Citroncheesecake

Citroncheesecake. Baka en enkel och god cheesecake med citronsmak. Servera citroncheesecaken med jordgubbsås, rabarberkompott, halloncoulis eller färska bär som hallon och jordgubbar.

Du behöver en rund pajform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Hit kan du förbereda och ha i kylen eller frysen. Skär sedan upp och garnera till servering.

Vintips:

Serverar du citroncheesecaken som hemgjord dessert kan du ha ett sött dessertvin till som ex. Amfora Muscat.

8 portioner citroncheesecake

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 20 Digestivekex
  • Citronfyllning: 1 citron
  • 6 msk strösocker
  • 350 gram färskost typ Philadelphia, naturell
  • 1 ägg
  • 3 äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Jordgubbssås: 500 gram jordgubbar
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk rödvinsvinäger

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Citronfyllning: Skölj citronen och skala den tunt med en potatisskalare. Undvik att få med det vita. Lägg i en mixer eller matberedare med kniv och pressa i saften från citronen. Mixa sockret, citronskalet och saften till en massa. Du kan också hacka citronskalet för hand och massera in saft och skal i sockret i en skål.
  8. Rör eller mixa i färskost, ägg, äggulor och vaniljsocker till en jämn smet.
  9. Häll citronfyllningen i mördegsformen.
  10. Grädda citroncheesecaken i 25 minuter på 190 grader. När cheesecaken har stelnat är den klar. Du kan skaka lite på den och se om smeten är skvalpig - baka då några minuter till. Är den rätt fast så tar du ut cheesecaken. Låt svalna och servera sedan med med ex. jordgubbssåsen eller färska bär.
  11. Jordgubbssås: skölj, rensa och dela jordgubbarna i mindre bitar. Lägg i en kastrull och blanda med sockret. Låt koka upp och sjuda några minuter. Ta av och smaka av med ev. mer socker samt lite vinäger. Om du vill ha en slät jordgubbssås så kan du mixa den med stavmixer och ev. passera den i en sil. Men jag tycker det är gott med lite jordgubbsbitar i. Servera några matskedar jordgubbsås till varje bit citroncheesecake.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.