Sirapskakor eller kolakakor

Sirapskakor, kolakakor eller kolasnittar. Goda, sega och lite knäckiga kakor med smak av kola från sirap. Goda småkakor till fika, kafferep, fest, utflykt eller till vardags.

Kan frysas. En halv sats räcker till en bakplåt (18 kakor).

36 st kakor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Mikra smör en aning eller använd rumsvarmt smör.
  3. Vispa fett, socker och sirap i några minuter.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  5. Blanda ihop allt till en deg.
  6. Dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till längder à 40 cm. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper med 8 cm mellanrum (degen flyter ut vid gräddningen).
  7. Grädda i sirapskakorna eller kolakakorna 15 - 20 minuter eller tills de fått fin färg.
  8. Låt kakorna svalna ett par minuter sedan du skär dem i sneda bitar.
  9. Låt sedan kakorna svalna helt och bryt sedan isär dem.
E-mail
Medel: 3.7 (49 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept