Blåbärscheesecake

Blåbärscheesecake - en bakad variant på cheesecake med blåbär i smeten och massor av färska blåbär som topping. Ostkaka från Amerika möter svenska bär.

Färskost, lite socker samt någon smaksättning är grunden i smeten. Hemgjord cheesecake kan varieras i det oändliga. Botten görs av Digestivekex och smör sedan antingen bakas cheesecaken i ugnen med ägg eller rörs ihop kall och stelnar med gelatin.

Här även med ett recept på kallrörd cheesecake som du kan laga om ej har ugn eller helt enkelt vill laga den kall. Rör då i blåbär på samma vis i smeten innan den stelnat och garnera sedan till servering med resten av bären.

Plockar du blåbär själv så kan man ösa på med färska blåbär - räkna då minst 500 gram färska blåbär. Behöver du gå till affären så kan det bli dyrt så då kan du ta två paket på vardera 125 gram till garnering (eller bara ett paket) samt ett paket frysta blåbär till fyllning. Man kan även blanda med andra färska bär som hallon, jordgubbar, hjortron, björnbär, lingon osv till garnering men också fyllningen.

Cheesecaken kan även lagas i portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.

Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.

12 bitar cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • BOTTEN TILL CHEESECAKE: 75 gram smör
  • 20 Digestivekex
  • BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG (som på bilden): 120 g äggvita, cirka 4 st
  • 400 g cream cheese, naturell färskost ex. Philadelphiaost
  • 80 g äggula, cirka 4 st
  • 150 g socker
  • 1 lime
  • 30 g vetemjöl eller 1,5 dl
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: 4 gelatinblad
  • 400 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 1 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • SMAKSÄTTNING OCH GARNERING: 500 gram färska blåbär eller 250 gram (2x125 grams paket) till garnering samt ett 250 grams paket frysta blåbär till fyllningen

Tillagning

  1. BOTTEN TILL CHEESECAKE: Sätt ugn på 175 grader. Det är dock valfritt att baka botten men blir lite godare.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp några cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: Sätt ugnen på 160 grader.
  8. Vispa äggvitor fasta i några minuter. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
  9. Vispa cream cheese och mjukt smör någon minut krämigt i en stor bunke.
  10. Tillsätt hälften av sockret och vispa någon minut till.
  11. Riv skal av lime.
  12. Rör ner limeskal, mjöl och vaniljsocker.
  13. Vispa i en äggula i taget.
  14. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
  15. Fördela och sprid ut ca en tredjedel av de färska blåbären på Digestive-bottnen (eller frysta blåbären).
  16. Blanda och vänd i den vispade äggvitan till en jämn smet. Vänd ner en tredjedel av bären.
  17. Häll smeten i formen.
  18. Baka i cirka 50 minuter i mitten av ugnen. Kolla så den inte bränns - då kan du lägga över lite folie eller bakplåtspapper de sista tio minuterna.
  19. Låt stå på eftervärme 15 minuter.
  20. Ta ut cheesecaken och kyl.
  21. OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  22. Riv skal av lime.
  23. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker, vaniljsocker och crème fraiche.
  24. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  25. Sprid ut en tredjedel av bären på Digestivebottnen.
  26. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen, vänd ner en tredjedel av bären och bred ut den i formen.
  27. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst två timmar - gärna över natten.
  28. SERVERING: Servera cheesecaken toppad med resten av de färska blåbären.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-08-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer