Oreo cheesecake

Introduktion och förberedelse

Oreo cheesecake som får god smak av choklad och knaprig botten av Oreokex.

En variant på No bake cheesecake som rörs ihop kall av färskost, crème fraiche, krossade Oreos, vanilj och gelatin som får stelna på en smulig botten av Oreokex och smör.

Att tillaga bottnen i ugn blir gott men det är ej nödvändigt.

Garnering

  • Jag garnerade med delade jordgubbar samt mini Oreos. Vidare serverade jag med lite extra blåbär. Innan servering så pudrade jag över lite florsocker.
  • Istället för mini Oreos kan du garnera med vanlig halverade Oreos eller strö över grovt krossade Oreos.
  • Andra färska bär som passar är blåbär eller hallon.
  • Lättvispad grädde kan man ha till också. Speciellt i kombination med bär.

Variant

Bred ut ett lager Dulce de leche i botten innan du brer på smeten. Garnera med karamelliserade mandlar eller valnötter samt färska jordgubbar.

Tips

Du behöver 3 paket Oreokex. Två till botten och 1/2 till fyllning. Sedan kan du garnera med 12 stycken mini Oreos eller resten av de vanliga Oreokexen delade i halvor.

Gillar du Oreos så måste du prova Oreo cheesecake.
Gillar du Oreos så måste du prova Oreo cheesecake.

12 bitar Oreo cheesecake

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 3 tim 5 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • BOTTEN: 75 gram smör
  • 2 paket Oreos, 300 gram
  • FYLLNING: 4 gelatinblad
  • 400 gram naturell cream cheese eller färskost, ex Philadelphiaost
  • 8 Oreos, 0,5 paket
  • 1,25 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • GARNERING: 18 färska jordgubbar
  • 20 färska blåbär
  • 12 blad citronmeliss
  • 12 mini Oreos eller 6 vanliga Oreos, 1/2 paket

Tillagning

  1. BOTTEN: Du kan göra bottnen kall eller baka av den. Att baka den blir godast. Sätt då ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret i en bunke i mikron eller kastrull.
  3. Mixa Oreos och smör i en matbetedare eller krossa för hand till en smulig röra.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform 24-26 cm diameter. Kläm gärna fasta ett bakplåtspapper i botten och klipp bort kanterna.
  5. Baka botten i 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna helt. Detta är valfritt och man kan använda bottnen kall som den är.
  6. FYLLNING: Täck gelatinbladen med kallt vatten i en skål. Låt ligga minst 5 minuter.
  7. Mät upp färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker i en bunke.
  8. Vispa pösigt med elvisp.
  9. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt med någon msk vatten i en liten kastrull. Det ska endast smälta och ej koka.
  10. Vispa ner gelatinet i fyllningen.
  11. Krossa 0,5 paket Oreos grovt och vänd ner i fyllningen.
  12. Bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager.
  13. Låt Oreo cheesecaken stå att stelna övertäckt i kylen i minst 3 timmar. Hit kan du förbereda och ha i kylen några dagar.
  14. SERVERING: Skär loss längs kanten på springformen med en liten kniv och lossa försiktigt ringen samt ta bort den.
  15. Servera cheesecaken som den är eller med valfria tillbehör som färska bär och extra mini Oreos eller krossade Oreos på toppen.
  16. Jag garnerade med en halverad jordgubbe och ett blad citronmeliss per bit cheesecake samt lite extra jordgubbar i mitten. Jag pudrade även över lite florsocker precis innan servering samt la med lite blåbär vid sidan.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-05

Tillbehör och liknande recept: