Finska pinnar

Finska pinnar som blir spröda och nötiga. Bakas med mördeg med extra mald mandel i samt garneras med pärlsocker och finhackad mandel.

Finska pinnar är en riktig klassiker och kvalar lätt in på sju sorters kakor listan.

Överkurs men mycket gott är att mala 50 gram skållad sötmandel samt 3-5 bittermandlar och blanda i degen. Då utesluter du bittermandeloljan i degen. Bittermandeloljan är valfritt om man inte vill ha det alls så går det bra utan.

En variant utan mandel i degen är vanliga mördegskakor som du kan garnera med mandel. Eller baka Milanopinnar med en fyllning med mandelmassa.

Vill du ha lite festlig färg på pinnarna så kan du färga pärlsockret med lite röd karamellfärg så får du rosa pärlsocker.

50 st finska pinnar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 krm bittermandelolja
  • 200 g smör, rumsvarmt eller kallt
  • Till pensling och garnering: 1 äggvita
  • 1/2 dl pärlsocker
  • 1 dl eller 40 gram hackad sötmandel, med skal

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Blanda mjöl, socker och tärnat matfett i en bunke eller direkt i matberedaren. Knåda ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila någon halvtimme.
  3. Ta fram degen och knåda den smidig på ett bakbord tills den går att rulla ut i längder. Dela i degen i fem delar. Rulla dem till fem fingertjocka längder.
  4. Lägg längderna tätt intill varandra.
  5. Pensla med uppvispad äggvita.
  6. Strö på pärlsocker och hackad mandel. Tryck fast det lite lätt i kakorna.
  7. Skär längderna i 10 bitar - räkna cirka 4 cm långa bitar - så du får 50 kakor totalt. Lägg över dem med lite mellanrum på smord plåt, bakplåtsduk eller bakplåtspapper.
  8. Grädda kakorna i ca 12 min eller tills de fått ljus brun färg i mitten av ugnen.
  9. Ta ut finska pinnarna och låt dem svalna.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer