Citroncheesecake cheesecake med citron

Citroncheesecake. Baka en enkel och god cheesecake med citronsmak. Servera citroncheesecaken med jordgubbsås, rabarberkompott eller färska bär som hallon och jordgubbar.
Serverar du citroncheesecaken som hemgjord dessert kan du ha ett sött dessertvin till som ex. Amfora Muscat.
Du behöver en rund pajform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.

8 portioner citroncheesecake

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 20 Digestivekex
  • Citronfyllning: 1 citron
  • 6 msk strösocker
  • 350 gram färskost typ Philadelphia, naturell
  • 1 ägg
  • 3 äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Jordgubbssås: 500 gram jordgubbar
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk rödvinsvinäger

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Citronfyllning: Skölj citronen och skala den tunt med en potatisskalare. Undvik att få med det vita. Lägg i en mixer eller matberedare med kniv och pressa i saften från citronen. Mixa sockret, citronskalet och saften till en massa. Du kan också hacka citronskalet för hand och massera in saft och skal i sockret i en skål.
  8. Rör eller mixa i färskost, ägg, äggulor och vaniljsocker till en jämn smet.
  9. Häll citronfyllningen i mördegsformen.
  10. Grädda citroncheesecaken i 25 minuter på 190 grader. När cheesecaken har stelnat är den klar. Du kan skaka lite på den och se om smeten är skvalpig - baka då några minuter till. Är den rätt fast så tar du ut cheesecaken. Låt svalna och servera sedan med med ex. jordgubbssåsen eller färska bär.
  11. Jordgubbssås: skölj, rensa och dela jordgubbarna i mindre bitar. Lägg i en kastrull och blanda med sockret. Låt koka upp och sjuda några minuter. Ta av och smaka av med ev. mer socker samt lite vinäger. Om du vill ha en slät jordgubbssås så kan du mixa den med stavmixer och ev. passera den i en sil. Men jag tycker det är gott med lite jordgubbsbitar i. Servera några matskedar jordgubbsås till varje bit citroncheesecake.
E-mail
Medel: 2.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer