Finska pinnar

Finska pinnar som blir spröda och nötiga. Bakas med mördeg med extra mald mandel i samt garneras med pärlsocker och finhackad mandel.

Finska pinnar är en riktig klassiker och kvalar lätt in på sju sorters kakor listan.

Överkurs men mycket gott är att mala 50 gram skållad sötmandel samt 3-5 bittermandlar och blanda i degen. Då utesluter du bittermandeloljan i degen. Bittermandeloljan är valfritt om man inte vill ha det alls så går det bra utan.

En variant utan mandel i degen är vanliga mördegskakor som du kan garnera med mandel. Eller baka Milanopinnar med en fyllning med mandelmassa.

Vill du ha lite festlig färg på pinnarna så kan du färga pärlsockret med lite röd karamellfärg så får du rosa pärlsocker.

Förvaras i lufttät burk. Kan bakas i god tid och frysas in. 

50 st finska pinnar

 • Förberedelse: 40 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 55 min

Ingredienser

 • 4,5 dl vetemjöl
 • 1/2 dl socker
 • 1/2 krm bittermandelolja
 • 200 g smör, rumsvarmt eller kallt
 • Till pensling och garnering: 1 äggvita
 • 1/2 dl pärlsocker
 • 1 dl eller 40 gram hackad sötmandel, med skal

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
 2. Blanda mjöl, socker och tärnat matfett i en bunke eller direkt i matberedaren. Knåda ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila någon halvtimme.
 3. Ta fram degen och knåda den smidig på ett bakbord tills den går att rulla ut i längder. Dela i degen i fem delar. Rulla dem till fem fingertjocka längder.
 4. Lägg längderna tätt intill varandra.
 5. Pensla med uppvispad äggvita.
 6. Strö på pärlsocker och hackad mandel. Tryck fast det lite lätt i kakorna.
 7. Skär längderna i 10 bitar - räkna cirka 4 cm långa bitar - så du får 50 kakor totalt. Lägg över dem med lite mellanrum på smord plåt, bakplåtsduk eller bakplåtspapper.
 8. Grädda kakorna i ca 12 min eller tills de fått ljus brun färg i mitten av ugnen.
 9. Ta ut finska pinnarna och låt dem svalna.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer