Finska pinnar

Introduktion och förberedelse

Finska pinnar som blir spröda och nötiga. Bakas med mördeg med extra mald mandel i samt garneras med pärlsocker och finhackad mandel.

Finska pinnar är en riktig klassiker och kvalar lätt in på sju sorters kakor listan.

Förvaras i lufttät burk. Kan bakas i god tid och frysas in. Även degen kan frysas in.

Med äkta mandel

Överkurs men mycket gott är att mala 50 gram skållad sötmandel samt 3-5 bittermandlar och blanda i degen. Då utesluter du bittermandeloljan i degen. Bittermandeloljan är valfritt om man inte vill ha det alls så går det bra utan.

Varianter

  • En variant utan mandel i degen är vanliga mördegskakor som du kan garnera med mandel.
  • Eller baka Milanopinnar med en fyllning med mandelmassa.
  • Vill du ha lite festlig färg på pinnarna så kan du färga pärlsockret med lite röd karamellfärg så får du rosa pärlsocker - se bild. Eller ta andra färger du gillar.

Hembakta finska pinnar med mandel och pärlsocker
Knapriga och nybakta Finska pinnar garnerade med hackad mandel och pärlsocker. Det rosa pärlsockret är färgat med röd karamellfärg.

50 st finska pinnar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 krm bittermandelolja
  • 200 g smör, rumsvarmt eller kallt
  • Till pensling och garnering: 1 äggvita
  • 1/2 dl pärlsocker
  • 1 dl eller 40 gram hackad sötmandel, med skal

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Blanda mjöl, socker och tärnat matfett i en bunke eller direkt i matberedaren. Knåda ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila någon halvtimme.
  3. Ta fram degen och knåda den smidig på ett bakbord tills den går att rulla ut i längder. Dela i degen i fem delar. Rulla dem till fem fingertjocka längder.
  4. Lägg längderna tätt intill varandra.
  5. Pensla med uppvispad äggvita.
  6. Strö på pärlsocker och hackad mandel. Tryck fast det lite lätt i kakorna.
  7. Skär längderna i 10 bitar - räkna cirka 4 cm långa bitar - så du får 50 kakor totalt. Lägg över dem med lite mellanrum på smord plåt, bakplåtsduk eller bakplåtspapper.
  8. Grädda kakorna i ca 12 min eller tills de fått ljus brun färg i mitten av ugnen.
  9. Ta ut finska pinnarna och låt dem svalna.
E-mail
Medel: 4.4 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.