Torta della nonna

Torta della nonna är en italiensk citronkaka med knaprigt pajskal fylld med krämig vaniljkräm toppad med pinjenötter och florsocker.

Namnet betyder fritt översatt "Mormors kaka".

Kakan är en slags citron- och vaniljpaj. Den påminner lite om svenska vaniljhjärtan fast den bakas i en pajform och smaksätts med citronskal.

12 portioner Torta della nonna

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 30 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 200 gram smör
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg, M
  • 2 dl strösocker
  • 1 citron
  • FYLLNING: 1 citron
  • 7,5 dl mjölk 3%
  • 2,25 dl strösocker
  • 4 ägg, M
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 4 msk majsstärkelse
  • TOPPING: 25 gram pinjenötter
  • SERVERING: 3 msk florsocker

Tillagning

  1. PAJDEG: Tärna kallt smör och lägg i en stor bunke med vetemjöl, ägg, socker samt rivet citronskal.
  2. Knåda hastigt ihop till en deg.
  3. Täck eller slå in i gladplast och förvara i kylen i ca 20 minuter medan du förbereder fyllningen.
  4. FYLLNING: Skölj och skrubba citronen. Skala av det yttersta skalet med en potatisskalare. Lägg i en kastrull på minst 2 liter med tjock botten.
  5. Tillsätt mjölk och värm tills det sjuder. Rör då och då.
  6. Mät upp socker samt 3 ägg och 1 äggula i en stor bunke. Vispa ihop.
  7. Sikta i vetemjöl och majsstärkelse. Rör till en klumpfri smet.
  8. Ta upp citronskalet från mjölken.
  9. Tillsätt den hela mjölken lite taget till bunken med äggsmeten under omrörning.
  10. Häll tillbaka smeten i kastrullen.
  11. Värm under omrörning till precis under kokpunkten och det tjocknar till en kräm. Häll över i en bunke och låt stå.
  12. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  13. Ta ut degen ur kylen och forma en boll.
  14. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel stor nog att klä den paj du tänkt baka kakan i. Jag använde en pajform på 28 cm diameter.
  15. Rulla upp degen på kaveln och rulla tillbaka degen över pajformen. Tryck och forma försiktigt degen så den klär kanterna. Skär bort deg som går utanför kanten. Spara överbliven deg.
  16. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager.
  17. Kavla ut degen som är klar till en rundel stor nog att lägga som lock. Rulla upp degen på kaveln och rulla tillbaka den ut över fyllningen som ett lock. Skär bort överbliven deg runt kanterna.
  18. Strö över pinjenötter.
  19. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter.
  20. Sänk värmen och sätt ner kakan i nedre delen av ugnen samt grädda i ytterligare 35 minuter tills kakan har en fin färg.
  21. Ta ut och låt kakan svalna helt ca 2 timmar. Ställ i kylen att kallna några timmar eller över natten. När den kallnar stelnar den och blir fastare.
  22. Pudra med florsocker till servering. När du skurit ut bitar och serverat så kan du även pudra över lite extra florsocker.
Till pajdegen behöver du socker, citron, smör, vetemjöl och ägg.
Till pajdegen behöver du socker, citron, smör, vetemjöl och ägg.
Tärna kallt smör och lägg i en bunke med vetemjöl, ägg, socker samt rivet citronskal.
Tärna kallt smör och lägg i en bunke med vetemjöl, ägg, socker samt rivet citronskal.
Knåda ihop till en deg.
Knåda ihop till en deg.
Låt degen vila i kylen ca 20 minuter medan du förbereder fyllningen.
Låt degen vila i kylen ca 20 minuter medan du förbereder fyllningen.
Till fyllningen behöver du citron, mjölk, vetemjöl, ägg, socker och maizena majsstärkelse.
Till fyllningen behöver du citron, mjölk, vetemjöl, ägg, socker och maizena majsstärkelse.
Skölj och skrubba citronen och skala av skalet samt lägg i en kastrull med tjock botten.
Skölj och skrubba citronen och skala av skalet samt lägg i en kastrull med tjock botten.
Tillsätt mjölk och värm tills det sjuder. Rör då och då.
Tillsätt mjölk och värm tills det sjuder. Rör då och då.
Mät upp socker samt 3 ägg och 1 äggula i en stor bunke.
Mät upp socker samt 3 ägg och 1 äggula i en stor bunke.
Vispa ihop ägg och socker.
Vispa ihop ägg och socker.
Sikta i vetemjöl och majsstärkelse.
Sikta i vetemjöl och majsstärkelse.
Rör ihop till en klumpfri smet.
Rör ihop till en klumpfri smet.
Ta upp citronskalet från mjölken.
Ta upp citronskalet från mjölken.
Tillsätt den varma mjölken lite i taget till äggvispet under omrörning.
Tillsätt den varma mjölken lite i taget till äggvispet under omrörning.
Häll tillbaka i kastrullen.
Häll tillbaka i kastrullen.
Värm under omrörning tills det nästan kokar och har tjocknat till en kräm.
Värm under omrörning tills det nästan kokar och har tjocknat till en kräm.
För att få bort klumpar silade jag vaniljfyllningen genom en sil. Låt stå medan du kavlar degen.
För att få bort klumpar silade jag vaniljfyllningen genom en sil. Låt stå medan du kavlar degen.
Ta fram degen och lägg på ett mjölat bakbord.
Ta fram degen och lägg på ett mjölat bakbord.
Kavla ut till en rundel som är något större än den form du tänkt använda. Min pajform var 28 cm diameter.
Kavla ut till en rundel som är något större än den form du tänkt använda. Min pajform var 28 cm diameter.
Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över pajformen. Forma och tryck till degen runt kanterna.
Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över pajformen. Forma och tryck till degen runt kanterna.
Tryck till degen runt kanterna med kaveln eller skär bort överbliven deg. Spara överbliven deg.
Tryck till degen runt kanterna med kaveln eller skär bort överbliven deg. Spara överbliven deg.
Bred ut fyllningen.
Bred ut fyllningen.
Kavla ut resten av degen till en rundel stor nog att lägga som ett lock över fyllningen.
Kavla ut resten av degen till en rundel stor nog att lägga som ett lock över fyllningen.
Rulla upp locket på kaveln och lägg det över fyllningen. Skär bort kanter.
Rulla upp locket på kaveln och lägg det över fyllningen. Skär bort kanter.
Toppa med pinjenötter.
Toppa med pinjenötter.
Grädda först på 175 grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Sänk värmen och grädda på 160 grader i nedre delen av ugnen i 35 minuter ytterligare.
Grädda först på 175 grader i mitten av ugnen i 20 minuter. Sänk värmen och grädda på 160 grader i nedre delen av ugnen i 35 minuter ytterligare.
Låt svalna helt innan servering. Ställ i kylen några timmar eller över natten att stelna.
Låt svalna helt innan servering. Ställ i kylen några timmar eller över natten att stelna.
Pudra över florsocker vid servering.
Pudra över florsocker vid servering.

Serveringsförslag

  • God till dessert och efterrätt samt fika, fest, buffé och kalas.
  • Passar även som dessert till julbordet tycker jag.
  • Det passar även med glass till som vaniljglass eller karamellglass.
    Vidare passar färska eller tinade mosade bär som jordgubbar eller hallon till. 
  • Servera nybakad när den svalnat något. Är kakan kall blir den ännu godare om du värmer den några minuter under ugnsgrillen på 200 grader innan servering. 

Varianter

  • Du kan byta pinjenötter mot flagad mandel.
  • Kakan kan även bakas utan ett lock av pajdeg.
  • Istället för att göra ett lock av pajdegen kan du smula den i små smulor och strö över likt en smulpaj.
  • Lägg med urkärnade körsbär, blåbär, hallon, vinbär eller björnbär. Strö över fyllningen innan tillagning.
  • Servera med färska bär som hallon, jordgubbar och/eller blåbär.
  • Kan garneras med citronmeliss.
  • Du kan garnera med mönster av pajdeg överst på pajdegen. Gör förslagsvis en citron med två blad genom att kavla ut pajdegen och skära ut en citron och två blad samt placera överst på pajen innan tillagning.

Kan förberedas

  • Kakan kan bakas i god tid och förvaras i kylen några timmar, över natten eller några dagar. Färdig kaka kan frysas in - förslagsvis i bitar. Tina i kyl.
  • Pajdeg och fyllning kan förberedas och förvaras i kylen. Pajdeg kan även frysas in.

Knaprig pajdeg smaksatt med citron och krämig vaniljkräm passar utmärkt ihop med pinjenötter och florsocker. Gillar du vaniljhjärtan är Torta della nonna för dig.
Knaprig pajdeg smaksatt med citron och krämig vaniljkräm passar utmärkt ihop med pinjenötter och florsocker. Gillar du vaniljhjärtan är Torta della nonna för dig.

E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 270 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-26

Tillbehör och liknande: