arbeta ihop till en massa.
  5. Tryck ut i en springform (rund form cirka 25 cm).
  6. Baka pepparkaksbottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna.
  8. OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  9. Riv skal av lime.
  10. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  11. Riv skal av lime. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  12. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  13. BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: Sätt ugnen på 160 grader.
  14. Vispa äggvitor fasta i några minuter. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
  15. Vispa cream cheese och mjukt smör någon minut krämigt i en stor bunke.
  16. Tillsätt hälften av sockret och vispa någon minut till.
  17. Riv skal av lime.
  18. Rör ner limeskal, mjöl och vaniljsocker.
  19. Vispa i en äggula i taget.
  20. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
  21. Tillsätt ev. smaksättning ex. smält vit choklad.
  22. Blanda i den vispade äggvitan till en jämn smet.
  23. Häll smeten i formen.
  24. Baka i cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Kolla så den inte bränns - då kan du lägga över lite folie eller bakplåtspapper de sista tio minuterna.
  25. Låt stå på eftervärme 15 minuter.
  26. Ta ut cheesecaken och kyl.
  27. GARNERING: garnera med färska bär som hallon eller cocktailbär samt servera gärna med passionsfrukt (halverade eller urgröpta) eller valfri sylt.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer