Limecheesecake med passionsfruktsgele
Limecheesecake toppad med passionsfruktsgelé samt serverad med färska jordgubbar. Syrlig passionsfrukt och jordgubbar passar mycket bra ihop med sötman samt smaken av lime och vanilj i cheesecaken.
En "nobake" cheesecake lagad utan ugn med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen - istället för att man bakar cheesecaken i ugnen.
Välj svenska krav-märkta ägg.
Tillagning
- Lägg gelatinbladen till fyllningen i kallt vatten i 5 minuter.
- Cheesecakebotten: Enklast är att använda en matberedare och mixa smör och kex till en degig massa. Du kan också bryta kexen och mosa ihop med smöret i en bunke. Du kan mikra smöret lite innan så att det blir mjukt.
- Tryck ut cheesecakebotten-degen i ett jämnt lager i en rund springform.
- Fyllning: Mixa ägg och socker i matberedaren eller med en visp (eller för hand).
- Blanda i crème fraiche, färskost, vaniljsocker till en jämn smet.
- Skölj och riv skalet av limefrukterna. Pressa ut saften och lägg i en kastrull. Värm limesaften och tillsätt gelatinbladen. Rör så att bladen smälter och blanda, vispa, mixa in i cheesecakesmeten.
- Häll smeten i formen.
- Ställ in limecheesecaken i kylen i minst tre timmar att stelna.
- När cheesecaken har stelnat är det dags att göra passionsfruktsgelé att garnera med.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Dela och gröp ur passionsfrukterna. Blanda socker, vatten och passionsfrukt i en kastrull och koka upp.
- Ta åt sidan och tillsätt gelatinbladet och smält ner det.
- Låt svalna till ca 50 grader. Rör då och då.
- Häll passionsfruktsgelén över cheesecaken i ett jämnt lager och låt stelna i kylen i minst 30 minuter.
- Förslag till tillbehör: Skölj och tärna jordgubbar. Blanda med en msk socker samt hackad citronmeliss. Servera vid sidan av cheesecaken.
Serveringsförslag
- Gott till dessert, buffé och fika.
- Skär gärna upp i bitar om cheesecaken serveras till buffé annars är risken att den blir en rörig massa om folk skär själva.
Förslag till garnering
- 1 liter tärnade färska jordgubbar blandade med en msk socker samt 0,5 dl hackad citronmeliss. Servera på tallrik eller i en skål bredvid cheesecaken vid buffé.
- Man behöver inte garnera med gelé utan kan servera cheesecaken med enbart passionsfruktspulp; eller krusbär kokta med socker; sylt; eller färska bär, färsk ananas eller fruktsallad.
Tips
Baka bottnen i 10 minuter på 175 grader vanlig ugn samt låt svalna helt för extra god smulbotten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal