Finska pinnar
Finska pinnar som blir spröda och nötiga. Bakas med mördeg med extra mald mandel i samt garneras med pärlsocker och finhackad mandel.
Finska pinnar är en riktig klassiker och kvalar lätt in på sju sorters kakor listan.
Förvaras i lufttät burk. Kan bakas i god tid och frysas in. Även degen kan frysas in.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Blanda mjöl, socker och tärnat matfett i en bunke eller direkt i matberedaren. Knåda ihop till en mördeg. Slå in degen i plastfolie och låt vila någon halvtimme.
- Ta fram degen och knåda den smidig på ett bakbord tills den går att rulla ut i längder. Dela i degen i fem delar. Rulla dem till fem fingertjocka längder.
- Lägg längderna tätt intill varandra.
- Pensla med uppvispad äggvita.
- Strö på pärlsocker och hackad mandel. Tryck fast det lite lätt i kakorna.
- Skär längderna i 10 bitar - räkna cirka 4 cm långa bitar - så du får 50 kakor totalt. Lägg över dem med lite mellanrum på smord plåt, bakplåtsduk eller bakplåtspapper.
- Grädda kakorna i ca 12 min eller tills de fått ljus brun färg i mitten av ugnen.
- Ta ut finska pinnarna och låt dem svalna.
Med äkta mandel
Överkurs men mycket gott är att mala 50 gram skållad sötmandel samt 3-5 bittermandlar och blanda i degen. Då utesluter du bittermandeloljan i degen. Bittermandeloljan är valfritt om man inte vill ha det alls så går det bra utan.
Varianter
- En variant utan mandel i degen är vanliga mördegskakor som du kan garnera med mandel.
- Eller baka Milanopinnar med en fyllning med mandelmassa.
- Vill du ha lite festlig färg på pinnarna så kan du färga pärlsockret med lite röd karamellfärg så får du rosa pärlsocker - se bild. Eller ta andra färger du gillar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal