Upp och ner chokladcheesecake utan botten

Introduktion och förberedelse

Upp och ner chokladcheesecake utan bottenmed riktig fin choklad.

Smula över krossade Digestivekex på toppen - en slags upp och ner cheesecake - som är lätt att laga.

Varianter

  • Gillar du mintchoklad så blir det mycket gott att byta ut en del av den mörka chokladen mot mörk choklad med mintfyllning (eller annan choklad du gillar).
  • Detta blir en cheesecake med fyllig chokladsmak - ta hälften mjölkchoklad om du vill ha lite sötare chokladsmak.

12 portioner chokladcheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad, du kan blanda mörk blockchoklad och finare mörk choklad typ Lindt 70% eller ljus choklad efter tycke
  • 2 dl grädde
  • 300 gram färskost naturell, typ Philadelphiaost
  • 2,5 dl florsocker (eller vanligt socker)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 msk honung
  • 3 ägg
  • 10 Digestivekex

Tillagning

  1. Vispa ägg fluffigt.
  2. Blanda ner färskost, vaniljsocker, honung och socker. Vispa till en jämn smet.
  3. Hacka chokladen och lägg i en stor bunke. Smält försiktigt i mikron eller över vattenbad. Rör då och då.
  4. Värm grädden så att den nästan kokar.
  5. Blanda ner grädden lite i taget i chokladen under försiktig omrörning (ej elvisp). Då smälter chokladen till en fin chokladsmet.
  6. Vänd i och rör ut äggsmeten. Smaka på smeten och se om du vill ha den sötare.
  7. Sätt ugnen på 150 grader.
  8. Ta fram en rund springform med löstagbara kanter. Täck eventuellt botten med ett runt smörpapper (klipp det till en cirkel som passar i botten).
  9. Krossa Digestivekexen. Lättast är att lägga dem i en liten påse och krossa dem med händerna eller en kavel eller köttklubba.
  10. Fördela de krossade Digestivekexen över chokladcheesecakesmeten.
  11. Grädda chokladcheesecaken i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt kallna. Förvara kyld.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-29