Blåbärscheesecake

Blåbärscheesecake - två varianter - en som du bakar i ugnen och en är "nobake" kallrörd cheesecake.

Båda med blåbär som fyllning och topping.

Ostkaka från Amerika möter svenska bär.

12 bitar cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • BOTTEN TILL CHEESECAKE: 75 gram smör
  • 20 Digestivekex
  • BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG (som på bilden): 120 g äggvita, cirka 4 st
  • 400 g cream cheese, naturell färskost ex. Philadelphiaost
  • 80 g äggula, cirka 4 st
  • 150 g socker
  • 1 lime
  • 30 g vetemjöl eller 1,5 dl
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: 4 gelatinblad
  • 400 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 1 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • SMAKSÄTTNING OCH GARNERING: 500 gram färska blåbär eller 250 gram (2x125 grams paket) till garnering samt ett 250 grams paket frysta blåbär till fyllningen

Tillagning

  1. BOTTEN TILL CHEESECAKE: Sätt ugn på 175 grader. Det är dock valfritt att baka botten men blir lite godare.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp några cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: Sätt ugnen på 160 grader.
  8. Vispa äggvitor fasta i några minuter. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
  9. Vispa cream cheese och mjukt smör någon minut krämigt i en stor bunke.
  10. Tillsätt hälften av sockret och vispa någon minut till.
  11. Riv skal av lime.
  12. Rör ner limeskal, mjöl och vaniljsocker.
  13. Vispa i en äggula i taget.
  14. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
  15. Fördela och sprid ut ca en tredjedel av de färska blåbären på Digestive-bottnen (eller frysta blåbären).
  16. Blanda och vänd i den vispade äggvitan till en jämn smet. Vänd ner en tredjedel av bären.
  17. Häll smeten i formen.
  18. Baka i cirka 50 minuter i mitten av ugnen. Kolla så den inte bränns - då kan du lägga över lite folie eller bakplåtspapper de sista tio minuterna.
  19. Låt stå på eftervärme 15 minuter.
  20. Ta ut cheesecaken och kyl.
  21. OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  22. Riv skal av lime.
  23. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker, vaniljsocker och crème fraiche.
  24. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  25. Sprid ut en tredjedel av bären på Digestivebottnen.
  26. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen, vänd ner en tredjedel av bären och bred ut den i formen.
  27. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst två timmar - gärna över natten.
  28. SERVERING: Servera cheesecaken toppad med resten av de färska blåbären.
Cheesecake kan smaksättas på massor av olika vis - här med svenska färska blåbär. Andra bär som hjortron, hallon, björnbär osv blir också gott.
Cheesecake kan smaksättas på massor av olika vis - här med svenska färska blåbär. Andra bär som hjortron, hallon, björnbär osv blir också gott.
Grunden i fyllningen är såklart färskost som namnet Cheesecake antyder. Antingen bakas den och stelnar med ägg eller så stelnar fyllningen i kylen med gelatin utan att bakas.
Grunden i fyllningen är såklart färskost som namnet Cheesecake antyder. Antingen bakas den och stelnar med ägg eller så stelnar fyllningen i kylen med gelatin utan att bakas.
Färskostsmeten till fyllning smaksätts med socker, vanilj och limeskal.
Färskostsmeten till fyllning smaksätts med socker, vanilj och limeskal.
Några goda varianter på smaksättning är som här blåbär men andra bär som hallon, hjortron, björnbär, lingon, tärnade jordgubbar, krusbär osv funkar också.
Några goda varianter på smaksättning är som här blåbär men andra bär som hallon, hjortron, björnbär, lingon, tärnade jordgubbar, krusbär osv funkar också.
Botten till cheesecake är krossade Digestive-kex blandat med smör. Den kan förbakas om man vill men blir även god som den är.
Botten till cheesecake är krossade Digestive-kex blandat med smör. Den kan förbakas om man vill men blir även god som den är.
Cheesecake kan lagas två olika vis. På bilden bakad cheesecake men här hittar du grundrecept på båda - även kallrörd med gelatin.
Cheesecake kan lagas två olika vis. På bilden bakad cheesecake men här hittar du grundrecept på båda - även kallrörd med gelatin.

Bakad eller "nobake" cheesecake

Färskost, lite socker samt någon smaksättning är grunden i smeten i båda varianter. Cheesecake kan bakas i ugnen med ägg eller röras ihop kall och stelna med gelatin.

Kallrörd cheesecake du laga även utan ugn eller om du helt enkelt vill laga den kall.

Plockade eller köpta blåbär

  • Plockar du blåbär själv eller har gott om blåbär så kan man ösa på med färska blåbär - räkna då ca 500 gram färska blåbär.
  • Behöver du gå till affären så kan det bli dyrt så då kan du ta två paket på vardera 125 gram till garnering (eller bara ett paket) samt ett paket frysta blåbär till fyllning.

Varianter

  • Man kan även blanda med andra färska bär som hallon, jordgubbar, hjortron, björnbär, lingon osv till garnering men också fyllningen.
  • Cheesecaken kan även lagas i portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.

Att dricka till

Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.

E-mail
Medel: 4.6 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-10