Nobake eller obakt kall cheesecake

En Nobake eller obakt kall cheesecake med du rör ihop av Philadelphia färskost, créme fraiche, lime och gelatin som får stelna på en botten av Digestivekes. Fint att garnera med passionsfrukt eller valfri garnering.

En kall cheesecake som ej bakas utan kan lagas helt utan ugn då den stelna i kylen. Kalla Nobake Cheesecake i USA.

Kan garneras med lite gröna blad av citronmeliss och färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, hjortron, björnbär och krusbär.

Alternativ om du ex ska servera cheesecaken som efterrätt på fest är att ta ta passionfruktspulp (räkna 2 passionfrukter till varje bit) eller röra ihop frysta bär med lite socker till en sylt och skeda över.

Vintips:

Ett sött vin exempelvis Sauternes från Frankrike passar att servera till om cheesecaken serveras som dessert.

12 bitar nobake eller obakt kall cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 30 Digestivekex
  • 4 gelatinblad
  • 400 g naturell Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • Garnering: 4 blad gelatin
  • 6 passionsfrukter
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Fyllning: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv skal av lime.
  9. Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen.
  12. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  13. Passionsfruktsgelè: halvera och gröp ur passionfrukterna. Lägg innehållet tillsammans med socker i en kastrull och värm till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
  14. Låt svalna till ca 40 grader och häll passionfruktsgelén över den kalla cheesecaken. Låt kanten på spingformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
  15. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
E-mail
Medel: 3.5 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept