Sirapskakor eller kolakakor

Introduktion och förberedelse

Sirapskakor, kolakakor eller kolasnittar. Goda, sega och lite knäckiga kakor med smak av kola från sirap.

Goda småkakor till fika, kafferep, fest, utflykt eller till vardags. Kan bakas i god tid och frysa in.

Med ingefära

Ingefära passar utmärkt ihop med sirap- och kolasmaken. Tillsätt ca 1 tsk torkad ingefära eller en msk färsk finriven ingefära när du blandar degen.

Med lakrits

Blanda i 1 msk lakritssirap i degen för lakritskolasnittar.

Med apelsin eller citron

Blanda i 1 tsk finrivet apelsinskal eller citronskal i degen för apelsinkolakakor. Välj ekologisk apelsin eller citron. Skrubba skalet noga innan.

Kolakakor, sirapskakor, sirapssnittar eller kolasnittar på kakfat.
Kakorna får god kolasmak och lite knäckiga i konsistensen av sirap. Jag gillar att ha i lite mald ingefära också som ger lite twist och passar med vanilj, smör och kolasmaken.

25-30 stycken kola- eller sirapskakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 1/2 tsk bikarbonat eller 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk mald torkad ingefära (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt eller så mikrar du det försiktigt så det blir mjukt utan att smälta i en bunke.
  3. Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke någon minut med elvisp.
  4. Blanda vetemjöl, bikarbonat eller bakpulver samt vaniljsocker i en andra bunke. Blanda i mald torkad ingefära om du vill eller annan smaksättning enligt ovan - det är dock valfritt.
  5. Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
  6. Dela degen i två delar. Rulla ut varje del till längder på ca 35 cm - de ska få plats liggandes på din ugnsplåt. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper med minst 8 cm mellanrum. Tryck och platta till dem lite med en gaffel.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.
  8. Låt svalna något innan du skär dem medan de ännu är varma i sneda snitt på ca 2-3 cm breda kakor (snittar).
  9. Låt sedan kakorna svalna helt. Dela och bryt sedan isär dem när de svalnat.
  10. Förvara lufttätt med lite bakplåtspapper mellan lagren i burkar. Kakorna eller snittarna kan även frysas in.
E-mail
Medel: 3.7 (73 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.