Ugnspannkaka med äpple och bacon
Ugnspannkaka med äpple och bacon. Bacon är valfritt och utan blir det vegetariskt.
Tillagning
- Vispa ihop ägg, 1 dl mjölk och salt i en skål. Tillsätt mjölet och rör ut klumpar. Tillsätt resten av mjölken lite i taget. Låt smeten stå att svälla i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skär bacon i bitar om du ej köpt tärnat bacon förstås. Sprid ut i en ugnsform på 25-35 cm - stor som en halv långpanna.
- Sätt in bacon i ugnen och stek i fem minuter tills det fått lite färg. Vänd runt någon gång. Akta så det ej bränns. Ta ut det sedan.
- Skölj äpplen. Dela och kärna ur äpplen. Skala dem innan om du vill. Skär i smala klyftor eller skivor. Om du vill kan du vända dem i en msk socker och halv tsk kanel men det är valfritt.
- Häll smeten över bacon i formen.
- UTAN BACON: Smält och bryn 30 gram smör istället för bacon i ugnsformen innan du häller i äggsmeten.
- Fördela äppelbitarna över smeten och sätt in i mitten av ugnen.
- Grädda i 20 till 25 minuter tills den fått fin färg och bubblat upp lite.
- Sänk värmen efter 15 minuter till 200 grader. Kan även täckas med folie mot slutet om den börjar brännas på toppen. Skaka lite på den så ska äggsmeten ha stelnat.
- Ta ut och låt stå i fem minuter och svalna något. Då stelnar den lite till. Skär upp i rutor till servering.
- Servera ugnspannkakan med lingonsylt eller rårörda lingon. Gott med sallad till också.
Serveringsförslag
- Serveras med rårörda lingon eller lingonsylt.
- Gott med en tomatsallad till eller salladsfat med rivna morötter, rödkål och gurka.
Portionsberäkning
Här en omgång tjockpannkaka till en liten ugnsform på 25-35 cm - stor som en halv långpanna - som räcker till 2 stora stora portioner med två rutor vardera eller 4 portioner med en ruta vardera.
Receptet kan dubblas till en stor långpanna eller prova 4-6 portioner klassisk ugnspannkaka - med eller utan äpplen.
Serverar du som lunch eller middag till fyra personer så kan du ha ha servera tillsammans med en soppa som mättar innan innan.
Varianter
- Med kanel och socker: äppelklyftorna kan även vändas i någon msk socker och en halv tsk kanel innan om man gillar det. Då kan även bacon uteslutas.
- Man kan också steka äpplen i lite smör vid sidan och servera till fläskpannkakan.
- Byt bacon mot saltat rimmat fläsk, kalkonbacon eller pancetta. Eller ta osaltat fläsk - tillsätt då en halv tsk extra salt i pannkakssmeten.
- Med skinka - tillsätt 100-150 gram rökt skinka i tärningar eller strimlor. Stek skinkan först i några msk smör i en stekpanna innan du lägger dem i botten på ugnsformen och sedan häller smeten över.
- Andra varianter är Lufsa eller skånsk äggakaka.
Vegetariska varianter
Vill du göra en vegetarisk variant så kan du utesluta bacon och enbart lägga 30 gram brynt smör i botten på formen samt hälla i smet och toppa med äpplen. Eller ta något av följande:
- Strimlade soltorkade tomater i olja - lägg i botten på pannan och slå över smeten.
- Svamp och lök: fräs en halv hackad gul lök eller halv purjolök samt 100 gram tärnad svamp som champinjoner; Karl-Johan eller annan matsvamp i 30 gram smör i en stekpanna. Sprid ut i botten på långpannan och slå smeten över.
Uppskattat näringsvärde per portion: 249 kcal