Cheesecake med lime

En god klassisk cheesecake smaksatt med lime som passar till dessert och buffe. En bakad cheesecake som är god som den är eller toppad med färska bär som hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär. Sylt på rårörda bär är också gott till. En hallonsås eller annan bärsås är gott att garnera med också. Färsk ananas, papya eller passionsfrukt är andra förslag. Fruktsallad ex. med melon, blodapelsin och kärnfria druvor är en höjdare till cheesecake.
Cheesecake till en rund springform och blir 12 mindre eller 9 rejäla bitar.
Vintips till cheesecake är franskt Beaumes de Venice eller ett sött Muscatvin.

9-12 portioner cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 300 gram Digestive-kex
  • 400 gram kesella eller naturell färskost typ Philadelphia
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull. Låt svalna något. Mixa eller mosa kexen till grova smulor. En matberedare (använd knivinsatsen) funkar bäst att mixa med. Du kan också krossa kexen till smulor i en påse eller bunke för hand.
  3. Blanda kexsmulorna med smöret till en grynig röra.
  4. Tryck ut kexröran jämt på botten och lite upp på kanterna i en rund form med löstagbar kant cirka 25 cm i diameter.
  5. Sätt in formen i ugnen och grädda i 5-8 minuter. Pajskalet ska bara få lite färg.
  6. Gör fyllningen: Vispa socker och ägg pösigt.
  7. Tillsätt kesellan eller färskosten och vispa.
  8. Skölj limefruken noga och finriv skalet. Blanda i fyllningen.
  9. Dela och pressa sedan saften ur limefrukten och tillsätt till fyllningen.
  10. Sänk värmen till 175 grader.
  11. Häll cheesecakesmeten i formen och baka cheesecaken i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt stå i 20 minuter till. Täck ev. över den om den bränns på toppen.
  12. Ta ut cheesecaken och låt svalna.
  13. Cheesecaken håller sig i kylen. När cheesecaken blir kall så stelnar den också och blir fastare.
  14. Servera cheesecaken kall i tårtbitar med ex. bär som hallon, jordgubbar eller blåbär.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-10-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer