Limecheesecake med passionsfruktsgele

Limecheesecake med passionsfruktsgelé och färska jordgubbar. Lagad utan ugn med gelatinblad. Gott till dessert, buffé och fika. Denna cheesecake är gjort med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen -istället för att man bakar cheesecaken i ugnen.

Skär gärna upp i bitar om cheesecaken serveras till buffé annars är risken att den blir en rörig massa om folk skär själva.

Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.

Förslag till garnering:

  • 1 liter tärnade färska jordgubbar blandade med en msk socker samt 0,5 dl hackad citronmeliss. Servera på tallrik eller i en skål bredvid cheesecaken vid buffé.
  • Man behöver inte garnera med gele utan kan servera cheesecaken med bara passionsfrukt, eller krusbär kokta med socker, sylt, eller färska bär, färsk ananas eller fruktsallad.

12 bitar limecheesecake

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 3 tim 30 min
  • Klart på: 3 tim 55 min

Ingredienser

  • 12 digestivekex eller grahamskex
  • 50 gram smör
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 400 gram naturell färskost ex. philadelphia
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 lime
  • PASSIONSFRUKTSGELE: 5 passionsfrukter
  • 2 gelatinblad
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen till fyllningen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Cheesecakebotten: Enklast är att använda en matberedare och mixa smör och kex till en degig massa. Du kan också bryta kexen och mosa ihop med smöret i en bunke. Du kan mikra smöret lite innan så att det blir mjukt.
  3. Tryck ut cheesecakebotten-degen i ett jämnt lager i en rund springform.
  4. Fyllning: Mixa ägg och socker i matberedaren eller med en visp (eller för hand).
  5. Blanda i crème fraiche, färskost, vaniljsocker till en jämn smet.
  6. Skölj och riv skalet av limefrukterna. Pressa ut saften och lägg i en kastrull. Värm limesaften och tillsätt gelatinbladen. Rör så att bladen smälter och blanda, vispa, mixa in i cheesecakesmeten.
  7. Häll smeten i formen.
  8. Ställ in limecheesecaken i kylen i minst tre timmar att stelna.
  9. När cheesecaken har stelnat är det dags att göra passionsfruktsgelé att garnera med.
  10. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  11. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Blanda socker, vatten och passionsfrukt i en kastrull och koka upp.
  12. Ta åt sidan och tillsätt gelatinbladet och smält ner det.
  13. Låt svalna till ca 50 grader. Rör då och då.
  14. Häll passionsfruktsgelén över cheesecaken i ett jämnt lager och låt stelna i kylen i minst 30 minuter.
  15. Förslag till tillbehör: Skölj och tärna jordgubbar. Blanda med en msk socker samt hackad citronmeliss. Servera vid sidan av cheesecaken.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept