Citroncheesecake cheesecake med citron

Citroncheesecake. Baka en enkel och god cheesecake med citronsmak. Servera citroncheesecaken med jordgubbsås, rabarberkompott eller färska bär som hallon och jordgubbar.
Serverar du citroncheesecaken som hemgjord dessert kan du ha ett sött dessertvin till som ex. Amfora Muscat.
Du behöver en rund pajform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.

8 portioner citroncheesecake

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 20 Digestivekex
  • Citronfyllning: 1 citron
  • 6 msk strösocker
  • 350 gram färskost typ Philadelphia, naturell
  • 1 ägg
  • 3 äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Jordgubbssås: 500 gram jordgubbar
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk rödvinsvinäger

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Citronfyllning: Skölj citronen och skala den tunt med en potatisskalare. Undvik att få med det vita. Lägg i en mixer eller matberedare med kniv och pressa i saften från citronen. Mixa sockret, citronskalet och saften till en massa. Du kan också hacka citronskalet för hand och massera in saft och skal i sockret i en skål.
  8. Rör eller mixa i färskost, ägg, äggulor och vaniljsocker till en jämn smet.
  9. Häll citronfyllningen i mördegsformen.
  10. Grädda citroncheesecaken i 25 minuter på 190 grader. När cheesecaken har stelnat är den klar. Du kan skaka lite på den och se om smeten är skvalpig - baka då några minuter till. Är den rätt fast så tar du ut cheesecaken. Låt svalna och servera sedan med med ex. jordgubbssåsen eller färska bär.
  11. Jordgubbssås: skölj, rensa och dela jordgubbarna i mindre bitar. Lägg i en kastrull och blanda med sockret. Låt koka upp och sjuda några minuter. Ta av och smaka av med ev. mer socker samt lite vinäger. Om du vill ha en slät jordgubbssås så kan du mixa den med stavmixer och ev. passera den i en sil. Men jag tycker det är gott med lite jordgubbsbitar i. Servera några matskedar jordgubbsås till varje bit citroncheesecake.
E-mail
Medel: 2.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer