Ugnspannkaka med äpple och bacon

Ugnspannkaka med äpple och bacon. Bacon är valfritt och utan blir det vegetariskt.

2 portioner ugnspannkaka, 4 bitar

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 140 gram bacon, 1 paket
  • 1 msk smör
  • 3 ägg, stora
  • 6 dl mjölk, standard
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1-2 äpplen
  • 1-2 dl lingonsylt till servering eller rårörda lingon

Tillagning

  1. Vispa ihop ägg, 1 dl mjölk och salt i en skål. Tillsätt mjölet och rör ut klumpar. Tillsätt resten av mjölken lite i taget. Låt smeten stå att svälla i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Skär bacon i bitar om du ej köpt tärnat bacon förstås. Sprid ut i en ugnsform på 25-35 cm - stor som en halv långpanna.
  4. Sätt in bacon i ugnen och stek i fem minuter tills det fått lite färg. Vänd runt någon gång. Akta så det ej bränns. Ta ut det sedan.
  5. Skölj äpplen. Dela och kärna ur äpplen. Skala dem innan om du vill. Skär i smala klyftor eller skivor. Om du vill kan du vända dem i en msk socker och halv tsk kanel men det är valfritt.
  6. Häll smeten över bacon i formen.
  7. UTAN BACON: Smält och bryn 30 gram smör istället för bacon i ugnsformen innan du häller i äggsmeten.
  8. Fördela äppelbitarna över smeten och sätt in i mitten av ugnen.
  9. Grädda i 20 till 25 minuter tills den fått fin färg och bubblat upp lite.
  10. Sänk värmen efter 15 minuter till 200 grader. Kan även täckas med folie mot slutet om den börjar brännas på toppen. Skaka lite på den så ska äggsmeten ha stelnat.
  11. Ta ut och låt stå i fem minuter och svalna något. Då stelnar den lite till. Skär upp i rutor till servering.
  12. Servera ugnspannkakan med lingonsylt eller rårörda lingon. Gott med sallad till också.
Ugnspannkakan i en liten ugnsform
Här en omgång ugnspannkaka till en liten ugnsform stor som en halv långpanna som räcker till 2 stora stora portioner med två rutor vardera eller 4 portioner med en ruta vardera.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Här en omgång tjockpannkaka till en liten ugnsform på 25-35 cm - stor som en halv långpanna - som räcker till 2 stora stora portioner med två rutor vardera eller 4 portioner med en ruta vardera.

Receptet kan dubblas till en stor långpanna eller prova 4-6 portioner klassisk ugnspannkaka - med eller utan äpplen.

Serverar du som lunch eller middag till fyra personer så kan du ha ha servera tillsammans med en soppa som mättar innan innan.

Varianter

  • Med kanel och socker: äppelklyftorna kan även vändas i någon msk socker och en halv tsk kanel innan om man gillar det. Då kan även bacon uteslutas.
  • Man kan också steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.
  • Byt bacon mot saltat rimmat fläsk, kalkonbacon eller pancetta. Eller ta osaltat fläsk - tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten.
  • Med skinka - tillsätt 100-150 gram rökt skinka i tärningar eller strimlor. Stek skinkan först i några msk smör i en stekpanna innan du lägger dem i botten på ugnsformen och sedan häller smeten över.
  • Andra varianter är Lufsa eller skånsk äggakaka.

Vegetariska varianter

Vill du göra en vegetarisk variant så kan du utesluta bacon och enbart lägga 30 gram brynt smör i botten på formen samt hälla i smet och toppa med äpplen. Eller ta något av följande:

  • Strimlade soltorkade tomater i olja - lägg i botten på pannan och slå över smeten.
  • Svamp och lök: fräs en halv hackad gul lök eller halv purjolök samt 100 gram tärnad svamp som champinjoner; Karl-Johan eller annan matsvamp i 30 gram smör i en stekpanna. Sprid ut i botten på långpannan och slå smeten över.
E-mail
Medel: 4.7 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 249 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16