Upp och ner chokladcheesecake utan botten
Upp och ner chokladcheesecake utan bottenmed riktig fin choklad.
Smula över krossade Digestivekex på toppen - en slags upp och ner cheesecake - som är lätt att laga.
Tillagning
- Vispa ägg fluffigt.
- Blanda ner färskost, vaniljsocker, honung och socker. Vispa till en jämn smet.
- Hacka chokladen och lägg i en stor bunke. Smält försiktigt i mikron eller över vattenbad. Rör då och då.
- Värm grädden så att den nästan kokar.
- Blanda ner grädden lite i taget i chokladen under försiktig omrörning (ej elvisp). Då smälter chokladen till en fin chokladsmet.
- Vänd i och rör ut äggsmeten. Smaka på smeten och se om du vill ha den sötare.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Ta fram en rund springform med löstagbara kanter. Täck eventuellt botten med ett runt smörpapper (klipp det till en cirkel som passar i botten).
- Krossa Digestivekexen. Lättast är att lägga dem i en liten påse och krossa dem med händerna eller en kavel eller köttklubba.
- Fördela de krossade Digestivekexen över chokladcheesecakesmeten.
- Grädda chokladcheesecaken i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt kallna. Förvara kyld.
Varianter
- Gillar du mintchoklad så blir det mycket gott att byta ut en del av den mörka chokladen mot mörk choklad med mintfyllning (eller annan choklad du gillar).
- Detta blir en cheesecake med fyllig chokladsmak - ta hälften mjölkchoklad om du vill ha lite sötare chokladsmak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal