Hembakta Digestivekex

Introduktion och förberedelse

En variant på hemgjorda Digestivekex som blir knapriga, rustika och halvsöta kex med fullkorn av havre och god smak av smör.

Hembakta fullkornskex helt enkelt. Du bakar kexen med havregryn - som är 100% fullkorn.

Vidare är det havremjöl, smör, maizena, socker, salt, mjölk och lite bakpulver i degen.

Förvaras i en lufttät burk. Kan frysas in när de svalnat eller så kan du ha degen i frysen och ta fram och baka lite efterhand.

Serveringsförslag

  • Hemgjorda Digestivekex kan du använda som vanliga köpta Digestivekex till fika eller utflykt med mera.
  • Fullkornskexen är även goda som ostkex till ostbrickan
  • Passar som kex till botten i cheesecake.
  • Kexen kan också smulas över söta pajer eller matpajer innan du gräddar dem för gott knaprigt smul. Exempelvis som tomatpaj.

Varianter

  • Byt smör mot mjölkfritt margarin för veganska och laktosfria Digestivekex. Mjölken kan du byta mot havremjölk.
  • Köp glutenfria havregryn och havremjöl för glutenfria kex.
  • Degen kan även smaksättas med någon tsk kanel och/eller torkad ingefära.
  • Vill du baka kex utan socker kan du baka dessa havrekex.

Hemgjorda Digestivekex på bakplåt
Hemgjorda Digestivekex blir lite mer rustika och ojämna i kanterna än köpta Digestive men riktigt goda och kapriga. Kan användas som vanliga Digestive.

33 hemgjorda Digestivekex

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl havregryn
  • 1 dl havremjöl
  • 0,75 dl maizena majsmjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 100 gram kallt smör
  • 2 msk mjölk, 3%

Tillagning

  1. Blanda havregryn, havremjöl, maizena, strösocker, salt och bakpulver i en stor bakbunke.
  2. Tärna smöret och tillsätt till mjölblandningen tillsammans med lite mjölk.
  3. Arbeta ihop till en jämn deg. Låt degen stå i 20 minuter så att havregrynen får svälla till lite.
  4. Forma degen till en rulle med diameter på ca 5,5 cm.
  5. Slå in degrullen i plastfolie eller bakplåtspapper. Lägg degen i kylen att vila minst en timme.
  6. Ta fram degen och låt den ligga i fem minuter i rumstemperatur. Skär i 1/2 cm skivor. De smular sönder lite men forma till dem till kex med händerna och lägg på bakplåtspapper med några cm mellanrum. Räkna att du får ut ca 33 stycken till två plåtar.
  7. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  8. Grädda Digestivekexen i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Passa så de inte bränns. De ska få fin gyllenbrun färg.
  9. Ta ut och låt svalna på plåten.
  10. Förvara i lufttät burk. Kan också frysas in.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.