Bakad cheesecake
Klassisk bakad cheesecake i New York stil med färskost, lime, ägg och vanilj på smulig Digestivebotten. Förslag på varianter, tillbehör och servering.
Till denna cheesecake bakas först botten och sedan hela cheesecaken i ugnen.
Letar du efter en obakad cheesecake kan du prova No bake cheesecake eller fryst cheesecake.
Tillagning
- BOTTEN: Klä bottnen på en rund springform 24-26 cm diameter med bakplåtspapper. Klipp bort runt kanterna.
- Sätt ugn på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smöret i en bunke i mikron eller kastrull.
- Lägg kexen i en matberedare och mixa till en smulig röra. Eller krossa för hand i en bunke.
- Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp några cm på kanterna.
- Baka botten i 10 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna.
- Sänk ugnen till 160 grader vanlig ugn.
- FYLLNING: Skölj lime och riv skalet fint.
- Dela upp ägg i äggvitor i en stor bunke och äggulor i en liten skål.
- Vispa äggvitor fasta i några minuter med elvisp. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
- Tillsätt resten av sockret, limeskal, mjöl samt vaniljsocker. Vispa ihop till en smet några sekunder.
- Vispa i cream cheese och mjukt rumsvarmt smör. Du kan mikra smöret mjukt.
- Vispa i en äggula i taget.
- Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
- Häll smeten i formen med digestivebottnen.
- Baka i 1 timme i mitten av ugnen.
- Stäng av ugnen och låt stå på eftervärme 15 minuter.
- Ta ut cheesecaken och låt svalna helt. Hit kan du förbereda och ha i kylen övertäckt några dagar.
- SERVERING: Skär loss längs kanten på springformen med en liten kniv och lossa försiktigt ringen samt ta bort den.
- Servera cheesecaken som den är eller med valfria tillbehör som färska bär, sylt eller fruktkött från några passionsfrukter. Strö gärna över lite rivet limeskal samt pudra över florsocker vid servering.
- Jag serverade med frysta hallon jag kokt med socker till en snabb sylt som sås vid sidan. Vidare garnerade jag med rivet limeskal, ett färskt hallon och ett blad citronmeliss per bit cheesecake samt pudrade över lite florsocker precis innan servering.
Serveringsförslag
- Jag garnerade med extra riven lime, färska hallon och citronmeliss samt pudrade över lite florsocker. Vidare hade jag till hallon kokta med lite socker som sötsurt tillbehör.
- Fler förslag på topping är färska bär som jordgubbar, vinbär eller blåbär; passionsfruktspulp och spritsa på små klickar vispad grädde.
- Gott till är sylt eller kokta hallon, jordgubbar, björnbär eller blåbär (eller blanda) med socker.
- Lättvispad grädde kan man ha till också. Speciellt i kombination med sylt och/eller bär.
- Bred på ett lager Dulce de leche, garnera med rivet limeskal, karamelliserade mandlar eller valnötter samt färska hallon.
- Eller toppa med en passionfruktsgelé, hallongelé eller Vin Santo-gelé samt färska bär.
Varianter
- Chokladcheesecake - en tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex.
- Upp och ner chokladcheesecake utan botten men med fin choklad. Variant med smulor på toppen.
- Vit chokladcheesecake: tillsätt 50 gram smält vit choklad
- Citroncheesecake - tillsätt rivet skal av en citron.
- Baskisk cheesecake - en mer välgräddad variant på cheesecake.
- Blåbärscheesecake - tillsätt 1-3 dl mosade eller hela blåbär i smeten. Fint är också att sprida ut ett lager med ca 1-2 dl blåbär över den bakade kexbotten innan du breder över cheesecakesmten. Du kan använda färska eller frysta bär. Garnera med färska blåbär.
I portionsformar
Cheesecaken kan lagas och serveras i ugnsfasta portionsformar. Räkna ca 40 minuter i ugnen. Fint på buffé.
Tips
- Du kan bryna smöret till bottnen om du vill.
- Tillsätt eventuell smaksättning som bär, passionsfrukt eller hackad eller smält vit choklad när du rört ihop smeten.
- Vill du ha bär som fyllning så blir det fint att sprida ut ett lager av 1-2 dl mosade bär direkt på kexbottnen.
Variera botten
- Du kan byta ut Digestive-bottnen mot andra söta kex eller kakor som Oreos, Biscoff, pepparkakor, havrekakor, sirapskakor, chokladsnitt, finska pinnar eller liknande.
- Överkurs men mycket gott blir cheesecake med hemgjorda Digestivekex till botten.
Att dricka till
Som vintips till cheesecake tycker jag ett franskt Beaumes de Venise, en sherry Pedro Ximenez eller ett sött Muscatvin passar bra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal