Limecheesecake med passionsfruktsgele

Limecheesecake med passionsfruktsgelé. Lagad utan ugn med gelatinblad. Gott till dessert, buffé och fika.
Denna cheesecake är gjort med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen (istället för att man bakar cheesecaken i ugnen). Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.
Man behöver inte garnera med gele utan kan servera cheesecaken med bara passionsfrukt, eller krusbär kokta med socker, sylt, eller färska bär, färsk ananas eller fruktsallad.
Förslag till garnering: 1 liter tärnade färska jordgubbar blandade med en msk socker samt 0,5 dl hackad citronmeliss.

12 bitar limecheesecake

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 12 digestivekex eller grahamskex
  • 50 gram smör
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 400 gram naturell färskost ex. philadelphia
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 lime
  • PASSIONSFRUKTSGELE: 5 passionsfrukter
  • 2 gelatinblad
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen till fyllningen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Enklast är att använda en matberedare och mixa smör och kex till en degig massa. Du kan också bryta kexen och mosa ihop med smöret i en bunke.
  3. Du kan mikra smöret lite innan så att det blir mjukt.
  4. Tryck ut cheesecakebottnen i en rund springform.
  5. Mixa ägg och socker i matberedaren eller med en visp (eller för hand).
  6. Blanda i crème fraiche, färskost, vaniljsocker till en jämn smet.
  7. Skölj och riv skalet av limefrukterna. Pressa ut saften och lägg i en kastrull. Värm limesaften och tillsätt gelatinbladen. Rör så att bladen smälter och blanda, vispa, mixa in i cheesecakesmeten.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Ställ in limecheesecaken i kylen i minst en timme att stelna.
  10. När cheesecaken har stelnat är det dags att göra passionsfruktsgelé att garnera med.
  11. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  12. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Blanda socker, vatten och passionsfrukt i en kastrull och koka upp.
  13. Ta åt sidan och tillsätt gelatinbladet och smält ner det.
  14. Låt svalna till ca 50 grader. Rör då och då.
  15. Häll passionsfruktsgelén över cheesecaken i ett jämnt lager och låt stelna i kylen i minst 30 minuter.
  16. Förslag till tillbehör: Skölj och tärna jordgubbar. Blanda med en msk socker samt hackad citronmeliss. Servera vid sidan av cheesecaken.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer