Plättar med havre, dinkel och äpple

Matiga plättar med havre, dinkel och äpple i smeten som får en fyllig smak.

En variant på vanliga plättar med dinkelmjöl och havregryn istället för vetemjöl och god smak av rivet äpple.

4 portioner plättar, 25-30 stycken

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl dinkelmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl havregryn
  • 5 dl mjölk 3%
  • 3 ägg, L eller M
  • 25 gram smör, margarin eller flytande margarin att steka i

Tillagning

  1. Sikta ner dinkelmjöl i en stor skål. Tillsätt havregryn och salt.
  2. Tillsätt mjölk och vispa ut klumpar.
  3. Tillsätt ägg och vispa ihop till en smet.
  4. Låt plättsmeten stå i minst 15 minuter i kylen. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  5. Hetta upp plättlaggen.
  6. Klicka i lite smör i plättlaggen och sprid ut det. Steker du i non-stick plättlagg så behövs knappt något smör. Steker du i en plättlagg av gjutjärn får du ha smör i början för att det ej ska fastna.
  7. Rör om i smeten.
  8. Häll i ett tunt lager smet ca 2-3 msk smet för varje plätt.
  9. Grädda plättarna ljust bruna på strax över medelvärme i ca 30 sekunder. Vänd dem och grädda andra sidan ca 30 sekunder tills de har fin färg.
  10. Lägg upp plättarna på fat eller tallrik efter hand. Täck gärna över med folie eller en tallrik så de håller sig varma.
  11. Fortsätta grädda plättar tills smeten är slut.
  12. Servera plättarna nygräddade med valfria tillbehör som lunch eller middag med stekt fläsk och lingonsylt; eller som efterrätt med sylt, vispad grädde eller glass eller liknande.
Till plättarna behöver du ägg, mjölk, havregryn, äpple, dinkelmjöl, smör och salt.
Till plättarna behöver du ägg, mjölk, havregryn, äpple, dinkelmjöl, smör och salt.
Sikta ner dinkelmjöl samt blanda med havregryn och salt i en stor skål.
Sikta ner dinkelmjöl samt blanda med havregryn och salt i en stor skål.
Tillsätt ägg och vispa till en jämn smet.
Vispa i mjölk och vispa ut klumpar.
Skölj och riv äpple samt tillsätt det.
Skölj och riv äpple samt tillsätt det. Skalet kan vara kvar.
Tillsätt ägg och vispa till en jämn smet.
Tillsätt ägg och vispa till en jämn smet. Låt stå att svälla i kylen i 15 minuter.
Stek plättar med smör i plättlagg. Servera med valfria tillbehör. Jag hade stekt fläsk och lingon till.
Stek plättar med smör i plättlagg. Servera med valfria tillbehör. Jag hade stekt fläsk och lingon till.

Serveringsförslag

  • Plättarna passar som vanliga plättar till efterrätt, lunch, kvällsmat, utflykt eller lunchlåda.
  • Jag serverade med stekt fläsk och lingonsylt. Räkna 2x140 gram paket fläsk och 1 dl lingonsylt till 4 portioner.
  • Som efterrätt passar de med sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller björnbärssylt samt vispad grädde eller glass.
  • Även goda med färska bär som hallon, blåbär och/eller jordgubbar.
  • Frukt som tärnad kiwi, äpple, melon, apelsin, banan eller fruktsallad,
  • Vaniljyoghurt, soyghurt, kesella, matyoghurt, crème fraiche eller vaniljkvarg.
  • Sirap, lönnsirap, agavesirap eller flytande honung.
  • Nötter och frön som valnötter, hasselnötter, cashewnötter, mandlar, pumpafrön eller solrosfrön.

Kan förberedas

Plättsmeten håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan till frukost eller lunch.

Plättlagg

Det finns plättlagg i non-stick som är små och lätta att steka plättarna i. Då behövs knappt något fett att steka i och de lossar lätt från pannan.

E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-04

Tillbehör och liknande: