Cheesecake med citron och passionsfrukt

Introduktion och förberedelse

En god tårta eller ostkaka (cheesecake) med färskost toppad med passionsfruktgelé och färska bär.

Passionsfruktstårta passar till fika och fest. Du kan förbereda och frysa den och ta ut och tina och garnera med passionfrukt innan servering.

12 bitar cheesecake med citron

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • Botten: 200 gram Digestivekex
  • 200 gram smör
  • Fyllning: 4 blad gelatin
  • 1 citron
  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 400 gram färskost naturell, ex. Philadelphia
  • 2 dl crème fraiche
  • Topping: 2 passionsfrukter
  • 1 gelatinblad
  • 2 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 4 dl färska bär som blåbär och hallon (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en stor kastrull.
  3. Krossa kexen fint och rör i smöret till en lös deg.
  4. Klä botten på en rund springform (gärna med löstagbar kant) i botten med ett jämnt lager digestiveblandning.
  5. Grädda bottnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Stäng av ugnen.
  6. Fyllning: Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
  7. Skölj och skrubba citronen.
  8. Riv skalet fint av citronen i en liten kastrull.
  9. Pressa ur saften ur citronen i samma kastrull.
  10. Separera äggen i varsin skål att vispa i.
  11. Vispa äggulorna med sockret samt vaniljsocker några minuter med elvisp tills det är ljust och skummigt.
  12. Vispa äggvitorna till fast skum.
  13. Vispa ner färskost och crème fraiche i skålen med äggulor.
  14. Vänd ner och blanda ihop äggulor och vitor till en jämn smet.
  15. Värm citronsaften till ca 70 grader. Ta av värmen.
  16. Ta upp och pressa vattnet ur fyra gelatinblad och rör ut dem i varma citronblandingen så smälter de.
  17. När gelatinbladen löst sig så vispar du ner blandningen i ägg och ostblandningen.
  18. Häll ostblandningen i formen över digestivebottnen och ställ cheesecaken att stelna i frysen någon timme eller över natten i kylen.
  19. Passionsfruktstopping: Blötlägg gelationbladen i kallt vatten.
  20. Dela passionsfrukterna och skrapa ur frukten. Lägg i en kastrull.
  21. Värm passionsfrukten, socker samt vatten till runt 60 grader och rör i ett urkramat gelatinblad. Rör tills det löst sig.
  22. Häll passionsfrukttoppingen över cheesecaken och fördela i ett jämnt lager.
  23. Ställ kallt så att passionsfruktgelén stelnar. Det tar någon timme i kyl eller fortare i frys.
  24. Skär runt tårtan med en kniv och lossa och ta bort kanten runt tårtan.
  25. Vid servering garnera ev. tårtan med färska bär som hallon och blåbär. Eller servera den som den är.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.