Tänk allt gott man kan laga med ägg

Ägg passar året om och speciellt till påsk, midsommar och julbordDet enda som inte är så lyckat att göra med ägg är att knäcka grilla det

äggrecept Ägget är inte bara vackert, mytomspunnet och fullt av unika egenskaper för matlagning utan också perfekt i fråga om näringsinnehåll.

Det enda ställe i köket där ägg inte är vanligt är på väl på grillen. Ägg kan såklart läggas hela på grillen och då blir de kokta men så poppis är det inte. Utan ägg hade vi inte haft maränger, många bakverk, omeletter och såser som exempelvis bearnaisesås. Det finns till och med en äggets dag - 10 oktober (dock verkar inte firande tagit fart riktigt).

Ägget har unika fysiska egenskaper. Vitan kan vispas till hårt skum som bakad blir hård eller ger luft och rymd åt suffléer och mousser. Både vitan och gulan stelnar vid runt 66 - 70 grader och ger oss kokt- och stekt ägg, förlorade ägg, äggröra samt omelett. Ägg har vidare den mystiska egenskapen att binda fett till fastare majonnäs eller såser som Hollandaise- och Bearnaisesås.

Förklaringen att ägg stelnar ligger i förändringar hos äggets proteiner. Uppvärmning förändrar proteinmolekylernas struktur, varvid äggvita blir fast istället för flytande och vit istället för genomskinlig. Emulsioner är fettdroppar finfördelade i vatten. Exempelvis majonnäs. Smör är tvärtom - vattendroppar i fett.

Fakta om ägg Ägg är specialdesignat för att vara just mat.

Skapat att innehålla allt

Till skillnad från mycket annan mat som kött, grönsaker och fisk är ägg specialdesignat att vara just mat. Fullproppat med proteiner, mineraler, vitaminer och nyttigt Omega3-fett innehåller "ägget" allt som behövs för att det ska växa (iallafall om du är en kyckling). Enda vitaminen som saknas är C-vitamin. Till dess nackdel kan att ihållande och överdrivet ätande av ägg kan höja kolesterolen. Ett eller två ägg om dagen ska inte vara någon fara alls snarare tvärtom.

Naturligt hållbara

Idag behöver vi knappast oroa oss för om äggen är färska eller inte. Förr kunde det vara bra att veta att färska ägg sjönk och dåliga flöt. Det har givetvis med att luftbubblan i ägget växer ju äldre det blir. Bra att veta kan dock vara att äldre ägg flyter ut mer i pannan. Ska du göra suffléer eller bakverk som maräng lönar det sig också att välja så färska och "fasta" ägg (högsta kvalitén) som möjligt. Till äggröra spelar det liksom ingen roll.

koktider för ägg Perfekt kokta ägg är en smaksak och inte det lättaste att få till. Här hittar du koktider för ägg och tips att lyckas med ditt äggkok

Hönan eller ägget

Vilket kom först - hönan eller ägget? Enligt troende skapade gud först djuren, alltså kom hönan först. Andra säger att hönan bara är äggets sätt att göra ett nytt ägg. Naturligtvis kan ägg och höna inte existera utan varandra. Men en sak är klar - ägg fanns långt innan hönan. Först för en cirka 5000 år sedan kom den. Då hade äggen varit med några miljoner år. Vidare var det tuppens förtjänst som fäktare som spred hönsäggen över världen. Kvar i redet satt hönan och ägg blev med tiden mer uppskattade än själva tuppfäktningen.

Koktider för ägg

Kokta ägg och koktider. Hur du kokar ägg löskokta, mellan eller hårdkokta.

Fyllda ägghalvor med rom Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av ägg. Gott, snabbt och enkelt att laga.

Några goda fyllda ägghalvor:

Ägghalvor är gott till sillen vid påsk, midsommar och jul. Passar utmärkt även för GI- och LCHF-diet.

Fyllda urgröpta ägg 
En variant som är vanlig på restaurang samt förr i tiden är att dela hårdkokta ägg och ta ur gulan. Den blandar man till en fyllning med andra goda grejer och spritsar eller skedar tillbaka i ägghalvan igen. Ska man ha många ägghalvor till en stor buffé kan det gå snabbt att spritsa ut fina ägghalvor så kan man tjäna in tiden det tar att göra fyllningen. Några goda förslag att mosa ihop med och blanda äggulan med:

  • Räkor, tärnad mango och grekisk yoghurt smaksatt med paprika och chili.
  • Hackad rödlök, hackad ansjovis och tärnat äpple.
  • Med grekisk yoghurt, rom och klippt gräslök.

Toppa eller sprita på fyllningen igen på ägghalvan och garnera med ex. hackad gräslök, dill eller rödlök.

Frittata - spansk omelett med potatis
En panna räcker till 4-8 bitar eller portioner. Servera på påskbuffén i små tårtbitar. 

Påskägg Till påsken kan du passa på att måla påskägg. Picka ett litet hål i varje ända och blås försiktigt ur ägget. Måla ex. med vanlig vattenfärg. Äggen ovan har min mormor Gurli målat så fint.

Bearnaisesås
Bearnaisesås är en riktig klassiker, framförallt till grillat eller stekt kött som biff, kyckling eller fläskfilé.Med hasselbackspotatis och kanske lite brysselkål eller en grillad tomathalva så är det absolut värt besväret.

Hollandaisesås
En klassisk fransk sås smaksatt med citron. Mycket god till fisk som lax med sparris och mycket mer.

Kinesiska marmorägg kokta i "master stock"

Detta recept är mycket överkurs och bara om du vill prova något mycket annorlunda. Nedan är min variant. Äggen får ett vackert marmorerat mönster när de skalas samt smak av så kallad "master stock". Vanligen är det en slags buljong på långkok som är finare ju äldre och smakrikare den är - jag har hört att de kan vara upp till ett år! Vet du något mer om dessa master stocks så hör av dig. Vad jag förstår så kokas den varje dag så dålig blir den inte. Den späs då och då och vårdas ömt - det kan vara restaurangens stolthet och det den är känd för. Buljongen kan baserades på kyckling- eller fläskfond, stjärnanis, kanel, torkad svamp, lakritsrot, mörk sojasås, socker och vårlök med olika variationer. Allt som kokas i den får smak och ger smak. Kyckling och höns kan jag rekommendera. Det här är en snabbvariant och man behöver inte ha alla ingredienser. Prova äggen som omväxling till påskbuffén eller kanske till picknicken.

1 liter buljong, förslagsvis kycklingbuljong (ej några buljongtärningar eller extrakt utan riktig buljong)
1 stjärnanis
1 stång kanel
några torkade svampar, exempelvis svensk trumpetsvamp går bra
cirka 4 cm lakritsrot
1 dl mörk sojasås
4 msk socker
1/2 dl finhackad salladslök eller purjolök
Koka upp allt i buljongen i en kastrull. Picka äggen och låt koka i 8 minuter. Ta upp dem och krossa skalet runt om men låt det sitta kvar. Koka äggen på svag värme ytterligare en timme (snacka om hårdkokt). Skala och servera äggen varma eller kalla. Lite flingsalt eller soja är gott att dippa marmoräggen i.

Äggtoddy
Utan sprit blir äggtoddyn alkoholfri och passar då för hela familjen. Vidar kan man smaksätta mjölken med kaffepulver, kakao eller pressad citrus som citron, lime eller apelsin.

Alla recept med ägg >>

Massor av påskrecept med ägg >>

 

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer