Bakad cheesecake med lime

En god klassisk bakad cheesecake smaksatt med lime som passar till dessert och buffé.

God som den är eller toppad med färska bär som hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär.

Sylt eller rårörda bär med socker är också gott till. En hallonsås eller annan bärsås är gott att garnera med också.

Färsk ananas, papya eller passionsfrukt är andra förslag. Fruktsallad ex. med melon, blodapelsin och kärnfria druvor är en höjdare till cheesecake.

Cheesecake till en rund springform och blir 12 mindre eller 9 normala bitar.

Att dricka till

Som vintips till cheesecake tycker jag ett franskt Beaumes de Venise, en sherry Pedro Ximenez eller ett sött Muscatvin passar bra.

9-12 portioner cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 300 gram Digestive-kex
  • 400 gram kesella eller naturell färskost typ Philadelphia
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull. Låt svalna något. Mixa eller mosa kexen till grova smulor. En matberedare (använd knivinsatsen) funkar bäst att mixa med. Du kan också krossa kexen till smulor i en påse eller bunke för hand.
  3. Blanda kexsmulorna med smöret till en grynig röra.
  4. Tryck ut kexröran jämt på botten och lite upp på kanterna i en rund form med löstagbar kant cirka 25 cm i diameter.
  5. Sätt in formen i ugnen och grädda i 5-8 minuter. Pajskalet ska bara få lite färg.
  6. Gör fyllningen: Vispa socker och ägg pösigt.
  7. Tillsätt kesellan eller färskosten och vispa.
  8. Skölj limefruken noga och finriv skalet. Blanda i fyllningen.
  9. Dela och pressa sedan saften ur limefrukten och tillsätt till fyllningen.
  10. Sänk värmen till 175 grader.
  11. Häll cheesecakesmeten i formen och baka cheesecaken i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt stå i 20 minuter till. Täck ev. över den om den bränns på toppen.
  12. Ta ut cheesecaken och låt svalna.
  13. Cheesecaken håller sig i kylen. När cheesecaken blir kall så stelnar den också och blir fastare.
  14. Servera cheesecaken kall i tårtbitar med ex. bär som hallon, jordgubbar eller blåbär.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept