Cheesecake med lime

En god klassisk cheesecake smaksatt med lime som passar till dessert och buffe. En bakad cheesecake som är god som den är eller toppad med färska bär som hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär. Sylt på rårörda bär är också gott till. En hallonsås eller annan bärsås är gott att garnera med också. Färsk ananas, papya eller passionsfrukt är andra förslag. Fruktsallad ex. med melon, blodapelsin och kärnfria druvor är en höjdare till cheesecake.
Cheesecake till en rund springform och blir 12 mindre eller 9 rejäla bitar.
Vintips till cheesecake är franskt Beaumes de Venice eller ett sött Muscatvin.

9-12 portioner cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 300 gram Digestive-kex
  • 400 gram kesella eller naturell färskost typ Philadelphia
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull. Låt svalna något. Mixa eller mosa kexen till grova smulor. En matberedare (använd knivinsatsen) funkar bäst att mixa med. Du kan också krossa kexen till smulor i en påse eller bunke för hand.
  3. Blanda kexsmulorna med smöret till en grynig röra.
  4. Tryck ut kexröran jämt på botten och lite upp på kanterna i en rund form med löstagbar kant cirka 25 cm i diameter.
  5. Sätt in formen i ugnen och grädda i 5-8 minuter. Pajskalet ska bara få lite färg.
  6. Gör fyllningen: Vispa socker och ägg pösigt.
  7. Tillsätt kesellan eller färskosten och vispa.
  8. Skölj limefruken noga och finriv skalet. Blanda i fyllningen.
  9. Dela och pressa sedan saften ur limefrukten och tillsätt till fyllningen.
  10. Sänk värmen till 175 grader.
  11. Häll cheesecakesmeten i formen och baka cheesecaken i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt stå i 20 minuter till. Täck ev. över den om den bränns på toppen.
  12. Ta ut cheesecaken och låt svalna.
  13. Cheesecaken håller sig i kylen. När cheesecaken blir kall så stelnar den också och blir fastare.
  14. Servera cheesecaken kall i tårtbitar med ex. bär som hallon, jordgubbar eller blåbär.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer