Sirapskakor eller kolakakor

Sirapskakor, kolakakor eller kolasnittar. Goda, sega och lite knäckiga kakor med smak av kola från sirap. Goda småkakor till fika, kafferep, fest, utflykt eller till vardags.

Kan frysas. En halv sats räcker till en bakplåt (18 kakor).

36 st kakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Mikra smör en aning eller använd rumsvarmt smör.
  3. Vispa fett, socker och sirap i några minuter.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  5. Blanda ihop allt till en deg.
  6. Dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till längder à 40 cm. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper med 8 cm mellanrum (degen flyter ut vid gräddningen).
  7. Grädda i sirapskakorna eller kolakakorna 15 - 20 minuter eller tills de fått fin färg.
  8. Låt kakorna svalna ett par minuter sedan du skär dem i sneda bitar.
  9. Låt sedan kakorna svalna helt och bryt sedan isär dem.
E-mail
Medel: 3.6 (58 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.