Plättar med havre, dinkel och äpple
Matiga plättar med havre, dinkel och äpple i smeten som får en fyllig smak.
En variant på vanliga plättar med dinkelmjöl och havregryn istället för vetemjöl och god smak av rivet äpple.
Tillagning
- Sikta ner dinkelmjöl i en stor skål. Tillsätt havregryn och salt.
- Tillsätt mjölk och vispa ut klumpar.
- Tillsätt ägg och vispa ihop till en smet.
- Låt plättsmeten stå i minst 15 minuter i kylen. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
- Hetta upp plättlaggen.
- Klicka i lite smör i plättlaggen och sprid ut det. Steker du i non-stick plättlagg så behövs knappt något smör. Steker du i en plättlagg av gjutjärn får du ha smör i början för att det ej ska fastna.
- Rör om i smeten.
- Häll i ett tunt lager smet ca 2-3 msk smet för varje plätt.
- Grädda plättarna ljust bruna på strax över medelvärme i ca 30 sekunder. Vänd dem och grädda andra sidan ca 30 sekunder tills de har fin färg.
- Lägg upp plättarna på fat eller tallrik efter hand. Täck gärna över med folie eller en tallrik så de håller sig varma.
- Fortsätta grädda plättar tills smeten är slut.
- Servera plättarna nygräddade med valfria tillbehör som lunch eller middag med stekt fläsk och lingonsylt; eller som efterrätt med sylt, vispad grädde eller glass eller liknande.
Serveringsförslag
- Plättarna passar som vanliga plättar till efterrätt, lunch, kvällsmat, utflykt eller lunchlåda.
- Jag serverade med stekt fläsk och lingonsylt. Räkna 2x140 gram paket fläsk och 1 dl lingonsylt till 4 portioner.
- Som efterrätt passar de med sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller björnbärssylt samt vispad grädde eller glass.
- Även goda med färska bär som hallon, blåbär och/eller jordgubbar.
- Frukt som tärnad kiwi, äpple, melon, apelsin, banan eller fruktsallad,
- Vaniljyoghurt, soyghurt, kesella, matyoghurt, crème fraiche eller vaniljkvarg.
- Sirap, lönnsirap, agavesirap eller flytande honung.
- Nötter och frön som valnötter, hasselnötter, cashewnötter, mandlar, pumpafrön eller solrosfrön.
Kan förberedas
Plättsmeten håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan till frukost eller lunch.
Plättlagg
Det finns plättlagg i non-stick som är små och lätta att steka plättarna i. Då behövs knappt något fett att steka i och de lossar lätt från pannan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal